Hlavní obsah
Sport

La Masijská továrna se probouzí. Měl by se Real obávat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ank Kumar, wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

Pomalu se vyprazdňující Camp Nou, po konci zápasu proti Athletic Bilbao.

O proslulé barcelonské akademii se ve světě mluví hodně, její činnost však byla posledních pár let utlumena a hlavní filozofií se staly zbytečně drahé přestupy. Nyní se odchovu hvězdiček začíná opět svítat. Nebo snad ne?

Článek

La Masia de Can Planes - původně statek, vybudovaný na počátku sedmnáctého století, který se stal v roce 1918 oficiálně majetkem místního fotbalového klubu FC Barcelona. Jeho primárním účelem bylo vytvoření zázemí pro ty nejtalentovanější mladíky na světě. Budova takto fungovala až do roku 2011, než byly všechny její činnosti přesunuty do nového komplexu poblíž stadiónu Camp Nou. Novým názvem, jenž zachovává prvky původní rezidence a klade důraz na historické pozadí klubu, byl zvolen La Masia.

Bývalý barcelonský fotbalista a blízký přítel Johana Cruijffa, Jaume Llopis kdysi v interview pronesl tato slova: „V roce 2010 se sešly hvězdy a tři hráči Masie byli podle FIFA ti nejlepší na světě. Tohle se už nikdy v historii fotbalu nebude opakovat. La Masia byla tehdy základnou prvního týmu, v každém zápase nastupovalo osm odchovanců. A samozřejmě nechyběla ani jedenáctka proti Levante.“

Proč akademie tak dlouho pospávala? Těžko říct. Problémem bude pravděpodobně minulý prezident a utajovaná finanční krize, která po jeho odchodu praskla.

Když přebíral Joan Laporta v roce 2021 prezidentský úřad barcelonského fotbalového klubu, vyplula na povrch informace o dluhu, ve kterém se celá franšíza nacházela. 1,35 miliardy euro!

Během tří let, od počátku sezóny 2018/19 až do druhé poloviny 2020/21, se výplaty hráčů zvedly o neskutečných šedesát jedna procent. Primárním důvodem této obrovské změny ve výdajích byl nákup zvučných posil, kterým agenti vyjednali více než férové jmění. Konkrétně můžeme zmínit Antoina Griezmanna, kterému bylo během dvou let strávených v klubu vyplaceno dohromady sedmdesát jedna miliónů euro, což se rovná téměř dvou miliardám českých korun.

Mezi dalšími přispívajícími do rozpočtu byli Luis Suarez, Gerard Piqué a samozřejmě také Lionel Messi, který po vypršení smlouvy v létě 2020 odešel do francouzského PSG. Podíl platů z celkových příjmů se v jednu chvíli rovnal celým sto třem procentům.

Památným se stal také novinový článek, jenž se objevil v médiích po celém světě poté, co bývalý člen kádru Phillipe Coutinho vyhrál tehdy s Bayernem Mnichov Ligu Mistrů. Ačkoliv se tato informace může zdát zcela mimo téma, faktem je, že v době této události byl brazilský ofenzivní záložník stále majetkem Barcelony a v bavorském klubu byl pouze zapůjčen formou hostování. Nic to však neměnilo na podmínkách jeho smlouvy a katalánský gigant byl tak nucen vyplatit Brazilci slíbených dvacet miliónů euro za vítězství v milionářské soutěži, přestože ji opanoval v jiném týmu. Třešničkou na dortu v této již tak kuriózní situaci byly dva góly a jedna asistence, kterými se ofenzivní záložník blýskl ve vzájemném čtvrtfinálovém klání zmiňované soutěže a díky čemuž vypadla Barcelona z boje o ušatý pohár dříve, než se očekávalo.

Foto: David Cuella, wikimedia.org, CC BY-SA 2.0

Na fotce zleva Jordi Roura, Tito Vilanova, Aureli Altimira.

„Hlavním důvodem, proč se La Masia v posledních letech zhroutila je především finanční situace, ve které se klub momentálně nachází.“ pronesl Aureli Altimira, bývalý ředitel barcelonské akademie.

I vzhledem ke všem těmto faktorům je pozitivní vidět jakým směrem se Barcelona nakonec vydala. Je pravdou, že kluboví představitelé byli zahnáni do kouta. Sluší se však vyseknout poklonu minimálně za způsob jakým se z něj postupnými krůčky snaží dostat.

V jednom z minulých článků jsem se věnoval Valencii a jejímu boji s finančními pohledávkami. Ačkoliv místní klub čelí obrovskému dluhu, rozhodl se jít cestou dokončení nového stadiónu, s příslibem vyšších zisků za vstupné a další dostupné služby pro návštěvníky. V Katalánsku již stánek postavený je a mohutné balíky peněz z něj do klubové kasy pravidelně proudí. Na otázku, zda je jich dostatek lze jednoduše říci, že rozhodně nikoliv. Pro boj s dluhem proto musely být zvoleny jiné nástroje.

Na počátku se sjednaly nové smlouvy se skalními oporami týmu, které zaručovaly snížení platu. Dále byly po hostováních rozesláni ti hráči, jež nezapadali do plánů aktuálních trenérů, díky čemuž se mohl klub podílet na hrazení jejich výplat pouze částečně. Byla prodána budoucí televizní práva, a nakonec ještě podíl v Barça Studios, jejichž produktem je veškerý audiovizuální obsah, který firma zveřejňuje na svých komunikačních kanálech (X, Youtube, Instagram a klubový web).

Cestou k čisté udržitelnosti je akademie. Barcelona se stejně jako londýnská Chelsea rozhodla postupně zbavit hráčů s nejvyššími platy, aby je nahradila vlastními mnohdy takticky vyzrálejšími odchovanci, čímž započala postupnou implementaci mladých akademiků do A-týmu.

„Barça se může pochlubit jedním z nejlepších mládežnických systémů na světě. V prvním týmu je dobrá kombinace zkušených a talentovaných mladých hráčů.“ Tak zní pravděpodobně odpověď na otázku, proč dává Hansi Flick lokálním odchovancům tolik příležitostí.

Krásným příkladem je v říjnu odehraný zápas na hřišti Osasuny, ve kterém Barcelona prohrála 4:2, přičemž průměrný věk všech hráčů, jenž na straně hostí zasáhli do zápasu byl lehce nad dvacet dva let. Pozoruhodný je též fakt, že osm z nich prošlo klubovou juniorkou. V potaz musí být samozřejmě brány ze zdravotních důvodů absentující opory. Při detailnějším pohledu na tuto listinu zraněných hráčů lze ale zjistit, že se mezi nimi nachází další čtyři produkty La Masie, kteří jsou v případě plného zdraví vždy jednou z prvních voleb trenéra Flicka.

Kromě nich se v průběhu letošního ročníku můžeme bezpochyby těšit na další spoustu mladíků, jenž by si minimálně v pohárových utkáních mohli vyzkoušet jaký je to pocit oblékat dres Blaugranes.

Při pohledu na loňskou soupisku si můžeme všimnout celkově osmi produktů akademie, kteří alespoň na pár minut zasáhli do nějakého sezónního zápasu. Jmenovitě brankář Iñaki Peña, obránci Alejandro Balde, Héctor Fort a Eric García, záložníci Gavi a Fermín López a útočníci Ansu Fati, Marc Guiu a Lamine Yamal.

Ke zmíněným hráčům se letos přidalo ještě dalších pět jmen (Marc Bernal, Marc Casadó, Pau Cubarsí, Andrés Cuenca a Sergi Domínguez), díky čemuž začíná barcelonský A-tým připomínat rok 2011 a situaci, kdy Katalánci nastoupili do ligového zápasu s jedenácti odchovanci v základní sestavě.

S blížícím se 189.El Clásicem se nezbývá než zeptat: „Bude to na megalomanského soka jménem Real Madrid stačit?“

_____________________________________________________
Zdroje

https://www.egonzehnder.com/insight/fc-barcelona-and-its-exemplary-academy-la-masia

https://www.espn.com/soccer/story/_/id/39956504/barcelona-finances-laporta-laliga-palanca-assets-transfers

https://www.fcbarcelona.com

https://www.fourfourtwo.com/features/barcelona-la-masia-death-academy-failure-philosophy-cruyff-messi-iniesta-xavi-crisis-club

https://www.goal.com/en/lists/fall-rise-la-masia-barcelona-academy-producing-world-class-wonderkids-again/blt5f58c9068c23e68c

https://www.kompas.id/baca/english/2024/05/28/en-seberapa-parah-krisis-keuangan-yang-melilit-fc-barcelona

https://medium.com/@satish.dce.2k16/the-economic-downfall-of-f-c-barcelona-over-the-years-61a25a0cd885

https://www.nytimes.com/athletic/5482052/2024/05/16/barcelona-financial-problems-la-liga/

https://www.nytimes.com/athletic/5726025/2024/09/03/barcelona-la-masia-yamal-cubarsi-gavi/

https://onefootball.com/id/berita/barcelonas-financial-crisis-the-real-cost-of-big-money-transfers-39874700

https://www.transfermarkt.com/are-barcelona-back-la-masia-pivotal-to-brilliant-la-liga-start-under-hansi-flick/view/news/442744

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz