Hlavní obsah
Sport

Nečekaný kolaps nizozemského titána. Shrnutí loňské neúspěšné sezóny Ajaxu Amsterdam

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Winston Tjia, https://unsplash.com/photos/a-close-up-of-a-sign-on-a-building-xOdvtzHm8hY,

Jak se fotbalový titán z královské země propadl z boje o finále Ligy mistrů k vydřené páté příčce v nizozemské lize zajišťující pouze kvalifikaci o Evropskou ligu? Co se děje v zákulisí klubu? A jakými proměnami prošel kádr během tohoto období?

Článek

Je léto roku 2023 a Ajax se připravuje na nový ligový maraton. Z minulého ročníku je co napravovat, poněvadž po téměř čtyřech ligových titulech nečekaně skončit na třetím místě je něco, na co se zvyká velmi obtížně. Na vině mohlo být posílení konkurence, avšak větší roli zde hrála situace uvnitř klubu. Rotace členů vedení, neúspěšné výměny manažera a neadekvátní náhrady postupně odcházejících hvězd. Všechny tyto faktory se podepsaly pod strádáním klubu.

Základním kamenem nedávných úspěchů Ajaxu byla souhra mezi dvěma bývalými fotbalovými hvězdami Edwinem van der Sarem a Marcem Overmarsem. Van Der Sar byl do léta 2023 generálním ředitelem klubu, zatímco Overmars byl ředitelem sportovním. Oba však v průběhu roku a čtvrt postupně rezignovali na své posty. Overmarsův odchod v únoru 2022 byl poněkud kontroverzní, poněvadž se zjistilo, že svým kolegyním psal nevhodné zprávy se sexuálním podtextem. Odchod Van der Sara byl motivován primárně neúspěchem týmu na evropské a lokální scéně.

Na pozici generálního ředitele se následně protočili dva bývalí hráči Ajaxu. Nejprve Jan van Halst, kterého v březnu 2024 nahradil Alex Kroes. Ten byl v roli pouhé dva měsíce, než byl kvůli podezřelému nákupu klubových akcií odvolán a následně přesunut do role technického ředitele. Pozici dočasně zastává člen marketingového oddělení Menno Geelen.

Úlohy sportovního ředitele si po odchodu Overmarse rozdělili Gerry Hamstra a Klaas-Jan Huntelaar do příchodu Svena Mislintata v květnu 2023. Pro spoustu lidí známé jméno na fotbalové scéně, převážně v oblasti skautingu. Ve svém životopise má týmy jako Borussia Dortmund či Arsenal. Jeho jméno se však objevilo ve vlastnické struktuře sportovní agentury, jež se podílela na přestupu Mohammeda Kuduse do anglického West Hamu. Tato informace v kombinaci s neuspokojivými výsledky vedla ke ztrátě důvěry ze strany vedení klubu a následnému propuštění v září 2023. V prosinci téhož roku byl do pozice dosazen Marijn Beuker, který ji zastává do dnešní doby. Z jeho bývalé spolupráce s Alexem Kroesem v AZ Alkmaar by klub mohl v budoucnu těžit.

Není velkým překvapením, že došlo k rošádě i na postu hlavního trenéra. Od odchodu Erika ten Haga již potřetí. Důvěra byla tentokrát vložena v Maurice Steijna, nizozemského matadora, který vedl v Eredivisie celky jako ADO Den Haag, VVV-Venlo nebo Spartu Rotterdam, se kterou si díky úspěchu v lize zajistil post na lavičce v hlavním městě. Důvody jeho angažování byly zřejmé - silná defenzivní kompaktnost, která Ajaxu v poslední sezóně chyběla.

Změna taktiky společně s individuálními výkony hráčů se projevila i v kabině. Mezi loučícími se byli talenti jako Mohammed Kudus odcházející za 43 miliónů €, Jurrien Timber (40 miliónů €), Edson Álvarez (38 miliónů €), Calvin Bassey (22,5 miliónů €) či Mohamed Daramy (12 miliónů €), dále však také zkušené opory týmu, kterým s klubem končily smlouvy, například Davy Klaassen, Dušan Tadič a Marten Stekelenburg, který ukončil svoji dlouholetou kariéru. Z širší soupisky byly odesláni na hostování hráči Jorge Sánchez, Owen Wijndal a Francisco Conceição.

S ambicemi a finanční základnou jakou Ajax každoročně má se dalo tušit velké investování do posil a to na všech postech. Kdy jindy než po neúspěšné sezóně? Lékem na rychlý úspěch jsou zvučná jména, minimálně z vlastní soutěže, ta však mezi příchody nefigurovala. Pojďme si přesto vyjmenovat některé z letošních přestupů.

Nejdražší posilou se stal za 20,5 miliónů € Josip Šutalo z Dinama Záhřeb, který byl jasnou záplatou na post stopera. Dále byl přiveden ofenzivní trojlístek skládající se z dvou hrotových útočníků Georgese Mikautadzeho z francouzských Mét (16 miliónů €), Chuby Akpoma z Middlesbrough, který přicházel jako král střelců druhé anglické ligy (12,3 miliónů €) a nadějného křídelníka Carlose Forbese z akademie Manchesteru City (14 miliónů €). Dalším z obránců do základní sestavy byli Gastón Ávila z belgických Antwerp (12,5 miliónů €) a Borna Sosa z německého Stuttgartu (8 miliónů €). Poslední jméno, které stojí za zmínku, je záložník Benjamin Tahirović z římského AS (7,5 miliónů €). Dále byl zdarma přiveden francouzskou ligou prověřený střední záložník Branco van den Boomen a A-tým byl doplněn pár talentovanými mladíky.

Foto: Carlo Bruil, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GAE_-_Ajax_-_52788309814.jpg, CC BY 2.0

Na obrázku je Mohammed Kudus, který se stal nejdražším odchodem přestupového okna Ajaxu, za částku 43 miliónů €.

Celkově bylo za přestupy vyinkasováno 157,4 miliónu € a utraceno 109,3 miliónů €, z čehož vychází zhruba 50 miliónový přebytek. K této částce lze ještě přičíst část 100 miliónového balíku, který Ajax uštědřil za přestupové období v minulé sezóně. Část peněz byla vložena do platů hráčů, velká část však zůstala nezainvestována, čemuž se vzhledem k situaci klubu nezbývá než divit.

I přes mnohé změny v managementu byl na výsledky a předvedenou hru kladen velký důraz. Důvěra vložená v nového kouče však nebyla splacena ani v nejmenším a po sedmém řádně odehraném kole byl Maurice Steijn z funkce odvolán. Tým se nacházel na tragickém předposledním místě, se skóre 11:17. Na kontě měl pouze jedno vítězství z prvního kola, následované dvěma remízami a čtyřmi prohrami.

Na prázdné místo na lavičce byl povolán zkušený John van't Schip, který již v druhém zápase zažil první výhru pod svým dohledem. Tým se stabilizoval a začal se bodově dotahovat na čelo tabulky. Do 11. února 2024 držel sérii dvanácti zápasu bez porážky, z toho pouhé tři remízy.

Vše se změnilo po konci zimního přestupního období, během kterého byl do týmu přiveden středopolař Jordan Henderson. Vítěz Ligy mistrů se stěhoval po půl roce ze saudskoarabského Al-Ettifagu, kde nastupoval pod vedením bývalého spoluhráče z Liverpoolu Stevena Gerrarda. Do Ajaxu byl přiveden jako zkušený lídr, který měl dvě úlohy. Tou první byla role vzoru mladým hráčům na hřišti i mimo něj. Druhou pak zklidnění přechodové části hry, která způsobovala nejvíce problémů.

Můžeme říci, že výsledkově se to však jako správné rozhodnutí nejevilo. Forma začala upadat a ze zbylých čtrnácti zápasů skončily vítězně pro Lucky Ajax pouhé čtyři. V tomto období uštědřil klubu řeckého hrdiny další ránu budoucí ligový mistr Feyenoord, a to vítězstvím 6:0 na amsterdamském hřišti. Tlak na vedení začal po tomto zápase raketově růst. Kritizována byla především nepřesvědčivá hra a přetrvávající absence kvalitních hráčů. Ajax si zajistil nepříliš uspokojivé páté místo až v předposledním kole, výhrou proti nováčkovi z Almere. Díky tomuto umístění bude mít ještě šanci se kvalifikovat do příštího ročníku Evropské ligy. Tedy jakési hořko-sladké loučení s ligovým ročníkem.

Jestli mohlo nepodařenou sezónu Ajaxu něco zachránit, byly to evropské poháry. Ještě pod vedením Maurice Steijna se tým zvládl v play-off dostat přes Ludogorec Razgrad, a zajistit si tak místo v Evropské lize. V nabité základní skupině s Brightonem, Olympique Marseille a AEK Athény však zvádl tým uhrát pouhých pět bodů a byl poslán do playoff méně lukrativní Evropské konferenční ligy, kde se potkal s norským Bodø/Glimt. Dvojzápas probíhal krátce po zimním přestupovém období, kdy Ajax začínal ztrácet dech. Není tak divu, že vítězství se podařilo vydřít až v prodloužení druhého zápasu. Los byl však pro přístavní město krutý a v dalším kole byla soupeřem Aston Villa, zažívající nejpovedenější sezónu od roku 2010. I přes bezgólovou remízu v prvním duelu, dokázali Villans v druhém klání doma uspět a uzmout jednoznačné vítězství 4:0.

Nutností je udělat za minulou sezónou tlustou čáru a soustředit se na tu následující, která už klepe na dveře. Do role nového trenéra byl dosazen Francesco Farioli, vycházející trenérská hvězda se zkušenostmi z francouzského OGC Nice. Žádná velká hráčská jména však zatím nejsou v dohlednu. K tomu stále chybí zaplnit zmiňovanou pozici generálního ředitele. V Ajaxu je tedy stále na čem pracovat.

Co klubu do nového ligového ročníku popřát? Snad jen klidný úvod sezóny, silnou ruku ve vedení klubu a v neposlední řadě znovunalezení ztraceného sebevědomí, které klub z Amsterdamu vždy tak zdobilo.

Zdroje

https://www.nytimes.com/athletic/4997207/2023/11/02/ajax-on-field-problems/

https://www.theguardian.com/football/2023/sep/27/how-ajax-went-from-champions-league-overachievers-to-chaos

https://www.eurosport.com/football/eredivisie/2023-2024/the-situation-was-so-strange-what-is-going-on-at-calamity-club-ajax-after-terrible-start-to-the-seas_sto9851262/story.shtml

https://totalfootballanalysis.com/head-coach-analysis/maurice-steijn-at-ajax-2023-24-tactical-analysis-tactics

https://www.espn.co.uk/football/story/_/id/39858229/ajax-ceo-suspended-two-weeks-job-alleged-insider-trading

https://theanalyst.com/eu/2023/10/what-on-earth-is-going-on-at-ajax-stats-dutch-eredivisie

https://apnews.com/article/ajax-kroes-ceo-shares-b9850287c2359401db8e9588f8853a83

https://www.eurofotbal.cz/kluby/nizozemsko/afc-ajax/

https://english.ajax.nl/club/organization

https://www.transfermarkt.com/ajax-amsterdam/startseite/verein/610

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-zahranici/438550/ajax-skoro-na-dne-dalsi-odvolany-kouc-resi-se-i-cachry-byvaleho-reditele.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz