Hlavní obsah
Sport

Pohádka o bretaňských pirátech, kteří uloupili vstupenku do Ligy mistrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jejecam, wikimedia.org, CC BY-SA 3.0

Pohled na vnitřní prostory stadiónu Stade Francis Le Blé, na kterém hraje Brest domácí zápasy.

Staré koště dobře mete. Pro spoustu lidí možná přísloví, pro francouzský Brest však strategie, na které se dá vybudovat fotbalový klub. V čem je kouzlo úspěchu a co se dá očekávat od dalšího ročníku?

Článek

Když se řekne dlouhodobá koncepce, spoustě lidem se vybaví týmy jako Brighton, v poslední době možná budující Arsenal nebo historicky veleúspěšný Real Madrid. Tento článek se však bude věnovat klubu z Galie, který si postupnými krůčky vykopal cestu až do vysněné milionářské soutěže.

Co je Brest vlastně zač? Přístavní město na západě Francie, na jehož území se fotbal hraje od roku 1903. Ačkoliv se klub dlouhé roky utápěl ve vodách druhé ligy, dnes se dá považovat za pravidelného účastníka nejvyšší francouzské soutěže - Ligue 1. Tento status letos hají šestým rokem v řadě. S přibývajícími ročníky se dá dokonce všimnout trendu stále zlepšujícího se umístění. Bylo by tedy překvapením, kdyby tým v několika dalších letech získal mistrovský titul?

Důležitou hybnou silou v pozadí každé organizace jsou finance a to jak se s nimi nakládá. Na rozdíl od Paris Saint-Germain nebo AS Monaco je bretaňský klub vlastněn lokálními majiteli, Denisem a Gerardem Le Saint. I přes jejich úspěšný byznys v distribuci ovoce a zeleniny po celé zemi, byl klubový rozpočet před minulou sezónou pouhých 50 mil. €, což z něj dělá čtvrtý nejchudší v lize. Na výkonech na hřišti je tento deficit ovšem málo patrný.

Foto: Fotografías Archimadrid.es, wikimedia.org, CC BY-SA 2.0

O ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů si Brest zahraje letos poprvé ve své historii.

Navzdory všem faktorům, jež proti Brestu stály, se klub dokázal loni umístit na neuvěřitelném třetím místě. Pro představu si uveďme některé z týmu, které skončily pod ním. Kromě stagnujícího Štrasburku, se zde nacházely fotbalové značky jako Lyon, Marseille, Nice a nedávný ligový šampión z Lille. Díky jejich herní nepřesvědčivosti a z toho vycházející výsledkové nekonzistenci vznikl ve vrchních patrech tabulky v posledních letech prostor pro odpadlíky, kteří cítí šanci a vrhají se po ní. Příkladem budiž RC Lens a jeho druhé místo v předminulé sezóně.

„Když jste Stade Brestois a víte, že máte poměrně omezené prostředky, přirozeně si nemyslíte, že můžete být v takové pozici, v jaké jsme dnes.“ odpověděl v únoru sportovní ředitel Brestu, Grégory Lorenzi, na otázku ohledně čtvrté příčky, kde se klub tou dobou překvapivě nacházel.

Před minulou sezónou panovala mnohá očekávání, postup do nejprestižnější evropské soutěže by si však odvážil tipnout jen málokdo. Součástí zmiňované třetí příčky je i automatická účast ve „skupinové“ fázi Ligy mistrů. Díky tomuto triumfu má klub jistotu necelých 16 mil. €, které v klubové kase dozajista ocení. Další finanční injekce je možné získat za vítězství (2,8 mil. €) či remízu (930 tisíc €) v počáteční ligové fázi nebo při postupu do vyřazovacích bojů.

Kdo ale stojí za úspěchem na hřišti? Eric Roy. Postarší sympaťák, jehož poslední angažmá v roli hlavního trenéra se datuje až do roku 2011, kdy vedl ve svém rodném městě OGC Nice. Tuto pozici vyměnil ve stejném klubu za post sportovního ředitele, kam se po sedmdesáti odkoučovaných zápasech zase vrátil, než byl následně propuštěn. Po dvou v podstatě jednosezónních ředitelských štacích v Lens a Watfordu se v lednu 2023 rozhodl podepsat smlouvu v Bretani.

Na otázku proč se Lorenzi rozhodl právě pro něj, odpověděl takto: „Spousta lidí mou volbu kritizovala, poněvadž Roy velmi dlouho netrénoval. Já jsem chtěl ale přinést něco jiného a nespoléhat na to, že nás zachrání manažer, který obešel deset různých klubů Ligue 1. K tomuto rozhodnutí mě vedl můj vnitřní pocit.“

V době, kdy Francouz Brest přebíral, se nacházel v sestupovém pásmu. O to působivější je sledovat, kam až to výsledkově dotáhl. Pod jeho vedením tým vyhrál v prvních dvou měsících pouze jeden zápas a vydřel čtyři remízy, než začal skutečně fungovat, o čemž se následně přesvědčili mimo partu z hlavního města všichni ze zmiňovaných prvoligových velikánů. Odměnou mu budiž ocenění „Manažer sezóny Ligue 1“ za minulý ročník 2023/24.

Základem Royovi taktiky je kolektivní práce, odhodlání bojovat pro tým a soudržnost. Díky těmto atributům je možno dosahovat výborných herních výsledků i přes prakticky nikterak revoluční herní styl. V první, tedy předminulé sezóně se jednalo o hluboký blok, nejčastěji v rozestavení 4-5-1, který byl připravený se pohybovat bez balónu a odolávat tak soupeřem vyvíjenému tlaku. V minulém ročníku však přešel tým na formaci 4-3-3 s vysokým blokem, za účelem udržení soupeře co nejdále od brány.

Ofenzivní hra je založena na práci krajních beků, kteří se řídí principem houpačky - pokud se jeden rozhodne útočit, druhý se zatahuje ke stoperům. Dále se zde pohybují křídelníci, kteří tak s obránci tvoří na šance velmi bohatý koktejl. Ofenzivních výpadů po stranách hřiště se dá během zápasů očekávat spousta, poněvadž po vylákání soupeře následuje častokrát dlouhý pas do křídelních prostorů, kterými hrozí tým nejčastěji. Velmi důležitým se stal rotující střed hřiště, se záložníkem Pierrem Lees-Melou v srdci.

Téměř pokaždé když se u menších klubů dostaví nečekaný úspěch, dochází k masivnímu odlivu jednotlivců, jenž se pod ním podepsali. V tom se však tento klub zásadně liší. Vypůjčím si slovo z jednoho podobného článku, „udržitelnost“. K tomu přidejte zkušenosti a máte klíč, o kterém v Brestu zjistili, že odemyká brány úspěchu.

„Když sestavuji tým, vždy se snažím najít rovnováhu mezi určitým počtem hráčů, kteří přinášejí zkušenosti, a pak mladšími, kteří přinášejí energii, dynamiku a mládí,“ prohlásil Lorenzi k přestupové politice klubu.

S novým ročníkem bylo potřeba kádr lehce obměnit, jelikož ze základní sestavy odešli čtyři důležití hráči, včetně obou hrotových útočníků. Nutno zmínit, že z této čtveřice se o prodej hráče jednalo pouze v jednom případě. Dále přibyla várka dodatečných zápasů v Lize mistrů. Není tak divu, že se loňská soupiska jednadvaceti hráčů, se kterými Eric Roy přes sezónu pracoval, letos rozšířila na dvacet pět. Vzhledem ke kvalitě nově příchozích hráčů můžeme říci, že přítomnost evropské soutěže v zápasovém kalendáři zde přinesla své ovoce.

Foto: Jim Easton, wikimedia.org, CC BY-SA 2.0

Jednou z posil Stade Brestois je i bývalý hráč pražské Slavie, senegalec Abdallah Sima.

Pojďme si nyní posily vyjmenovat, společně s klubem, z jakého dorazily: záložník Romain Favre (Bournemouth), obránce Soumaïla Coulibaly (Borussia Dortmund), útočník Ludovic Ajorque a záložník Edimilson Fernandes (oba 1.FSV Mainz 05), záložník Ibrahim Sallah (Stade Rennes), útočník Mama Baldé (Olympique Lyon), obránce Massadio Haidara (RC Lens), obránce Abdoulaye Ndiaye (Troyes AC). Mezi nově příchozími figuruje i na české scéně známé jméno Abdallah Sima, který do klubu přichází na hostování z Brightonu.

Nový ročník již začal a Brest se po třetím odehraném kole zatím nachází se třemi body na dvanáctém místě tabulky. Celá sezóna je však stále před námi a téměř všechny body visí ve vzduchu. Snad po nich bretaňští piráti sáhnou a ukáží Evropě, kdo jsou Les pirates zač.

Zdroje

https://www.theguardian.com/football/2024/feb/17/brest-surprise-success-season-stability-experience-players-signings

https://www.transfermarkt.com/stade-brest-29/startseite/verein/3911/saison_id/2024

https://www.reddit.com/r/soccer/comments/1axdyvu/football_teams_who_are_defying_expectations_in/?rdt=50170

https://www.linkedin.com/pulse/red-swan-what-stade-brestoiss-magical-season-can-teach-le-deu-zt1mc

https://medium.com/@BerbaTalk/stade-brestois-ligue-1s-newest-title-challengers-aea6d8b01f89

https://www.theroar.com.au/2024/04/19/stade-brestois-29-why-they-are-the-story-of-the-top-five-leagues-this-season/

https://analyticsfc.co.uk/blog/2024/04/22/stade-brestois-ligue-1s-quiet-overachievers/

https://onefootball.com/id/berita/eric-roys-breton-revolution-39008414

https://breakingthelines.com/ligue-1-analysis/eric-roy-the-architect-of-the-stade-brestois-29-revolution/

https://www.pouliquen.fr/en/pouliquen-in-the-champions-league-with-stade-brestois-29/

https://editorial.uefa.com/resources/028b-1a7880138a24-7a993e2e33d1-1000/20240322_circular_2024_13_en.pdf

https://www.sportsbettingday.com/news/2023-09-19-exploring-the-payouts-english-clubs-earnings-from-uefas-17-billion-champions-league-prize-fund/

https://www.flashscore.com/team/brest/Cr4VGaUl/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz