Hlavní obsah
Věda

„Šance na oživení je,“ říká ředitel firmy, která posmrtně zmrazuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem Jamese Arrowooda

Ředitel americké organizace, která posmrtně zmrazila stovky lidí, poskytl exkluzivní rozhovor.

Alcor Life Extension Foundation je první světovou organizací, která se zabývá posmrtným zmražením. Ve svých kryo komorách se její pracovníci starají o více než 200 zmražených osob. Její ředitel James Arrowood poskytl Seznam Médiu exkluzivní rozhovor.

Článek

Můžete na začátek jednoduše vysvětlit, jak funguje proces posmrtného zmražení tzv. kryoprezervace?

Pokud je to možné, tak je tělo zachováno pomocí infuze kryoprotektivního roztoku, který při velmi chladném skladování brání poškození buněk. Po infuzi je tělo skladováno v kapalném dusíku, což v podstatě díky extrémně nízkým teplotám pozastavuje metabolickou aktivitu a brání rozkladu a poškození buněk.

Je kryonika dostupnou možností pro každého, nebo jsou zde specifická kritéria, která je třeba splnit? Existují například nějaká věková omezení nebo zdravotní požadavky pro osoby uvažující o kryoprezervaci?

Existuje jen velmi málo omezení. Nejsou například žádná věková ani zdravotní restrikce, ale každý případ je posuzován individuálně. Podstatné je pro nás, abychom nijak neohrozili stávající pacienty, anebo se třeba vyhnuli problémům se souhlasem, zákonem či financováním.

Jaké jsou aktuálně šance na oživení posmrtně zmraženého člověka?

Jelikož je nemožné předpovědět budoucnost, tak nikdy neuvádíme procentuální šanci úspěchu. Proces jednoduše považujeme za experiment, kde jsou naši pacienti experimentální skupina a všichni ostatní jsou v kontrolní skupině. Víme, že v kontrolní skupině, která zahrnuje kremaci nebo pohřbení, je tkáň mozku tak zničená nebo poškozená, že je nepravděpodobné, že by si zachovala nějaké informace. Naproti tomu díky kryonice existuje větší než nulová šance „oživení“.

Kolik stojí kryonika a jaké jsou finanční dopady pro zájemce?

Náklady se mohou lišit v závislosti na umístění jednotlivce, ale obvykle to stojí přibližně 90 000 dolarů za mozek nebo 230 000 dolarů za celé tělo. Většina lidí financuje svou kryoprezervaci pomocí životního pojištění, velmi málo lidí platí celou částku z vlastní kapsy. Alcor neposkytuje financování, ale můžeme doporučit pojišťovací agenty, kteří jsou obeznámeni s nejlepšími typy pojištění pro kryoprezervační výdaje (organizaci je po smrti vyplaceno životní pojištění zákazníka – pozn. red.).

Jak vaše společnost zajišťuje, že je proces posmrtného zmrazování souladu s právními předpisy?

Alcor je neziskovou vědeckou výzkumnou organizací. Řídíme se americkými zákony o anatomickém darování. Každá země má své vlastní zákony týkající se darování a přepravy lidských pozůstatků. Pokud tedy máme klienty mimo Spojené státy, vždy se musí seznámit s místními předpisy. Mnoho zemí vyžaduje například povolení k přepravě a úmrtní list ještě před tím, než pozůstatky opustí zemi. Máme také zkušenosti hned s řadou soudních sporů, pomocí kterých jsme v mnoha případech vytvořili precedent, který nyní lidem umožňuje vybrat si kryoprezervaci jako svůj preferovaný způsob zachování pozůstatků.

Existují nějaké nové technologie nebo objevy, díky kterým si slibujete vyšší šance na oživení v budoucnosti?

Existuje mnoho pokročilých výzkumných objevů souvisejících s skladováním DNA, orgánů a celých těl. Věda se neustále vyvíjí. Nicméně je nemožné předpovědět, jaké konkrétní technologie nakonec povedou k využití nebo oživení kryoprezervovaných orgánů či těl, včetně mozku. Zjednodušeně ale můžeme říct, že existuje větší než nulová šance, že se technologie do budoucna vyvinou tak, aby umožnily smysluplné využití zmražených orgánů nebo těl, včetně mozku.

Naši čtenáři zmínili, že některá zvířata a hmyz dokážou být zmrazena a rozmrazena a přesto zůstat naživu. Můžete vysvětlit, proč se tento jev vyskytuje jen u některých druhů a proč to zatím není možné u lidí?

Existuje několik druhů zvířat, která dokážou přežít extrémně nízké teploty. Obecně je to například kvůli tomu, že mají krev, nebo jiné tělesné buňky, které jsou odolné vůči mrazu, anebo mají schopnost upravovat metabolismus. To u lidí možné není.

Někteří čtenáři se také obávají toho, jak by oživení lidé zvládali drastické změny ve světě, včetně nových technologií, odlišných společenských norem a absence milovaných osob, které zemřely před desítkami let. Jak se to řeší?

Předpokládá se, že jakákoliv společnost, která by pokročila dostatečně daleko na vývoj skutečného oživení vědomí pro kryoprezervované osoby, by vytvořila podmínky pro přizpůsobení se dramaticky odlišné realitě, kterou by oživená osoba mohla zažít. Je nepravděpodobné, že by takový revoluční vývoj proběhl bez zajištění dostatečných podpůrných systémů pro oživené.

Byla by ta oživená osoba stále stejná jako před kryoprezervací nebo počítáte se změnou osobnosti?

Cílem je zachovat co nejvíce tkáně mozku a tím i co nejvíce paměti a osobnosti kryoprezervované osoby. V tomto okamžiku je ale nemožné vědět, zda by oživená osoba byla stále stejná, protože by to záviselo na kvalitě a pokročilosti vědy v době kryoprezervace.

BIO:

James Arrowood je jedním ze dvou ředitelů společnosti Alcor, kde působí od roku 2016. Má doktorský titul z University v Notre Damu a dva bakalářské tituly z kalifornské univerzity. Před příchodem do Alcoru se zabýval novými technologiemi a právě zastupoval různé subjekty, včetně společností zaměřených na zdravotnickou technologii. Je také spoluvlastníkem lékařské kliniky. Alcor Life Extension Foundation je světovým lídrem v oblasti kryoniky, výzkumu kryoniky a kryonické technologie. Sídlí v Arizoně, a založena byla v roce 1972.

Anketa

Umíte si představit nechat se posmrtně zmrazit?
Ano
52 %
Ne
39,6 %
Možná
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 273 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz