Hlavní obsah
Názory a úvahy

Naši uplakaní občané neustále viní druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: andreas/Freepik

Myslíte, že tipy na úsporu vytápění jsou nezáživné obecné plky? Chyba lávky, někteří občané v nich vidí provládní propagandu a rafinovaný útok na Listinu základních práv a svobod.

Článek

Po teplejším říjnu konečně přichází ochlazení a začíná nám topná sezóna. A stejně jako minulý rok, tak i teď, se hojně probírá cena energií, a na internetu tak lze nalézt články s tipy na úsporu.

Po přečtení diskuzí k těmto článkům jsem si vzpomněl na nedávný článek autorky Antea, který poukazuje na hrubost a vulgaritu v komentářích na internetu.

Zatímco článek pojednává o této situace obecně, já bych se s dovolení pozastavil nad tímto konkrétním příkladem, kdy nepochopitelně bují emoce u článků obecně radících lidem jak lze ušetřit za vytápění.

Zase zima, zase články o vytápění

Možná to někoho překvapí, ale v našich krajích se mění roční období. A tudíž v teplém období, které se nazývá léto, se objevují články o dovolenkových destinacích, zejména Chorvatsku či například o klíšťatech a nemocech, které přenáší. V období běžně nazývaném podzimem, kdy teplota klesá a bývá sychravo, můžeme zaznamenat pravidelné zmínky o chřipkovém období a respiračních onemocněních. A holt v tom nejstudenějším období (pro neznalé – zimě) se mimo jiné řeší i věci spojené s vytápěním.

„Každoročně stejný recyklovaný článek.“

„Ctrl+C, ctrl+V…to je ta kvalitní novinařina.“

„Tyhle články se tu objevují pořád dokola.“

Netuším, co je na tom nepochopitelného. Na tom, že si někdo dá tu práci napsat ne moc záživný článek, který ale může někomu potencionálně ušetřit pár stovek, nebo tisíc, nevidím naprosto nic špatného. To už jsem spíš alergický na ono „chorvatské období“. Možná proto, že mě moc nezajímá, v které části ušetřím nejvíc na pivě.

Provládní propaganda na objednávku

Když už jsme u těch komentářů útočících na autory, lze pravidelně nalézt i zmínky poukazující na zločineckou chobotnici vlády, která tyto autory platí.

„Další provládní propagandistický plátek. Jste hlavní příčinou stavu, co tu je. Až se vše otočí, budete po zásluze odměněni.“

„Opět článek na objednávku vlády. Presstituti.“

Tyto komentáře se samozřejmě neomezují pouze na tak vyloženě provládní články, jako jsou tipy na úsporu vytápění. Stačí jen napsat článek, který nebude volat po demisi vlády nebo například vytkne něco důchodcům či dělníkům. V ten moment je to provládní propaganda a autor(ka) by se za sebe měl(a) stydět.

Trenýrková teplota je lidské právo

Všiml jsem si, že to, co lidi namíchne je skutečnost, že jim někdo názorně a jednoduše ukazuje, že dělají něco špatně a že existuje i poměrně snadné řešení, jak alespoň trochu ušetřit. Bezesporu další důkaz toho, že žijeme v novodobé to-ta-li-tě!

„Aby mi někdo nařizoval, na kolik stupňů si mám doma topit, nemá v historii obdoby.“

„Jsem zvyklý mít doma nějakou teplotu. A to měnit nehodlám. Nechápu, proč se mě někdo snaží přesvědčit, že musím šetřit.“

Skutečnost, že je nikdo nenutí, aby si doma stáhli topení, je vedlejší. Každý jsme svého štěstí strůjcem. Bylo to vidět i po minulé zimě, kdy se někteří hrdinně bili v prsa a posílali fotky s termostatem nastaveným na 25°C, aby po pár měsících posílali fotky složenek s doplatky v řádu desítek tisíc. Samozřejmě, že na vině byla naše neschopná vláda. Počítám, že Fiala jim po nocích chodil upravovat termostaty a otvírat okna do průvanu…

Za vším hledej vládu

Což nás samozřejmě přivádí k tématu vlády – té příslovečné příčině všeho zla. Vlády, která je tak mocná, že ovládá celosvětové trhy energií a ropy, ovlivňuje úrodu a střídání ročních období a která prokazatelně dělá vše proto, aby Jindřichovi z Náhorního kopce, číslo popisné 281, zničila život a rozbila manželství.

„Tato vláda je neschopná, zajímá ji jen Ukrajina. Problémy občanů ji nezajímají.“

„Ještě jednou děkuji všem voličům slepence.“

„Místo kroucení ventilem, zakroutit krkem vládě.“

To je už taková klasická mantra zejména od dob covidu a myslím, že by mohla být zařazena do zlatého fondu nespravedlností, které se chudákům uplakánkům v naší republice dějí. Třeba hned vedle „na našeho kluka si učitelka zasedla“ a „zase nás zařízli rozhodčí“.

Svetr paní Pekarové

Pokud mluvíme o vládě, je třeba zmínit i předsedkyni Poslanecké sněmovny, paní Markétu Pekarovou Adamovou a její pověstný výrok o svetru.

„Oblečeme 2 svetry a vypneme kotel. Sice umrzneme, ale porazíme přece Putina.“

„Já pořád čekám na to, až mi Pekarová uplete ty svetry.“

Věděl jsem, že býk nemá rád šátek, kterým se mu mává před očima, ale nikdy jsem netušil kolik nenávisti dokáže v lidech vyvolat kus oděvu. Je zajímavé sledovat, že nenávist k látce, ať už se jedná o svetr, či vlajku ve žlutomodré kombinaci (nezáleží, zda se jedná o vlajku Písku, či Ukrajiny), někteří občané ne náhodou sdílí s dobytkem.

Samotná myšlenky přiobléct se, je vlastně odpudivá a může připadat nehorázná. Hlavně nám, Čechům, kteří máme rádi své teplíčko a trenýrkovou teplotu. Dle dat si totiž dlouhodobě rádi přitápíme na vyšší teploty. Proč bychom se přeci na zimu oblékli do teplé mikiny a tepláků, když tričko a kraťasy jsou pohodlnější? A když si zatopíme na nějakých 23-25 °C hned to dokáže v člověku vyvolat vzpomínky na léto.

Závěrem

Kde se tedy vzal ten odpor a místy až přehnaná nenávist k něčemu tak neškodnému jako jsou jednoduché a obecné tipy na vytápění?

Dle mého se jedná o kombinaci výše popsaných faktorů – jsme holt líní a zpohodlněli jsme. Pro některé je jakýkoliv náznak toho, že bychom tento vytyčený standard měli opustit nepřijatelný a hraničící s vlastizradou a totalitou.

Společnost je navíc hodně prolezlá dezinformacemi, a tak už i v obyčejné radě na snížení spotřeby energií někteří lidé vidí gestapo chodící s teploměry po bytu, které by za každý stupeň navíc člověka zavřelo na deset let.

Což se projevuje i na tom, že cokoliv, co těmto lidem nezapadá do jejich vidění světa, musí být propaganda zlé vlády. Protože přece všichni lidé jsou proti vládě a ten, kdo za vším nevidí vládu, musí logicky být vládou zaplacený.

A holt někteří lidé jsou prostě a jednoduše dobytci…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz