Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pečení holubi nelítají do huby, ty „asociální vládo“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by master1305 on Freepik

Poslední měsíce ze všech stran slyším, jak nás stát okrádá a jak nám nepomáhá. Je tomu ale skutečně tak? Není to spíš tím, že jsme si zvykli, že stát je dojná kráva a automaticky čekáme, že nám vše stát naservíruje na zlatém podnose „zadarmo“?

Článek

Prohlášení, že je vláda neschopná, pomalá v rozhodování, špatně komunikující, málo rozhodná apod. mě nechávají naprosto v klidu. Dokonce se usměju i pětidemolici, proukrajinské, probruselské, fašistické a komunistické vládě. Ale označení této vlády za asociální? Tak to prr…

Současná vláda totiž pokračuje v trendu sociálních vlád, které vládly před ní. Bez ohledu na to jak moc se opozice snaží tuto vládu démonizovat, že jde proti občanům.

Například tím, že vláda…

Zvýšila ceny pohonných hmot

Toto je vcelku už ohraná mantra opozice, která ale bezesporu stále funguje. Už z logiky věci totiž vyplývá, že zvýšení cen pro spotřebitele je nemilá zpráva.

Tak jsme se například dozvěděli, že stát zvýšil cenu pohonných hmot. Co se ale stalo doopravdy? Stát snížil spotřební daň na benzín na nejnižší možnou povolenou hranici od června do října 2022. U nafty tato snížená spotřební daň byla nižší dokonce až do letošního léta.

A zazněla v médiích, opozici či od občanů a podnikatelů chvála na vládu, že snižuje daň? Ani omylem. Všichni totiž očekávali, že to je přece automatické a vláda se ráda zřekne miliard ze státního rozpočtu, aby pomohla ekonomice a občanům.

Ale v momentě, kdy „vláda zvýšila cenu“ pohonných hmot – tj. vrátila dočasně sníženou daň na původní sazbu, dozvěděli jsme se od opozice jak vláda zdražuje, média přišla s tabulkami a výpočty kolik si připlatíme, když pojedeme do Chorvatska na dovolenou, dopravci si rvali vlasy jak je toto zvýšení daní zruinuje apod.

Zvýšila ceny energií

Obdobná situace se odehrávala u energií. Stát zastropoval ceny energií a dokonce hradil poplatek na obnovitelné zdroje, aby pomohl občanům. Nastalo ocenění aspoň v tomto případě? Zase vedle – nejen, že všichni opět očekávali, že to je automatické, aby stát doplácel ze státního rozpočtu za občany už ne jen jednotky miliard ale rovnou desítky, ale navíc se snesla na stát kritika, že strop je příliš vysoký a že změny přišly pozdě.

Je v celku zvláštní, že na jednu stranu byla tato pomoc prezentována jako malá, ale v ten moment, když se oznámilo, že „vláda zvýšila ceny energií“ – tj. dočasný cenový strop končí a od příštího roku si budeme opět platit i poplatek na OZE tak jako dříve, strhla se lavina s černými scénáři jak naše ekonomika zkolabuje, lidé nebudou mít na zaplacení a že tato vláda je asociální.

Obírá naše důchodce

Další vděčné téma, které rezonuje společností zejména našich seniorů, kteří se mají v ČR nejhůř na celém světě. Jednoznačným důkazem toho je skutečnost, že se jim za 18 měsíců navýšily příjmy pětkrát a oproti roku 2021 vzrostl průměrný důchod ze 41% na 50% průměrné mzdy (mzdy se na rozdíl od důchodů daní).

Kde přesně tedy asociální vláda obrala naše ctěné důchodce? U v pořadí paté valorizace penzí za rok a půl přidala vláda „pouze“ 760 Kč namísto 1770 Kč.

Musím říct, že kdyby mě takto během následujících osmnácti měsíců obral zaměstnavatel, nechal bych si to líbit.

Asociálních kroků není nikdy dost

Současná vláda ale podnikala další „asociální kroky“, které ale v médiích tak dobře nerezonovaly. Například zvýšení životního a existenčního minima, zvýšení minimální mzdy či jednorázová pětitisícová hubička rodinám s dětmi ve stylu „Babišových předvolebních dárků“.

Ale ani u těchto kroků vláda nepochodila, protože je to málo, v Německu se platí víc nebo těch 5000 Kč měla vláda raději dát důchodcům.

Vskutku asociální vláda se vším všudy…

Pečení holubi nelítají do huby

V diskuzích (na internetu i „na živo“) se setkávám s názory lidí, že by měl být tzv. štíhlý stát. Stát, který by se lidem co nejméně pletl do života. Ať už se jedná o snížení počtu státních zaměstnanců či například nižší daně a odvody státu.

Ale v ten moment, kdy někdo oponuje, že to by znamenalo například zavírání poboček finančního úřadu, snížení policistů, učitelů, lékařů (což jsou všechno zaměstnanci státu), to už se nikomu nelíbí. Stejně tak představa, že stát by pak nemusel hradit ve stejné míře všechno to, co bereme za samozřejmost – dávky (důchody, dávky hmotné nouze, nemocenská, příspěvek v nezaměstnanosti), bezplatné vzdělání, zdravotní péči …

Aneb typičtí pečení holubi – odvádět státu co nejmíň a očekávat, že dostaneme co nejvíc.

Potřebujeme asociální vládu

Osobně si myslím, že na řešení současného problému je opravdu potřeba stát zeštíhlit – ale v tom smyslu slova, že stát by se opravdu měl starat zejména o obranu, zahraniční politiku, vnitřní bezpečnost a justici. To by mělo být to, za co by měl být stát hodnocen. Ne jako dnes, kdy o výsledku voleb a popularitě rozhoduje to, kdo je největší eso ve zruinování státního rozpočtu kvůli sociální oblasti.

Současná vláda a její konsolidační balíček je příliš měkký a hrubě nedostatečný. Pouze zmírňuje dopady zadlužení a neřeší jejich příčinu.

Tudíž je opravdu škoda, že momentálně nemáme onu „asociální“ vládu, kterou se lidé, média i opozice zaklínají. Vládu, která by udělala nezbytné a nepopulární kroky – zvýšení daní (například z majetku či progresivní daň), revize mandatorních a kvazi mandatorních výdajů, nebo rovnou štíhlý stát, který by od některých „povinných“ výdajů dal ruce pryč, částečně nebo úplně, za cenu snížení odvodů. S tím že by si některou část spolufinancovali, či přímo úplně hradili občané.

Aneb stát se ti nebude plést pod nohy, ale také tě nebude neustále vodit za ručičku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz