Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nad Tatrami se stahují mračna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/Midjourney

Nad Tatrami se stahují mračna

Úvaha o situaci na Slovensku a co to znamená pro nás.

Článek

Slovensko se řítí do katastrofy. Je velmi pravděpodobné, že parlamentní volby vyhraje Robert Fico, politik za jehož vládly bylo Slovensko totálně zkorumpovanou a mafiemi ovládanou zemí, kde došlo k vraždě novináře na objednávku.

Robert Fico, který se nyní netají svým orbánismem a svou pro ruskostí.

Ale možná ještě děsivější než Fico je postoj slovenské veřejnosti. U nás jsme vyděšeni z demonstrací několika desítek tisíc lidí proti režimu, proti systému, kde se vyjadřují sympatie k Rusku. A teď si představte, že na Slovensku tihle lidé tvoří největší skupinu voličů. Podpora EU na Slovensku strmě klesá a Slovensko je jedinou zemí NATO, kde se po ruské invazi na Ukrajinu podpora NATO snížila. Všude jinde se zvýšila.

Slovenské veřejné mínění masově propadlo dezinformacím, ruské a extrémistické propagandě.

Na to, co je příčinou tohoto slovenského neštěstí, nechť odpoví fundovaní politologové a sociologové. Je však nutné nezapomenout na to, že jedním z faktorů, které k tomuto žalostnému stavu slovenské společnosti vedly, je Igor Matovič. Poněkud neseriózní a excentrický politik, který však byl proti Ficovi, a velká část slovenské veřejnosti do něj vložila svou důvěru. Matovič však své vítězství nevyužil k tomu, aby zahojil slovenská traumata z Ficovy éry. Místo toho ponořil Slovensko do politického chaosu, koketoval s Ruskem, nebál se používat populistické a propagandistické narativy a vůbec se choval krajně neseriózně. Tohle muselo přinést obrovské zklamání velkému množství Slováků, kteří uvěřili, že po Ficovi je Slovensko z nejhoršího venku. Neschopný a neseriózní Matovič tak připravil půdu pro velký Ficův comeback.

Myslím, že nejen proto by Češi měli situaci na Slovensku sledovat pozorně. Situaci, kdy populista a autoritář prohraje volby, aby se v dalších velkolepě vrátil ještě v horší podobě, se může klidně zopakovat i u nás.

Proto by bylo záhodno, abychom jako Češi opustili náš povýšený pohled na Slováky jako na mladší a méně vyspělé bratry. Tento latentní český pocit nadřazenosti, který si ovšem málo připouštíme, je nejen ostudný, ale i hloupý, a ve svém důsledku nám může přinést to, že si slovenskou situaci prožijeme také. Přestaňme si myslet, že Slováci jsou na tom špatně, protože „jsou to prostě Slováci“, a raději se poučme.

Jak již bylo řečeno, pokud po vládě velkého populisty se vláda chová nebo bude chovat neseriózně, populisticky a chaoticky, hrozí, že připraví populistovi půdu pro návrat. Ne, opravdu nesměřuji k tomu, že Fiala je Matovič. To opravdu není. Fiala je velmi seriózní politik, a byť s ním nemusíme souhlasit, velice ctí slušnost a zásadovost. Ale vláda nebo vládní koalice se může dostat do situace, kdy nezvládne důležité politické kroky a lidé budou mít pocit, že je tady „bordel“, a zapomenou, že stejný nebo větší nepořádek byl třeba o vládu dříve.

Důležité je i to, že Matovič Slovensko nijak neposunul k Západu a k Evropě, naopak ho držel někde mezi Visegrádem a Ruskem (viz jeho koketérie s vakcínou Sputnik). Naše vláda není ani trochu proruská, naopak v oblasti mezinárodní a bezpečnostní politiky patří k proti ruským jestřábům, což je dobře. Jenže to nestačí. Tady zdaleka nejde jen o obranu a mezinárodní politiku. Je tu spousta dalších věcí, které když se nepodaří aspoň částečně naplnit, tak naše země zůstane pořád na stejné pozici, což pro nás může být smrtelné. Vládní koalice neumí nebo nechce prosadit boj proti dezinformacím, korespondenční volby, Istanbulskou úmluvu, manželství pro všechny, vstup do ERM2 nebo zahájení procesu přijímání eura. Všechny tyto věci by naši zemi a naši společnost posunuly více na Západ. Jestli v těchto změnách selžeme, tak to bude znamenat, že populisté budou moci mít šanci usilovat o moc v naprosto stejné nebo ještě horší situaci, než v jaké ji už jednou získali. To prostě nedává smysl, dávat jim možnost vstoupit po druhé do stejné řeky.

Když mluvím se Slováky, shodují se v tom, že situace na Slovensku je špatná, ale že existuje naděje – Progesivné Slovensko. Progresívní a liberální strana, z jejíhož lůna kdysi vzešla i prezidentka Čaputová. Avšak v minulých volbách dali Slováci přednost teatrálnímu Matovičovi před skutečnou změnou, kterou by progresivné Slovensku mohli přinést. Zvlášť, když v té době (a pořád je) byl liberalismus na Slovensku vysmíván a dezinformátoři z něj udělali toxickou záležitost (liberál je na Slovensku nadávka a hanlivá nálepka).

A nyní se svobody milovní Slováci chytají progresivismu a liberalismu jako posledního záchranného stébla. Jen, aby už nebylo pozdě.

To je opravdu velká škola pro nás Čechy. Nebylo by už na čase, abychom si ve válce mezi prachsprostým prospěchářským postbolševickým nebo proruským populismem a naprosto mimoňským a zpátečnickým konzervativismem vybrali třetí stranu? Pokrok, liberalismus a Evropu?

Jestli ne, tak se nedivte, když nějaký náš český populista zažije svůj další triumf.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz