Hlavní obsah
Názory a úvahy

Populismus je recept na katastrofu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/Midjourney

Katastrofa populismu

Teroristický pogrom Hamásu na Židy opět dokázal, že populisté vedou své země do katastrofy.

Článek

To, co byl pro Babiše a Trumpa covid, to, co je pro Orbána inflace, to je pro Netanjahua útok Hamásu. Katastrofa pro vlastní zemi.

Samozřejmě, že za smrt stovek Izraelců je zodpovědný Hamás. Toto nelze nijak omluvit, ani relativizovat. Avšak Netanjahuova politika připravila pro tento útoku půdu a napomohla nečekanému úspěchu této odsouzeníhodné akce.

Připomeňme si, kdo je Netanjahu. Netanjahu je pravicový populista a autoritář, stejně jako Trump, Orbán nebo Kaczynski. Ostatně Trump a Orbán se k Netanjahuovi velmi rádi a hrdě hlásili.

Netanjahu je nectihodný a zkorumpovaný politik, kterému podobně jako u nás Babišovi hrozí trestní stíhání. Rozhodl se podobně jako Babiš nebo Trump, že jediný způsob, jak tomu zabránit, je unést vlastní zemi a změnit izraelskou justici tak, aby ji získal pod kontrolu, jako to dělá v Polsku Kaczynski, a mocensky tak zabránil vlastnímu vyšetřování a souzení. Spojil se tedy s těmi největšími pravicovými extrémisty v Izraeli a s image nekompromisního odpůrce Palestinců se chopil moci, kterou si v Izraeli drží už 15 let. Spoléhá na hlasy místních pravičáků a zejména kolonistů a nelegálních osadníků na západním břehu Jordánu.

A tady se dostáváme k zárodkům katastrofy ze 7. 10. 2023.

Netanjahu, aby podkuřoval těmto svým voličům, tak posílil izraelskou přítomnost na okupovaném Západním břehu na úkor pásma Gazy, kde ponechal obrannou linii Izraele oslabenou.

Netanjahu také vedl politiku, které oslabovala umírněné Palestince na Západním břehu a v podstatě nechávala na pokoji extrémisty z Hamasu. A to z jediného důvodu. Náramně mu vyhovovalo, že se mezi Palestinci prosazují extrémisté, protože pokud by Palestince vedli umírnění, musel by čelit zvýšenému tlaku na to, aby se s nimi dohodl, což si jeho voliči v žádném případě nepřejí. Naopak Palestinci vedení extrémisty jsou skvělá výmluva k odmítání hledání mírového řešení a k další kolonizaci palestinského území.

Navíc, místo, aby se soustředil na řešení problémů s Palestinci, tak řešil onu justiční reformu, která měla okleštit nezávislost izraelské justice a zajistit mu beztrestnost.

Když pak americké, egyptské nebo turecké tajné služby varovaly Izrael, že se v Gaze něco chystá, Netanjahu to odmítal akceptovat, protože se mu to nehodilo do jeho politického plánu.

Na tomto posledním příkladu je vidět, jaký je autoritářský populismus mor, který působí zemím, kde takoví politici vládnou jen potíže a katastrofy.

Populisté mají nezaslouženou pověst schopných politiků, protože oplývají nevšedním talentem získat a často si udržet moc. Jenže se ukazuje, že talent k získání a udržení moci není to samé, co schopnost vládnout. Vlastně to ani není žádný talent. Je to jen bezskrupulóznost.

Ukazuje se čím dál tím častěji, že vítězství populistů, kteří jsou sice schopni zblbnout voliče, ale nejsou schopni se vypořádat se skutečnými problémy, vede ke katastrofám. V Británii zvítězil populismus v roce 2016 brexitem, kterého dnes většina Britů lituje. Babiš a Trump totálně selhali v boji s covidem. Orbán vede Maďarsko hospodářsky ke dnu. Inflace v Maďarsku je největší v EU. Netanjahu je vinen rozsahem teroristické katastrofy, která dopadla na Izrael.

Kaczynski problémy Polska úspěšně přesouvá do budoucnosti na příští generace, ale Polsko bude jeho rozhazování peněz na extrémně štědré sociální dávky hořce litovat.

Aby tito politici odvraceli pozornost od katastrof, které způsobili vytvářejí veřejnosti nepřátelé, před kterými je údajně chrání. Uprchlíky, LGBTQ, levici, Brusel a další strašáky na které si jen vzpomenete.

Bylo by na čase, aby lidé už konečně pochopili, že ti, kteří jim slibují jednoduchá řešení složitých problémů nebo jakákoliv řešení problémů, které vlastně ani žádnými problémy nejsou, ve skutečnosti žádné problémy řešit neumí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz