Hlavní obsah
Názory a úvahy

Znovuzvolení von der Leyen předsedkyní Evropské komise je dobrá zpráva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Bing Image Creator

Evropa v bouři

Ursula von der Leyen vsadila na evropský, zelený a liberálně demokratický postoj a získala pro něj silnou většinu v Evropském parlamentu.

Článek

Díky výsledkům voleb v České republice by se mohlo zdát, že navrch získávají nacionalistické a euro-skeptické síly, ale je to jen optický klam. Silná proevropská, zelená a liberální většina Evropanů nadále zůstává, i když se samozřejmě bohužel poněkud zmenšila. Ale stále je dost velká, aby měla právo a sílu vést Evropskou unii. Zvolení Ursuly von der Leyen staronovou předsedkyní Evropské komise to dokazuje.

Von der Leyen předstoupila před Evropský parlament s tím, že chce:

- zvýšit evropskou konkurenceschopnost. To je momentálně palčivé téma pro EU, protože konkurenceschopnost Evropy objektivně upadá. To, že von der Leyen si toto uvědomuje, je dobrá zpráva.

- omezit evropskou byrokracii. Další bod za který je EU kritizována i jejími příznivci a další dobrá zpráva, že staronová předsedkyně Evropské komise tento problém vnímá. Je samozřejmě otázkou, jestli se to podaří, ale to, že nejvýše postavený politik v EU tento problém přiznal, je samo o sobě pokrokem.

- žádný, některými očekávaný, ústup od Green Dealu se nekoná, naopak byl vytyčen další cíl a to je omezení emisí evropského průmyslu o 90 % do roku 2040. A to je správné, protože Evropa má povinnost na tomto pracovat, což vyplývá nejen z Pařížské klimatické dohody, ale také z objektivní reality na této planetě. Von der Leyen však zdůraznila, že se toto bude muset dít více pragmaticky, což je opět reakce na mohutnou vlnu kritiky vůči Green Dealu.

-Von der Leyen veřejně před celou Evropou prohlásila, že to, co dělá Orbán, je appeasement vůči Rusku. Zároveň opět potvrdila dlouhodobou podporu Ukrajiny ze strany EU. Díky tomu tak bude EU stát na straně Ukrajiny a bude čelit proruským tlakům i nadále.

- plánuje rovněž zdvojnásobení evropské pohraniční stráže Frontex, což jasně ukazuje, že se EU rozhodně nijak nehodlá vzdát kontroly nad svou vnější hranicí a naopak ji chce posílit ve prospěch bezpečnosti Evropanů, ovšem za dodržení mezinárodního a humanitárního práva.

- chce změnit koordinační agenturu Europol ve skutečnou policejní sílu, jakousi evropskou FBI . „Federálové“, kteří budou moci honit lumpy napříč členskými státy EU.

- chce posílit společné evropské zbrojení, což je otázka přežití Evropy v příštích letech.

- chce vytvořit evropský štít protivzdušné obrany. Deštník, který nás ochrání před hrozbou raket tak, jako to mají v Izraeli. Při sledování zpráv o bombardování ukrajinských měst, se to jeví jako další existenciální nutnost.

- chce vytvořit instituci, které říká „Evropský štít demokracie“, kdy by měla EU začít bojovat proti dezinformacím a zahraničnímu vměšování. Z toho by měly prospěch zejména země jako je Česká republika, kde se tyto snahy jeví spíše jen jako parodický pokus.

Před evropskými volbami, i po nich, se spekulovalo, zda Ursula von der Leyen nevyjde více vstříc euro-skeptickým silám, ale to se vůbec nestalo. Podporu lidovců, socialistů a liberálů měla více méně jistou a ona k nim přidala ještě podporu zelených. Že to byl správný krok se ukázalo, když byla zvolena převahou 41 hlasů, zatímco v roce 2019 to bylo převahou pouhých 9 hlasů.

Evropští poslanci tak zároveň ocenili její práci od roku 2019, kdy úspěšně provedla EU covidovou krizí a také obdobím ruské agrese na Ukrajině. Zároveň nastartovala Green Deal, ekonomickou obnovu Evropy po covidu a konec závislosti Evropy na ruských fosilních palivech.

Samozřejmě se jí v minulém období i leccos nepovedlo. Hlavně se EU nebyla schopná vymanit z tradiční neschopnosti prodat sebe samu a srozumitelně vysvětlit Evropanům své cíle a své směřování. Pokus o celoevropskou debatu „COFOE“ byl totálním selháním. Evropa rovněž není schopná produkovat více zbraní a munice. Společná migrační politika je pouze upachtěný kompromis a ne ideální stav. A tak by se dalo pokračovat.

V tomto nově vytčeném programu Ursula von der Leyen neklade příliš velký důraz na další institucionální integraci Evropské unie. To ale nevadí. Výše představený program, pokud se povede, by měl v příštích pěti letech posílit důvěru Evropanů v Evropskou unii a zvýšit naději, že lidé i vzhledem k tomu, co se děje mimo hranice EU, budou více brát EU jako entitu, která pečuje o jejich prosperitu, mír a svobodu. Pak existuje naděje, že se podpora další evropské integrace zvýší .

Prostě, pokud lidé uvidí, že EU k něčemu je, nebudou mít důvod ji nepodporovat.

Samozřejmě jsou to jen plány a otázka je, jestli se je podaří uskutečnit. Ale jsou to dobré plány.

To, že pro ně získala silnou většinu zastupitelů, které Evropané zvolili v evropských volbách, dává naději všem Evropanům, že Evropa půjde i nadále správným směrem.

Ursula von der Leyen vsadila na Evropu. My bychom měli také.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz