Hlavní obsah
Rodina a děti

„Děti mi zničily kariéru,“ prohlásila zpěvačka a hned schytala kritiku. Bylo by snad lepší lhát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: gpointstudio, www.freepik.com

Zpěvačka Lily Allen prohlásila, že děti jí zničily kariéru. Obratem se na ni snesla lavina kritiky. Proč mají dnes všichni potřebu soudit druhé?

Článek

Zpěvačka Lily Allen v podcastu „Radio Times Podcast“ reagovala na otázku, jestli nějak přehodnotila své kariérní plány poté, co se stala matkou dvou dětí.

S úctyhodnou upřímností odpověděla, že nikdy neměla nějakou strategii ohledně své kariéry, ale že popravdě musí říct, že děti její kariéru zruinovaly. Vzápětí však dodala, že je miluje a jen díky nim se cítí „být kompletní“. Rozčiluje ji však, když někdo tvrdí, že je možné mít všechno, protože podle ní to zkrátka možné není.

Sama Lily Allen se o děti dlouho snažila a bohužel i potratila, než se jí podařilo úspěšně otěhotnět, a i odnosit své současné děti. Svým dětem pak dala přednost před svojí kariérou, protože sama má šrámy na duši z dětství, kdy její rodiče byli často nepřítomni. Svým dětem nechtěla udělat to samé.

Potřeba soudit druhé je čím dál častější

Lily Allen byla v rozhovoru obdivuhodně otevřená a upřímná. Upřímnost se dnes však asi příliš necení. Samozřejmě, každý má právo na svůj názor, cenzura není ve svobodné společnosti na místě. Ale na druhou stranu by se každý měl nad svojí případnou reakcí také zamyslet, a hlavně by měl druhé umět respektovat. Internetové diskuse a sociální sítě však lidem dávají pocit, že mohou cokoliv a není třeba se chovat vůči druhým ohleduplně a s respektem. Řada lidí tak Allen vyčetla, že je krkavčí matka, když se takhle vyjádřila. Jiní zase litují děti, až si jednoho dne přečtou nebo uslyší záznam tohoto podcastu. Další neváhali a rovnou označili její kariéru za trapnou či zbytečnou a rozhodně ne slavnou.

Mnoha lidem byla skutečnost, že Lily upřednostnila děti před kariérou a rozhodně toho nelituje, vlastně úplně fuk. Prostě si jen potřebovali nejspíš vybít svoji frustraci a drsně okomentovat její zpověď. Podobný jev se vyskytuje ve všech zemích včetně té naší, stačí se podívat do diskusí pod různými články. Leckdy je úplně jedno, co se v článku píše a jaké jsou okolnosti. Diskutující se začnou točit třeba na jedné jediné větě nebo činu, který někdo vykonal a tuto skutečnost pořádně „zhejtují“. I kdyby to nedávalo smysl.

Někdy mám pocit, že řada lidí cítí potřebu kritizovat druhé jenom proto, že sami nejsou se svým životem srovnaní, sami mají řadu problémů, a tak je pro ně kritika či verbální útoky proti jiným určitým způsobem, jak vyventilovat vlastní frustraci a cítit se aspoň na chvíli trochu líp, protože oni by se rozhodně nezachovali tak, jako ten, koho „hejtují“.

Děti a kariéra, jde to dohromady?

Když se zamyslíme nad podstatou této „rádoby kauzy“, jde o názor na to, zda jde opravdu skloubit kariéru a péči o děti. Podobné dilema řeší řada rodičů, zejména žen, které jsou v péči o děti obvykle aktivnější než muži, což je mimo jiné způsobeno přirozeně větší biologickou potřebou malých dětí mít nablízku svoji matku.

Velmi úzce s tím souvisí i mateřská a rodičovská dovolená. V některých zemích je výrazně kratší než třeba u nás. Rodiče, tedy především ženy, se tam vrací do pracovního procesu dříve a o děti se mnohdy stará najatá pečovatelka. U nás tuto úlohu dříve zastávali především prarodiče, ale jak se postupně posouvá věk pro odchod do důchodu, dnešní prarodiče často chodí ještě sami do práce a na hlídání tolik času nemají. A většina, nebo alespoň výrazná část českých rodičů nemá peníze nazbyt, aby si mohli dovolit pečovatelku. Proto debaty o zkrácení rodičovské dovolené a rychlejším návratu do práce bývají bouřlivé. Naše společnost na to není dostatečně připravena a je zde větší tradice vlastní péče o dítě.

Jsou ženy, které dovedou skloubit práci a péči o děti. Když se chce, tak jde většinou všechno. Jsou ženy, které ani jinou možnost nemají, protože by jinak své potomky neuživily, zejména pokud jsou samoživitelkami. Pak leckdy zvládají i další přivýdělky. Ale vraťme se k matce, která má děti a jednu práci. Nebo otci, který může také mít děti ve své výhradní péči, ale to v našich končinách ještě není tak běžné.

Skloubit obojí tedy jde. Ale jde budovat kariéru a k tomu se naplno věnovat dětem? Upřímně si myslím, že ne. Jedno z toho bude vždy trochu na druhé koleji a bude to nějak strádat. Třeba ne natolik, aby to působilo nějaký významný problém, ale rozhodně nebude obojí plněno na 100 %. Jak přiznala sama Allen, v dětství bývala často bez rodičů a dodnes z toho má trochu trauma. Přesto by se dalo říct, že její rodiče skloubili práci i péči o dítě - díky nim přišla Lily na svět, vyrůstala a byla vychována ve slušného člověka. Ale 100% péči neměla.

Pokud by se sama chtěla 100% věnovat svým dětem, pak by ale zase utrpěla její kariéra. Musela by být superčlověk, aby mohla věnovat veškerou energii jak dětem, tak práci.

Její konstatování, že děti jí zruinovaly kariéru, tak nebylo vůbec zcestné, ale naopak šlo o pouhé upřímné konstatování faktu. Nestěžuje si na to, sama si zvolila, co je pro ni přednější a je ráda, že si zvolila tuto možnost. Není tedy důvod ji obviňovat z krkavčího mateřství, nevděčnosti, nevhodného komentáře vůči vlastním dětem apod. Sama si zvolila, že svůj čas věnuje nejvíce svým dětem.

Podobné dilema řeší spousta žen

Velké množství žen řeší stejnou otázku. Místo toho, aby své plány, názory, nejistotu a potřebu podpory při rozhodování mohly sdělit nahlas a probrat ji se svým okolím nebo třeba i na diskusních portálech či jiných skupinách, musejí se obávat podobných odsuzujících reakcí. Pro jednu stranu budou kariéristky, když se budou chtít i nadále věnovat ve stejné intenzitě práci, pro jiné zase budou zapřisáhlé matky, co neznají nic jiného než poskakování kolem dětí. Pochopení a tolerance se v dnešní společnosti hledá jen velmi těžko.

Každý můžeme sdělit svůj názor, ale pokud jím chceme hodnotit druhé, měl by být vyjádřen s takovým ohledem, abychom toho druhého zbytečně nezranili.

Anketa

Jak vnímáte komentář Lily Allen, že děti jí zruinovaly kariéru?
Je to tak. Když se rozhodla naplno věnovat dětem, její kariéra prostě skončila nebo se minimálně pozastavila.
88,5 %
Souhlasím, že děti mají na budování kariéry vliv, ale není vhodné to říct takto naplno.
2,9 %
Není vhodné porovnávat děti a kariéru.
5,8 %
Jak to vůbec může říct...
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Zdroje:

https://www.super.cz/clanek/celebrity-zpevacka-lily-allen-verejne-prohlasila-ze-ji-deti-znicily-karieru-lide-jeji-slova-hromadne-odsoudili-1503239

https://www.today.com/parents/celebrity/lily-allen-kids-rcna143081

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz