Hlavní obsah
Názory a úvahy

Drag queens při Poslední večeři na olympiádě? Autor myšlenky se zřejmě chtěl LGBTQ+ lidem pomstít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, www.freepik.com

Autoři myšlenky scény Poslední večeře chtěli šokovat. A také nejspíš upozornit na LGBTQ+ komunitu. Hlavní cíl byl splněn, ale efekt to má spíše opačný. A oprávněně.

Článek

Paříž chtěla být při zahájení olympijských her jedinečná. Proti tomu nelze nic namítat, je to asi běžná snaha každé pořadatelské země a města, že se snaží zaujmout víc než ty předchozí. Pokud se však snaha zaujmout přetaví do snahy šokovat, protože tak se dá očekávat větší zájem, je to špatně.

Není novinkou, že se o olympijských hrách začíná mluvit jako o něčem, co už dávno nepředstavuje pouze původní myšlenku sportovních her, ale naopak už se k tomu přimíchává politika (je však k zamyšlení, jestli se do toho nepletla politika i v antice), hry začínají být přehnaně megalomanské (už to není jen o tom, co předvedou sportovci, ale co předvede pořadatel), o ekologické stopě ani nemluvě. Částečně je to pochopitelné, je to jedinečná sportovní akce, která je vnímána jako vrchol sportu. Ale už je to také do značné míry show, která není jenom o tom sportu. A zde se nabízí otázka, jestli je v pořádku posouvat charakteristiku sportovních olympijských her tímto směrem.

Francouzům se to ale povedlo dokonale. Veškeré diskuse se nyní vedou kolem zahajovacího ceremoniálu a pravděpodobně se budou vést ještě v době, kdy už budou sportovci předvádět své výkony, na které dlouho trénovali. Nemyslím si, že bylo správné snahou šokovat odvést takto pozornost od toho, co by mělo být jádrem olympijských her - sport.

Scéna Poslední večeře v podání drag queens

Každý, kdo sledoval zahajovací ceremoniál, nemohl minout umělecké ztvárnění Poslední večeře od Leonarda da Vinciho v podání tzv. drag queens. Drag queens jsou muži převlečení a namalovaní za ženy, kteří předvádějí umělecké scény různého druhu, napodobují známé ženské osobnosti, zpěvačky apod. Pokud jsou dobří, pak jsou jejich show zábavné, samozřejmě pro ty, kterým tento druh zábavy nevadí. Jde ale o dost specifický typ kulturní zábavy, a tak je pochopitelné, že ne každého to zaujme. A na tom není nic špatného, každý máme jiné preference a líbí se nám něco jiného.

Zařadit show drag queens na ceremoniál zahájení olympijských her mi tak přijde dost zvláštní. Vzhledem k tomu, že olympijské hry sleduje velká část světa, očekával bych, že program bude uzpůsoben tak, že zaujme většinu lidí (pochopitelně nedokáže vždy zaujmout každého) a nebude zbytečně vířit negativní emoce. Někdo by řekl, že drag queens nemohou za to, že někteří lidé cítí kvůli nim negativní emoce, ale vzhledem k tomu, že se ví, že to tak je, měl si toho být vědom i pořadatel a zvážit zařazení této show.

Aby toho však nebylo málo, celá scéna drag queens napodobovala křesťanské téma - malbu Poslední večeře Ježíše Krista od legendárního umělce Leonarda da Vinciho. Takže kromě zvíření emocí způsobeného samotným projevem drag queens se autorům povedlo nadzvednout i značnou část křesťanů, kteří to vnímají jako znevážení.

Na jednu stranu je pravda, že zatímco někteří parodují např. muslimské osobnosti a většina Evropy je toho názoru, že by si to muslimové měli nechat líbit, protože jde přeci o svobodu slova a kulturní projev, v případě, že jde o křesťany se najednou mnoho z těchto lidí tváří ublíženě. Tento dvojí metr stojí za zamyšlení. Buď chceme být opravdu svobodnou společností, kde se nikdo nemusí bát vyjádřit - ale slušným způsobem, nebo budeme společností, kde některá témata budou zkrátka nedotknutelná.

Svoboda projevu by měla být nerozdělitelně propojena s respektem

Osobně jsem pro první variantu, tedy společnost s možností svobodného projevu. Zároveň si však myslím, že žádný takový projev by neměl ztrácet respekt vůči ostatním.

Show drag queens, ač mi pro olympijské hry nepřijde vhodná kvůli své specifičnosti, tak není problémem sama o sobě. Tím je právě ztvárnění křesťanského výjevu. Nemusím být křesťanem, aby mi celá scéna přišla jako parodie a znevážení něčeho, co je pro křesťanskou část populace důležité. Proč drag queens nepředvedly něco vlastního, představení, které by nevyužívalo symboliky jiných skupin?

Těžko říct, čeho chtěli pořadatelé dosáhnout kromě toho, aby přitáhli pozornost celého světa. Chtěli upozornit na existenci lidí z LGBTQ+ komunity? Chtěli dát najevo, že je ve Francii svoboda a menšiny jsou přijímané? Pokud ano, tak se to vůbec nepovedlo.

O existenci lidí z LGBTQ+ komunity vědí všichni. Někdo je přijímá, někdo se o ně nezajímá, někdo jim nemůže přijít na jméno. Každý má právo na svůj postoj. Jediným problémem je, že mnoho z těchto lidí nemá stejná práva jako všichni ostatní, což je špatně. Ale tím, že uvedu na zahajovacím ceremoniálu představení drag queens, těmto lidem rozhodně nepomůžu. Běžná společnost se tak zase o trochu víc utvrdí v tom, že LGBTQ+ lidé jsou minimálně podivní, přitom většina lidí z této komunity je stejná jako kdokoliv jiný a pokud byste je potkali na ulici, vůbec nepoznáte, že patří k LGBTQ+. Jenže pro média nejsou takoví lidé zajímaví, protože jsou neodlišitelní od ostatních.

Pokud chtěli dát Francouzi najevo, že jsou multikulturní a každá menšina má u nich své místo, pak je to sice hezká myšlenka, ale pokud staví na tom, že jedna skupina předvede zneuctění jiné skupiny obyvatel, pak je to hodně špatně. Každý, kdo chce být respektován, by v první řadě měl sám respektovat ostatní.

Co si tedy většina diváků odnáší z této části ceremoniálu? Rozhodně ne pořadatelskou snahu ukázat rozmanitost, ale naopak pocit, že LGBTQ+ lidé vypadají excentricky a není jim hloupé zneužít křesťanský výjev pro pochybnou zábavu. Pro lidi, kteří jsou vůči LGBTQ+ zaujatí, je to jen další náboj pro jejich útoky a odsuzování. Pro lidi, kteří se o LGBTQ+ nezajímají nebo mají spíše neutrální postoj, to v mnoha případech bude impuls spíše k příklonu k odmítání této menšiny a lidé, kteří do LGBTQ+ skupiny patří nebo je jim z nějakého důvodu blízká, se cítí v mnoha případech minimálně rozpačitě.

Nemůžu mluvit za skupinu LGBTQ+ nebo za skupinu ostatních lidí, tzv. většiny, protože názor každého je jiný a názorové spektrum je velmi široké od naprostého odmítání až po bezvýhradné přijetí. Ale podle názorů ze svého okolí mohu říct, že ani řadě lidí z LGBTQ+ komunity se tato show na zahájení olympijských her vůbec nelíbí a jsou toho názoru, že to celé komunitě spíše ublíží.

Snaha aktivistů a lidí, kteří chtějí propagovat LGBTQ+ komunitu, je mnohdy tak nucená a extrémní, že vede k opačnému efektu a spíše zhoršení celkového přijetí komunity většinovou společností. Tak vám, pořadatelé, děkujeme, že lidé zase budou vnímat LGBTQ+ lidi jako mimoně a místo o sportovcích se bude mluvit o drag queens a zneuctění Poslední večeře.

Anketa

Jak vnímáte ztvárnění Poslední večeře od drag queens na zahajovacím ceremoniálu olympijských her?
Super, moc se mi to líbilo.
2,6 %
Nebylo to špatné, ale nenadchlo mě to.
1,3 %
Show drag queens by byla fajn, ale nelíbí se mi spojení s křesťanskou tématikou.
6,4 %
Nezaujalo mě to, ale ani mi to nevadí.
2,6 %
Tento typ show se mi vůbec nelíbí, ani spojení s křesťanskou tématikou, ale respektuju, že bylo součástí ceremonie.
1,3 %
Absolutně se mi to nelíbí a nemělo to být součástí zahajovací ceremonie.
84,6 %
Mám jiný názor.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz