Hlavní obsah
Jídlo a pití

Energy drinky na vítězném tažení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rachel Claire, www.pexels.com

Energy drinky

V posledních dnech často vídám články na téma energy drinků, zejména v souvislosti s jejich konzumací školou povinnými dětmi. Je to tak zlé?

Článek

Řada z nás nějaký „energeťák“ aspoň jednou ochutnala. Někomu jejich chuť přijde zvláštní až nepříjemná, pro jiného je lákavá. Energy drinky jsou převážně zatracované, přestože byly vytvořeny (jak jinak) v dobrém úmyslu.

O jejich prvním objevu se vedou diskuse. Teoreticky bychom se mohli ponořit až do dávné historie, ve které lidé využívali výluh z bylin, které měly povzbuzující účinky. V novější formě se považuje za vznik energy drinků období po druhé světové válce, kdy se v Japonsku objevil nápoj Lipovitan-D, kombinace vitaminů řady B, kofeinu a taurinu.

V 90. letech 20. století vzniknul v Rakousku světoznámý nápoj Red Bull, který byl vyvinut pro podporu sportovců a pracujících. Svůj úspěch si drží dodnes, kdy patří mezi nejznámější a nejprodávanější energy drinky na světě.

Většina „energeťáků“ má podobné základní složení. Základem je kofein, taurin, někdy guarana a v mnoha případech poměrně enormní množství cukru. Ostatní přísady se pak liší v rámci značek nebo jednotlivých receptur. Některé chutnají poměrně „chemicky“, jiné připomínají ovocné šťávy.

Jako benefit jsou mnohdy propagovány výrobci látky, které obvykle považujeme za přínosné - vitaminy řady B, rostlinné extrakty, aminokyseliny…

Tak v čem může být tak zásadní problém?

Kofein

Kofein je alkaloid, který účinně ovlivňuje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. V malém množství může být přínosný, ale v množství větším nebo při využití v nevhodných případech (např. dítě sedící ve školní lavici, mladý organismus, minimální pohyb) je spíše škodlivý. Může způsobit neadekvátní srdeční frekvenci, mladý organismus se jím může velmi rychle předávkovat. Studenti jej mají rádi, neboť potlačuje únavu a zvyšuje pozornost. Ale jedná se jen o dočasný efekt.

Laicky se dá říct, že receptory v mozku, které by za normálních okolností přijímaly informaci o tom, že je člověk unavený, jsou „ucpány“ kofeinem (velmi jednoduše řečeno, protože celý proces metabolismu kofeinu je složitější) a tedy nejsou schopné přijmout informaci o únavě. „Signály“ o únavě se tak štosují jako kolona před receptory. Ve chvíli, kdy účinek kofeinu pomine, dochází k výrazně většímu nárazu pocitu únavy.

Nevýhodou kofeinu je skutečnost, že po určité době pravidelného užívání dochází k návyku, může vzniknout nejen závislost, ale především rezistence a člověk ke stejnému efektu potřebuje vyšší a vyšší množství kofeinu.

Taurin

Taurin znají zejména majitelé koček. Jedná se o látku, kterou kočky nezbytně potřebují, ale neumějí si ji samy vyrobit, takže ji musí přijímat v potravě. Jinak je tato látka přirozenou součástí organismu.

V potřebném množství se účastní mnoha fyziologických procesů, při nedostatku naopak může docházet k degeneraci sítnice, což může vést až ke slepotě. Při předávkování však působí až opačným efektem, než bychom chtěli - může utlumovat nervový systém, může docházet k poruchám paměti a v neposlední řadě i k problémů s trávením a průjmům.

Guarana

Jedná se o semena paulinie, což je keř nebo strom menšího vzrůstu z Venezuely a severní části Brazílie. Obsahuje látky stimulující nervovou soustavu, pomáhají udržet pozornost a obsahuje též určité množství kofeinu.

Cukr

Cukr je dnes velmi často skloňovanou potravinou, a ne zrovna v dobrém. Jeho nadbytek v dnešních potravinách je s velkou pravděpodobností jednou z příčin stoupající incidence obezity, cukrovky a dalších zdravotních potíží.

Slouží jako zdroj rychlé energie, čímž v kombinaci se stimulujícími látkami působí povzbudivě na celý organismus.

Další položky ve složení již nebývají tak zásadní, co se zdravotního efektu týče. Mnohdy jsou vydávány za benefity nápoje, což může být do jisté míry pravda, ale vcelku oprávněně můžeme namítnout, že jejich konzumace ve zdravější potravině by byla rozhodně přínosnější.

Výše zmíněné látky mohou být člověku pomocníkem, pokud jsou užity v přiměřeném množství. V nepřiměřeném však mohou být nepřítelem, až tichým zabijákem. Proč?

Nadbytečné užívání povzbuzujících látek může vést ke zvýšenému tlaku, nepravidelné srdeční frekvenci, roztěkanosti, zhoršené paměti. Pokud někdo disponuje genetickými předpoklady k nemocem srdce či nervového systému, může být nemile překvapen, když se mu „rozjede“ nějaké onemocnění, přestože by za jiných okolností třeba ani nepropuklo.

Kofein v kombinaci s cukrem bývá návykový a navíc na jejich hladinu vzniká rezistence a potřeba konzumované množství stále zvyšovat.

Kyseliny obsažené v nápoji mají také negativní vliv na zubní sklovinu. Pravidelné pití ji může naleptávat a přispívat tak ke vzniku zubních kazů. V tomto vynikají colové nápoje, které se dají považovat za „slabší“ bratříčky energy drinků. Pokud obsahují kyselinu fosforečnou, jejich vliv na zuby a kosti je ještě větší než u nápojů tuto kyselinu neobsahujících. Fosfor se totiž váže s vápníkem a zároveň dochází k tomu, že pokud je v těle fosforu mnoho, tělo jej vyloučí. Ale on si s sebou vezme navázaný vápník, což vede k odvápňování (zubů, kostí…). Když se sejdou vhodné podmínky, může to zároveň přispět k tvorbě ledvinových/močových kamenů.

Energy drinky nejsou špatné samy o sobě. Problém je však v tom, že jsou velmi snadno dostupné, jsou dostupné i dětem, které by je konzumovat jednak neměly, a jednak nemají dostatek znalostí, čím mohou být energy drinky nebezpečné.

Rodiče svým dětem energy drink často koupí jen proto, aby měli od svých ratolestí klid. Tím jim však prokazují přímo medvědí službu.

Pomohlo by zakázat prodej energy drinků lidem mladším 18 let? Osobně se domnívám, že to není úplně správná cesta. Děti si vždy nějak poradí a zakázané ovoce nejvíc chutná. Ale určitě by mělo smysl děti vzdělávat a přiměřeně jejich věku jim vysvětlovat, co drinky obsahují, jak ty látky působí, co mohou způsobovat a jak dosáhnout podobného efektu zdravějším způsobem. Sice by to neodradilo všechny, ale znalosti jsou důležité a z dětí pak budou budoucí rodiče, kteří tyto znalosti budou mít a budou tak moct působit na své děti.

A také by určitě pomohl menší tlak na výkon mezi dospělou populací, ale to je spíše ze sféry sci-fi. Protože jak praví zákon Červené královny (viz můj článek https://medium.seznam.cz/clanek/tomi-forik-evolucni-teorie-cervene-kralovny-28876), člověk musí běžet, aby mohl aspoň setrvat na místě.

A co vy, pijete energy drinky?

V článku bylo čerpáno z následujících zdrojů:

https://prowm.com/brewing/energy-drinks-history-rise-pasteurization/

https://mypharma.ph/articles/energy-drinks-the-pros-cons-on-your-health

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein

https://cs.wikipedia.org/wiki/Taurin

https://cs.wikipedia.org/wiki/Paulinie_n%C3%A1pojn%C3%A1

Anketa

Jaká je vaše zkušenost s energy drinky?
Piju pravidelně.
8,3 %
Občas si dám.
19,4 %
Ochutnal jsem, ale nepiju.
47,2 %
Nikdy jsem neochutnal, ale chci.
0 %
Nikdy jsem neochutnal a ani o to nestojím.
25,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz