Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fico. Bratia Slováci, jak jste ho jen mohli zvolit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15009282

Robert Fico je od října 2023 opět předsedou slovenské vlády. Jak se mohl člověk známý svými proruskými názory a svojí nedůvěryhodnou minulostí stát opět premiérem, to je mi záhadou.

Článek

Robert Fico se narodil v roce 1964 v Topolčanech do obyčejné dělnické rodiny jako druhé ze tří dětí. Otec se živil jako řidič vysokozdvižného vozíku, matka byla prodavačkou v obchodě. V Bratislavě vystudoval na právníka, postupně získal i titul CSc. a docent. Jeden čas i učil na vysoké škole. Je ženatý, jeho manželka je též právničkou a vysokoškolskou profesorkou. Založil politickou stranu SMER - sociálna demokracia a stal se jejím předsedou. V roce 2014 kandidoval na prezidenta, ale skončil druhý. Ve stejném roce získal od českého prezidenta Zemana Řád Bílého lva.

S přestávkami byl už několikrát ve vládě. Poprvé se tak stalo v roce 2006, v dalším volebním období zůstal v opozici, přestože jeho strana získala nejvíce hlasů, ale nebyla schopna sestavit koaliční vládu. Hned dva roky poté, v roce 2012 při předčasných volbách však opět zvítězil a sestavil vládu. Úspěšný byl i v dalším volebním období v roce 2016, ale dva roky poté podal svoji demisi včetně celé vlády, a to na popud prezidenta Kisky, který jej k tomu vyzval v reakci na vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka. V roce 2023 se ovšem vrátil, ve volbách získal dostatek hlasů na to, aby následně dokázal vytvořit koalici s dalšími dvěma stranami a stal se opět předsedou vlády.

Roberta Fica však v poslední době pronásledují více či méně závažné kauzy, kterým „nasadil korunu“ svým současných postojem a chováním. Zásadní kauzou, která ho dokázala „dostat“ z vrcholné politiky, byla vražda investigativního novináře Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Oba byli v roce 2018 zastřeleni. Po složitém soudním procesu byli někteří aktéři zbaveni obvinění pro nedostatek důkazů a odsouzen byl dřívější profesionální voják Miroslav Marček jako vrah a Tomáš Szabó jako jeho pomocník.

Vyšetřováním bylo potvrzeno, že Kuciak byl zavražděn kvůli své investigativní novinařině, což vyvolalo velkou reakci nejen politiků, ale i většiny dalších novinářů a médií, kteří to označovali jako útok na svobodu slova a nebezpečí pro všechny, kteří se živí novinařinou, zejména tou investigativní.

Poslední práce, které se Kuciak věnoval a kterou nemohl kvůli svému skonu dokončit, byla reportáž o tom, jak se odnož italské mafie ´Ndraghety rozšířila na Slovensku a napojila se na nejvyšší politické kruhy skrze podnikatele Antonina Vadaly, který měl vazby právě na Ficovu stranu SMER. Tyto okolnosti vedli k politické krizi a demisi Fica a jeho vlády.

Na podzim roku 2021 se v médiích objevily odposlechy slovenské policie, které byly součástí policejní akce zvané Očistec. Odposlouchávány byly rozhovory vedené v jedné lovecké chatě, kde se scházelo několik lidí včetně Roberta Fica. Dalšími aktéry schůzek byli ministr vnitra Robert Kaliňák, advokát Marek Para, syn policejního prezidenta Gašpara a otec podnikatele Norberta Bödöra. V chatě probírali aktuální kauzy a trestní řízení.

Kromě akce Očistec probíhala ještě související akce Súmrak, na základě které byl Fico společně s dalšími osobami obviněn, že vytvořil zločineckou skupinu, která mimo jiné ohrožovala daňové tajemství. Fico a Kaliňák měli skupinu politicky krýt a využívat jejích aktivit v boji proti politickým oponentům, např. díky získávání účetních dokumentů Kiskovy firmy a jejich rozesíláním do médií. Vůdci skupiny pak měl být podnikatel Bödör a Tibor Gašpar. Fico však jako jediný nebyl zadržen, neboť k tomu by musel slovenský parlament dát souhlas. Kromě výše zmíněných aktérů byli zadrženi i další vysocí policejní funkcionáři.

Na podzim 2022, těsně před podáním obžaloby, bylo celé stíhání zrušeno na popud slovenského generálního prokurátora Maroše Žilinky, který využil jistého paragrafu, s jehož pomocí argumentoval, že celé obvinění bylo tak neurčité, že obvinění neměli možnost využít práva na obhajobu. Tím bylo zastaveno a zrušeno, Fico tak těsně unikl obžalobě.

Kromě těchto mafiánských kauz proslul Fico i svým přístupem k onemocnění covid, kdy vystupoval jako odpůrce očkování a znevažoval nebezpečí tohoto onemocnění. Sám však během pobytu na Krétě covidem onemocněl a byl dokonce hospitalizován. Podle svých vlastních slov, zachycených na odposleších, zfalšoval později test na covid, aby byl negativní a mohl se tak vrátit zpět na Slovensko, kde však zároveň nedodržel 14denní karanténu.

Kdo by si však myslel, že Ficovy aféry a zejména jeho těsný únik obžalobě z vytvoření zločinecké skupiny, budou posledním hřebíčkem do jeho politické rakve, ten by se mýlil. Fico posbíral všechny síly a dokázal oslovit dostatečné množství voličů, aby společně s dalšími dvěma stranami vytvořil koaliční dohodu a stal se opět premiérem.

Od té chvíle celá Evropa nevěřícně přihlíží tomu, co se na Slovensku děje. Zatímco všichni jsme si vědomi toho, jak závažná je válka na Ukrajině a že jejím původcem je ruský prezident Putin, který Ukrajinu napadl, Fico zastává proruské názory a odmítá Ukrajinu podporovat. Argumentuje tím, že podpora Ukrajiny prodlužuje válku.

Zakázal dovoz některých potravin a zemědělských produktů ukrajinského původu a je proti přijetí Ukrajiny do NATO. Dále v rámci úsporných opatření navrhl snížit rozpočet slovenské televizi a rozhlasu o 30 %, což novinářské organizace vcelku oprávněně vnímají jako útok na svobodu a nezávislost tisku.

Aby toho nebylo málo, jeho vláda schválila návrh na zrušení Úřadu speciální prokuratury, který se zabývá nejzávažnějšími kauzami, a to včetně těch, v nichž figuruje Fico a které se týkají i korupce z dob jeho vlád. Dále chce prosadit i jiné změny v trestním zákoníku, což by vedlo k promlčení řady kauz, které se dosud vyšetřují. Fico totiž chce zkrátit promlčecí lhůty a zároveň snížit trestní sazby za korupci a trestné činy ekonomického charakteru. Veškeré změny by navíc chtěl prosadit ve zrychleném režimu, s čímž však nesouhlasí slovenské prezidentka Čaputová.

Když si člověk podrobně pročte jednotlivé kauzy z dob Ficových vlád, včetně těch, kde figuruje přímo sám Fico a jeho nejbližší spolupracovníci, a poté si projde všechny změny, kterých se nyní snaží urychleně dosáhnout, nelze zůstat na pochybách, že se snaží minimalizovat jakékoliv následky, které by tyto kauzy mohly mít. Pokud by tomu tak bylo, a není důvod si myslet, že není, pak by se jednalo o bezprecedentní zneužití moci.

Člověk se tak jen může ptát:

„Jak jen mohl být takový člověk opět zvolen, aby se chopil moci a zneužil ji ve svůj prospěch?“

Anketa

Kdybyste byli slovenskými občany, volili byste Fica a jeho stranu?
Ano.
15,8 %
Ne.
84,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2822 čtenářů.

Článek sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vra%C5%BEda_J%C3%A1na_Kuciaka_a_Martiny_Ku%C5%A1n%C3%ADrov%C3%A9

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/slovensko-fico-robert-zvlastni-prokurattura-soudy_2312021724_ank

https://www.novinky.cz/tag/robert-fico-20314

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zmeny-ve-slovenskem-trestnim-zakoniku-povedou-k-promlceni-ka/r~207a6570983911eeba63ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz