Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hnutí ANO není schopné konstruktivní debaty. Kritizují, ale rozumný návrh řešení nikdy nepřinesou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Beránek – Tento soubor byl odvozen z: Korzo Národní 2023 12.jpg, CC BY-SA 4.0

Hnutí ANO opět nezklamalo a místo konstruktivních návrhů, kterými by přispělo do diskuse, se zase jenom dohaduje a kritizuje. Tentokrát o věku pro odchod do důchodu.

Článek

Zvýšit věk pro odchod do důchodu, nebo nezvýšit? To je to, oč tu běží. Asi tak by se dala s nadsázkou označit poslední debata mezi politickými špičkami, která se odehrála na místě nejvyšším - na Hradě. Proč se z nadějné debaty zase stalo zklamání, které však ani není moc překvapením?

Jednání o důchodové reformě

Na konci března uspořádal prezident Petr Pavel na Hradě schůzku mezi zástupci vlády a zástupci hnutí ANO. Tématem měla být důchodová reforma, která se v poslední době často řeší a z pochopitelných důvodů nejde o žádné jednoduché téma. Zatímco realita je neúprosná a je jasné, že současný stav není dlouhodobě udržitelný, řešení jasné rozhodně není. Možností se nabízí mnoho, ale většina dosavadních návrhů je pro občany poměrně bolestivá. Zejména se jedná o zvyšování věku pro odchod do důchodu.

Věk by se měl zvyšovat, protože se prodlužuje i průměrná doba dožití a průměrný jedinec tak stráví v důchodu delší čas, než bývalo dosud zvykem. To se lidem pochopitelně příliš nelíbí, většina z nás vnímá jako nejpřijatelnější věk pro odchod kolem 60 let. Faktem také je, že i když se prodlužuje doba dožití a současná medicína je schopná nám s mnoha zdravotními problémy pomoci, řada lidí se po šedesátce cítí už opotřebovaná a neschopná plnohodnotné práce.

O důchodové reformě se mluví v podstatě už dlouhou řadu let, ale nyní už nás potřeba reformy začíná doslova pálit. Současná vláda se tak odhodlává k nepopulárním krokům, které by však mohly znamenat stabilitu a udržitelnost důchodového systému.

Protože by však nemělo smysl protlačit reformu bez souhlasu většiny poslanců, včetně opozičních, rozhodl se prezident k uspořádání společné debaty. Pokud by byla reforma protlačena silou jenom vládními stranami, hrozilo by celkem jisté riziko toho, že pokud by se po volbách dostala k moci současná opozice, reformu by zcela přepracovala, popř. by řadu opatření zrušila. A tím by veškerá snaha vyšla vniveč.

Prezidentovu snahu dostat k jednacímu stolu všechny zástupce důležitých stran kvituji. Každý můžeme mít na reformu jiný názor a preferovat jiný způsob řešení, a proto je potřeba, aby se našlo nějaké kompromisní řešení, které bude v hlavních bodech vyhovovat všem. Protože potřebujeme, aby to řešení bylo stabilní a trvalé. Nepotřebujeme, aby se něco vytvořilo, uzákonilo a za rok za dva se zase zrušilo.

Schůzka byla první ze série mnoha dalších plánovaných. Po jejím ukončení prezident informoval, že se všechny strany shodly na tom, že reforma je nutná a stejně tak, že její součástí by mělo být zvýšení věku pro odchod do důchodu. Bohužel to však vypadá, že další se konat asi nebudou.

Hnutí ANO si nevidí na špičku nosu

Upřímně nevím, jestli ANO spoléhá na to, že lidé mají krátkou paměť, nebo to vůbec neřeší. Po schůzce dostal Karel Havlíček a Alena Schillerová zřejmě „kartáč“ od svého šéfa Andreje Babiše, který se vracel ze své dovolené a který se okamžitě ohradil proti tomu, že by ANO vůbec mohlo souhlasit s něčím takovým, jako je zvyšování věku pro odchod do důchodu. Zástupci ANO tak okamžitě obrátili a začali tvrdit, že na schůzce nic takového nepadlo a prezident lže.

Můžeme připustit, že zápis ze schůzky je soupisem toho, co zaznělo, ale protože každý můžeme slova vnímat jinak, než byla myšlena, mohlo to být opravdu tak, že ANO na schůzce se zvýšením věku nedalo najevo bezpodmínečný souhlas. Na druhou stranu, bylo to právě ANO, které za minulé vlády chtělo prosadit pozdější odchod do důchodu a narazilo na odpor ČSSD, se kterým tvořilo koalici.

Sama Alena Schillerová to tehdy komentovala jako krok nutný k udržitelnosti systému. V roce 2016 si stěžoval v rozhovoru pro Právo sám nejvyšší šéf ANO Babiš, že jeho koaliční partneři ho nechtějí nechat prosadit tento důležitý krok.

Uběhlo však pár let, věk odchodu se dostal opět na přetřes a protože je důležité si udržet voliče, otočil Babiš o 180 stupňů a nyní zvyšování věku pro odchod odmítá. A nejen to. Změna názoru by se dala ještě pochopit, koneckonců jen blázen názor nikdy nezmění, ale Babiš dokonce lže, protože tvrdí, že ANO v minulosti se zvyšováním nikdy nesouhlasilo.

U Babiše to však není nic překvapivého. Říká jenom to, co se mu hodí a čím si udrží potenciální voliče. A protože je majitelem hnutí ANO, musí jeho slova opakovat i jeho podřízení, Havlíček i Schillerová. Havlíček naštěstí nemá žádný vlastní názor, takže jemu nevadí opakovat slova jiných a vydávat je i za svůj názor.

Řešení nemáme, ale budeme prudit

Když se zástupců hnutí ANO nebo šéfa Babiše zeptáte, jak by tedy podle nich důchodová reforma měla vypadat, odmítnou se o své nápady podělit. Ve svém podcastu Sorry jako dal šéf Babiš najevo, že přeci nebude pomáhat a radit vládě, která se tvářila jako nejchytřejší na světě a že svoje řešení uvedou v realitu ve chvíli, kdy budou ve vládě.

Chápu, že cílem politiků je získávat politické body a voliče, kteří budou volit danou stranu, kterou politik reprezentuje. Na druhou stranu, politiky platíme za to, že povedou naši zemi, budou jí dávat směr a udržovat pravidla taková, abychom tu všichni mohli rozumně fungovat. A že v důležitých bodech nebudou myslet na své „korýtko“, ale zachovají se státotvorně a budou společně hledat řešení, které bude ku prospěchu celé společnosti.

Udržitelnost důchodového systému a důchodová reforma zcela jistě takovým důležitým bodem je. Týká se všech a týká se nejen současných generací, ale i budoucích. Proto bych čekal, že se politici zachovají aspoň v tomto případě profesionálně, odsunou osobní antipatie a budou spolupracovat. K tomu měla přispět schůzka na Hradě.

Babiš však bohužel nezklamal. Solitér, sobec a demagog opět prokázal, že mu nesejde na společnosti, ale jen na sobě a svém hnutí. Svoje řešení chce ukázat, až bude ve vládě, přitom má za sebou dvě volební období, kdy se mohl předvést. Ale neukázal tehdy vůbec nic a to, co tehdy zmínil (snahu zvýšit věk pro odchod), nyní popírá. Pokud od té doby přišel na nějaký nápad, který by mohl pomoci, měl by jej zveřejnit. Všichni budeme vědět, že s ním přišel on a on by mohl získat politické body, bez ohledu na to, jestli by toto řešení uvedla v praxi současná vláda. Ale on žádné řešení nemá. Nikdy jej neměl, bez ohledu na téma. Dokáže jenom nesouvisle mluvit, kritizovat všechny kolem, ale nepřijde s ničím rozumným. Pouze sliby, planá slova, líbivé populistické řeči.

Společnost potřebuje reformu teď. Čím víc se bude odsunovat, tím víc pak bude bolet a budeme mít méně času na to se plnohodnotně připravit. Nepotřebujeme čekat, jestli se zase v budoucnu dostane k moci. Za sebe upřímně doufám, že se tento člověk k moci už nikdy nedostane. Proč tedy nepřijde se svými nápady a řešením, které by mohl politicky prodat jako nejlepší výkon svého hnutí? Ne, radši bude vystupovat ve svém podcastu, tvářit se jako spasitel a kritizovat ty, kteří se o něco snaží.

Nyní se měla konat další schůzka. Hnutí ANO mohlo upřesnit své postoje, mohlo lépe komunikovat svůj náhled na celou problematiku, navrhnout změny, cokoliv… Místo toho svoji účast na poslední chvíli odřeklo. A v médiích se tváří jako chudinky, které byly prezidentem zrazeny, když zveřejnil zápis z poslední schůzky. Jak jsem však psal výše, zápis ani zveřejňovat nemuseli, protože za své vlády hnutí ANO o zvýšení věku samo usilovalo.

Nepochybuji, že jsou v hnutí ANO i lidé, kteří mají dobré nápady a dokázali by do debaty přispět rozumnými argumenty a zajímavými postřehy, které by reformu mohly upravit a vylepšit. Bohužel, dokud v čele tohoto hnutí bude stát král alibismu a egoismu Andrej Babiš, bude ANO jen zbytečnou stranou, která je podřízena jednomu člověku, který si hraje jen na svém písečku.

Anketa

Myslíte si, že by si ANO mělo nechat svoje nápady až na dobu své vlády, nebo by se mělo podělit už nyní?
Měli by přispět už nyní, tohle je celospolečenské téma a není čas a prostor na politikaření.
91,7 %
Měli by si to schovat až na dobu, kdy budou vládnout, není důvod, proč by měli dát svůj nápad do placu už teď.
8,3 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ano-odmita-sdelit-svou-verzi-duchodove-reformy-nebudeme-radit-vlade-rika-babis-40466946

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-takhle-to-nejde-zlobi-se-havlicek-na-hrad-kvuli-zverejneni-zapisu-z-jednani-o-duchodech-40469183

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-ano-stve-zverejneni-zapisu-z-jednani-o-duchodech-museli-jsme-vzkazuje-hrad-250569

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prezident-pavel-se-pustil-do-ano-za-ignorovani-schuzky-k-duchodove-reforme-40468916

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-babis-po-volbach-sliboval-ze-bude-konstruktivni-opozici-ted-nechce-vlade-ani-poradit-40468619

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz