Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hulvát Pavel Novotný jako odraz nejen politiky, ale i celé společnosti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI pomocí PicsArt

Pavel Novotný, řeporyjský starosta, který je i přes četné eskapády stále členem ODS. Jde o ojedinělého hulváta, odraz ODS, celé politiky, nebo dokonce o odraz naší společnosti?

Článek

ODS hodlá řešit setrvání členství řeporyjského starosty Pavla Novotného, který kromě starostování zvládá urážet kdekoho, porušovat zákony, vyhrožovat a předvádět se jako hulvát největšího kalibru. Jeho excesy však ODS řeší až po dlouhé době a těžko říct, jestli dospěje vůbec k nějakému výsledku. Je tahle tolerance ukázkou toho, kam až se posunuly hranice slušnosti a co si dnes člověk může všechno dovolit, přestože je veřejně známou osobou a veřejným zastupitelem?

Protekční spratek

Pavel Novotný se narodil v roce 1981 a je synem známého českého baviče Petra Novotného. Dalo by se říci, že šel v otcových šlépějích, když se dal na práci moderátora, nicméně zdaleka nedosahoval podobné oblíbenosti jako jeho otec. Spíše než na zábavu se orientoval na bulvární témata, a to nejen v televizi, ale také jako bulvární novinář. Šéfoval například časopisu Spy a později i známému bulvárnímu web super.cz. V jeho portfoliu bychom však našli i další podobné bulvární plátky. Osobně bych řekl, že tato tématika se hodila k jeho charakterovému nastavení asi nejvíce.

Kromě bulváru byl však celkem překvapivě velmi úspěšný i v pokeru. Svoji kariéru odstartoval v roce 2011 a stal se profesionálním hráčem. A ne ledajakým, úspěšný byl u nás, ale i v zahraničí a podařilo se mu vyhrát nemalé částky. V roce 2013 se stal vítězem České pokerové tour, ve vídeňském pokerovém šampionátu Concord Masters se dokonce umístil mezi první desítku nejlepších hráčů. Škoda, že u hraní pokeru nezůstal…

Některá média ho nazývají protekčním spratkem. Odkazují se tak na jeho původ, kdy mu otec nejspíše pomohl dostat se mezi veřejně známé osobnosti, ale především na způsob jeho chování, který se rozhodně nedá označit za slušný.

Vstup do politiky

Pavel Novotný je členem ODS od roku 2002. O osm let později se stal zastupitelem městské části Prahy - Řeporyje a o dalších osm let později se stal jejím starostou, kterým je až do současné doby.

Jeho práce pro obec musí být zřejmě velmi významná, když byl opakovaně zvolen. Někteří lidé mu zpočátku (a někteří tak činí dodnes) fandili pro jeho netradiční způsob řešení problémů, pro jeho přímočarost, nebraní si servítek a neohroženost. Připomenout můžeme například odtažení autovraků v Řeporyjích, kdy se přes noc tato auta ocitla na vozovce tak, aby překážela a policie je musela nechat odtáhnout. Sám Novotný to vysvětloval jako paranormální jev, kdy byla auta popotažena zřejmě mimozemšťany.

Nepochybuji, že touto aktivitou potěšil své příznivce a nabral nové, protože celkem i vtipným způsobem upozornil na děravý zákon, který policii neumožňuje odtáhnout opuštěná auta, pokud nepřekáží provozu a dokud nejsou označená skutečně za autovrak. Na druhou stranu, i tato aktivita, byť veřejně prospěšná, nebyla zákonná, neboť se jednalo o cizí majetek.

Kromě své práce pro řeporyjskou obec je však mnohem více známý pro své excesy. Již standardem se stal způsob jeho vyjadřování, kdy nejde daleko pro použití různých vulgárních výrazů, ale i výhrůžek. Od veřejného činitele je to dost nevhodný způsob vyjadřování a výhrůžky jsou samozřejmě zcela za hranou. Přestože sám nedávno prohlásil, že si bude na své vyjadřování dávat větší pozor, jeho mluva tomu stále neodpovídá.

V červenci letošního roku mu měla skončit podmínka, kterou dostal před dvěma lety a během které měl prokázat, že je schopný vést řádný život. To se však nestalo, neboť i během podmínky, která sama o sobě byla mírným trestem za jeho předchozí jednání, se opakovaně dopouštěl přestupků. Trest tří měsíců vězení ho však i přesto mine, neboť dostal od soudu ještě jednu šanci a má podmínku další rok, během kterého může prokázat, že se polepšil. Během této doby bude pod dohledem probačního úředníka a měl by se podrobit sociálnímu výcviku, během kterého si připomene zásady slušného jednání a měl by se podrobit sebereflexi, aby si uvědomil, jaké následky může jeho jednání mít na okolí.

Kdyby však šlo jenom o vulgaritu a nepřiměřené vyjadřování. Nedávno překročil veškeré hranice slušnosti, když se v řeči o saxofonistovi Slováčkovi zmínil i o jeho dceři Aničce, která těžce bojuje s rakovinou. Ve svém projevu jí předpověděl nulovou šanci na výhru nad nemocí a smrt. I když vyjádřil nad svým výrokem lítost, poté, co se na něj snesla kritika snad ze všech stran, samotné Slováčkové se dosud neomluvil. A nemyslím si, že by omluva něco spravila, nicméně rozhodně by byla na místě.

Nevhodných projevů, výroků a činů má na svém kontě mnohem víc. Přesto ho však ODS, nebo alespoň její významní představitelé, hájí a omlouvají. Sám Petr Fiala, u kterého by si člověk řekl, že do politiky vnesl po dlouhé době zase trochu slušného vystupování, ho hájí se slovy, že Novotný svého výroku lituje.

Lítost z výroku bychom mohli pochopit, pokud by se jednalo o něco ojedinělého, což však není případ Pavla Novotného. I když tento výrok o Slováčkové byl i na jeho běžné vyjadřování extrémní, nic to nemění na tom, že jeho chování a vyjadřování je celkově za hranou a lítost nestačí.

Buran a hrubián jako standard dnešní doby?

Není možné si nevšimnout, že celá společnost se pomalu, ale vytrvale radikalizuje a především hrubne. A bohužel k tomu ve velké míře přispívají samotní politici, kteří jsou všem na očích a jako naši zastupitelé by měli jít obyvatelům země příkladem. Že tomu tak většinou není, na to jsme si zvykli, ale dříve se alespoň snažili nedávat to veřejně najevo. Poslední léta si však už řada politiků nedává ani pozor na jazyk.

Lhaní, osočování, buranské a arogantní chování se objevuje na politické scéně už dobrou řádku let. Někdo tvrdí, že tohle chování přinesl do politiky především Andrej Babiš, ale vzpomeňme na bývalého prezidenta Miloše Zemana. Jeho chování bylo také často buranské, urážející a mnohdy lživé, aniž by se za ně omluvil.

Když vezmu v potaz i jen tyto tři jmenované politiky, Zemana, Babiše a Novotného, mohu konstatovat, že každý z nich má velké množství fanoušků a příznivců. A to i přesto (nebo právě proto), jak se chovají nebo chovali v minulosti. Zeman to dotáhl až na prezidenta a udržel se celá dvě funkční období, Andrej Babiš byl premiérem, nyní jeho sekta, pardon strana, zvítězila ve volbách do Evropského parlamentu a během dalších let se může stát, že se opět stane premiérem (nedejbože i prezidentem). A Pavel Novotný je opakovaně starostou a hájí ho vysoce postavení členové jedné z tradičních politických stran, ODS.

A to jsou pouze tři politici. Podobných, i když ne tak výrazných, je v politice nebo mezi veřejně známými osobami víc. A tak si tak říkám, jestli se nám nenápadně neposunula hranice toho, co je přijatelné a co už ne, někam, kam se posunout vůbec neměla. Podobné chování se začíná pomalu stávat normou nebo něčím, co je přijímáno bez větších výhrad. Bezpochyby to vypovídá o upadající úrovni naší politické scény. Ale jejich podpora mezi obyvateli vypovídá i o tom, že jsou možná odrazem celé naší společnosti. A to je dost smutné.

Anketa

Jak vnímáte buranské chování politiků a veřejně známých lidí?
Za mě v pohodě, co na srdci, to na jazyku.
0,7 %
Pokud je to pravda, pak může být vyjádřena i hrubě.
1,2 %
Nepovažuji to za vhodné, ale nijak mě to netrápí.
1,7 %
Nesouhlasím s tím, na veřejnost takové chování a vyjadřování nepatří.
6,9 %
Vadí mi to a velmi.
88,8 %
Nevím, asi mi je to jedno.
0,7 %
Celkem hlasovalo 2964 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Novotn%C3%BD_(novin%C3%A1%C5%99)

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-novotny-starosta-soud-podminka-vezeni-socialni-vycvik.A240311_123830_domaci_iri

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pavel-novotny-soud-marek-vit-reporyje-podminka_2109022151_jgr

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-novotny-ods-reporyje.A190328_114408_domaci_jumi

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-novotny-video-urazky-trestni-oznameni-cizek-ods.A230308_152843_domaci_pitt

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ods-vykonna-rada-starosta-reporyji-novotny-vylouceni-volby.A240611_124314_domaci_ivos

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chytte-se-za-rypak-vytahnete-si-ho-z-Vyoral-kvuli-Novotnemu-rozjel-peklo-754708

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pomohli-mimozemstane-komentuje-novotny-zpusob-jakym-se-zbavi/r~36aa8f98499011e98aa4ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz