Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jako Mr. Bean pobavil svět. Přitom vystudoval dvě univerzity, miluje auta a bojuje za svobodu slova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Nathan Wong - originally posted to Flickr as Mr Bean at Goodwood, CC BY 2.0

Ikonický Mr. Bean byl jeho nejslavnější rolí. Jeho život by však nemohl být odlišnější. Rowan Atkinson je inteligentní, vzdělaný člověk, vášnivý milovník automobilů, ale také bojovník za svobodu slova.

Článek

Většina z nás si herce a komika Rowana Atkinsona nesmazatelně spojuje s postavou Mr. Beana, kterého herec bravurně ztvárnil. Někdy si je spojujeme až natolik, že nám splývají a máme pocit, že Atkinson je i ve skutečném životě stejný jako Mr. Bean. Nic však nemůže být dál od pravdy.

Rowan Atkinson se narodil už v roce 1955 v hrabství Durham v Anglii. Byl čtvrtým synem farmáře Erica a jeho ženy Elly May. Vychováván byl jako anglikán a ve škole se mu velmi dařilo, prospíval s nejlepším stupněm hodnocení. Zajímavostí je, že jeho spolužákem byl i budoucí britský premiér Tony Blair.

Nebylo tak žádným překvapením, když pokračoval na univerzitu. Nejprve získal bakalářský titul na Newcastle University v oboru elektronika a elektrotechnika, následně získal magisterský titul v oboru elektroinženýrství na The Queen´s College v Oxfordu. Pustil se i do doktorandského studia, ale to už byl jednou nohou ze školy - zlákalo ho herectví, kterému přičichnul během studia na Oxfordu.

Začátky však byly velmi těžké. Atkinson trpěl vadou řeči, konkrétně koktavostí, zejména když měl vyslovit souhlásku „B“. Z toho důvodu ho nikde moc nechtěli. Atkinson se však nechtěl vzdát a zjistil, že když hraje nějakou postavu, nikoliv sám sebe, je schopen nekoktat, respektive překonat problém pomocí nadměrné artikulace. Ale ani tohle zlepšení mu příliš nepomohlo a měl i nadále problém nějaké role získat, protože nepatřil zrovna mezi hezouny s urostlým tělem.

V srpnu 1976 se mu však poprvé podařilo získat pozornost národa v The Oxford Revue na Edinburgh Festival Fringe, kde se objevily jeho skeče, které napsal. Nezlomná vůle, snaha a tvrdá práce se Atkinsonovi začaly vyplácet.

Strmý vzestup kariéry

První velký úspěch zaznamenal Atkinson v rádiu BBC Radio 3, kde měl sérii satirických rozhovorů s fiktivními osobnostmi, které ztvárnil sám Atkinson. Rozhovory napsal společně se scénáristou Richardem Curtisem, který napsal scénář mj. třeba pro Notting Hill, filmy o Bridget Jones a další úspěšné komedie. Série se jmenovala The Atkinson People.

V televizi se začal objevovat v jednotlivých pořadech i kratších sériích, např. Not the Nine O'clock News, což byl komediální pořad plný satirických skečů, obrovský úspěch však zaznamenala jeho role Edmunda Blackaddera (Bestiána) v historické komedii BBC Blackadder - u nás známé jako Černá zmije. Komedie byla tvořená čtyřmi sériemi o šesti epizodách a několika samostatnými speciály, přičemž každá série se odehrává v jiné době. Seriál patří dodnes mezi nejlépe hodnocené seriály. Je typický svým britským humorem a Atkinsonův Bestián je zde na rozdíl od postavy Mr. Beana inteligentní a důvtipný, ovšem poněkud cynický. V průběhu epizod se už tak vynikající Atkinson stává mistrem sarkasmu. Komedie si zakládá na dialogu, čímž se také liší od téměř nemluvného Mr. Beana. Hereckými parťáky jsou další skvělí herci, mezi kterými je například i mladý Hugh Laurie, u nás známý jako Dr. House ze stejnojmenného seriálu.

Teprve po úspěchu postavy Bestiána v Černé zmiji přišel Mr. Bean, který byl opakem. Předlohou mu byla postava Monsieura Hulota od francouzského mima Jacquese Tatiho. Vtip zde nebyl v dialogu, ale ve vizuálním přednesu. Mr. Bean byl na slova velmi skoupý, což byl ale i důvod pro obrovský úspěch po celém světě - zatímco slova je někdy těžké přeložit tak, aby smysl vyzněl vtipně i v jiném jazyce, chování žádné vysvětlení nepotřebuje. Mr. Bean je v podstatě malé dítě v těle dospělého muže, který je poněkud sebestředný, sobecký, a i trochu zlomyslný. A také nešikovný a nemotorný.

Atkinson hrál Mr. Beana tak skvěle, že pro řadu lidí splynul herec a jeho postava v jednu osobnost. V době největšího rozmachu, v roce 1992, si Mr. Beana naladilo neuvěřitelných 18,7 milionů lidí. I když se epizody mohou zdát jednoduché a samotná postava Mr. Beana snadná, ve skutečnosti na postavě Atkinson pracoval mnoho let, využil její předlohu v různých pořadech a neustále ji zdokonaloval, až vzniknul nám dobře známý Mr. Bean.

Zajímavostí je, že Mr. Bean se původně neměl takto jmenovat. Atkinson pro postavu původně neměl jméno, prvním návrhem pak byl Mr. White a poté dokonce Mr. Cauliflower (Mr. Květák). Ale pořád to nebylo ono, jméno mělo být krátké, věcné, úderné. A když už byli u zeleniny, najednou to padlo - Mr. Bean.

Kromě práce na Mr. Beanovi se Atkinson věnoval i jiným projektům, které jsou však známější spíše v Británii než u nás či po světě. Výjimkou byla trilogie agenta Johnnyho Englishe. Pro diváka, který si Atkinsona spojil s Mr. Beanem to bylo poněkud nezvyklé, vidět ho v roli zcela odlišné.

Kromě projektů, kde hrál hlavní postavu, se objevil i v řadě filmů ve vedlejších rolích (napž. Čtyři svatby a jeden pohřeb) a svůj hlas propůjčil některým postavám animovaného filmu (např. zoborožec Zazu ve Lvím králi od Disneyho). Kromě filmu se věnoval i vystupování v divadlech a zahrál si například postavu Fagina v muzikálu Oliver!

V roce 2012 se na veřejnost dostala informace, že Atkinson chce nechat Mr. Beana „odejít do důchodu“. Podle herce už může 50letý Mr. Bean vypadat poněkud vyčpěle a jeho dětinskost divně. Také přiznal, že ho tato role do jisté míry typizovala, což samozřejmě netěší skoro žádného herce, když je spojen s jednou výraznou rolí. K definitivnímu ukončení Mr. Beana však tak úplně nedošlo. Nové televizní díly s Mr. Beanem sice už nejspíš nevzniknou, ale jeho postava se čas od času objeví v nějaké reklamě nebo skeči, např. pro značky Snickers, Fujifilm aj.

V říjnu 2018 obdržel Atkinson, resp. jeho postava Mr. Beana Diamantové tlačítko přehrávání Youtube za svůj kanál, když překonal hranici 10 milionů odběratelů. Dnes jich má už přes 30 milionů. Podobně úspěšný je i na sociální síti Facebook.

Postava Mr. Beana se dočkala i své animované verze, kterou Atkinson dabuje (i když ani v animované verzi téměř nic kromě brblání nenamluví).

Milovník aut i náhodný pilot letadla

Rowan Atkinson kromě herectví miluje i automobily a je vlastníkem velké sbírky rychlých vozů značek Aston Martin, Honda (NSX), Audi a vlastní i McLaren F1, se kterým však havaroval. Havárie měla tehdy nejvyšší pojistné plnění v historii - 1 milion liber. Dokonce měl i českou Škodu Superb. Jedinou značku, kterou nemusí, je Porsche. Kromě toho se účastnil řady závodů a zajímavostí je, že vlastní i řidičské oprávnění na nákladní automobily. Objevil se i v pořadu Top Gear a píše příspěvky pro magazíny věnující se automobilismu, zejména Car.

Byl také v Británii jedním z prvních uživatelů elektromobilů. V únoru 2024 však byl ve zprávě Sněmovny lordů částečně obviněn z jejich nízkého prodeje, a to údajně proto, že svým prohlášením pro Guardian poškodil vnímání těchto aut veřejností. A jak se to mělo stát? Atkinson prohlásil, že elektroauta jsou rychlá, tichá a donedávna i levná na provoz. Mají však problém s bateriemi a názory na jejich pozitivní dopad na životní prostředí jsou zavádějící.

Kromě řízení aut, která miluje, si vyzkoušel, i když nechtěně, pilotování letadla. V březnu roku 2001, když byl s rodinou na dovolené v Keni, pilot během letu omdlel. Atkinsonovi se však podařilo udržet letadlo ve vzduchu tak dlouho, dokud se pilot neprobral a nepřevzal znovu řízení a úspěšně nepřistál v Nairobi.

Bojovník za svobodu slova

Atkinson se věnuje i politickému dění a zejména se staví za udržení svobody slova, neboť podle něj postupně dochází k omezování této svobody.

„Svoboda kritizovat myšlenky, jakékoli myšlenky - i když jsou upřímně zastávané přesvědčení - je jednou ze základních svobod společnosti.“ Atkinson

V roce 2005 vedl koalici nejvýznamnějších herců a spisovatelů Spojeného království do britského parlamentu s cílem vynutit si revizi kontroverzního zákona o rasové a náboženské nenávisti. Podle nich tento zákon dával náboženským skupinám takovou moc, že by mohly cenzurovat umění. Mimo jiné prohlásil:

„Kritizovat člověka za jeho rasu je zjevně iracionální a směšné, ale kritizovat jeho náboženství, to je právo. To je svoboda.“

V roce 2009 pak kritizoval legislativu o homofobních projevech, neboť i v ní byla část, která by umožnila stíhat člověka za to, že se nevhodně vyjádřil o něčí homosexuální orientaci. Atkinson se nebál toho, že kdyby udělal vtip o homosexuálech, že by ho zatkli, ale vnímal to jako první krok k tomu, že k zatčení může docházet i z poměrně nevinných důvodů, které nemají s nenávistí a homofobií ve skutečnosti nic společného.

V říjnu 2012 vyjádřil svou podporu kampani Reform Section 5, která měla za cíl zrušit, nebo alespoň reformovat oddíl 5 zákona o veřejném pořádku z roku 1986. V něm se píše, že urážka může být důvodem k zatčení a trestu. Přestože jde o starší legislativu, v současnosti skutečně začalo docházet k několika zatčením na základě této části zákona. Atkinson zatýkání za urážku považuje za další projev potlačení svobody slova.

V roce 2018 se zastal Borise Johnsona, který ve vtipu o nositelích burky prohlásil, že jsou podobní poštovním schránkám. Johnsonovo vtipné přirovnání bylo považováno za islamofobní a urážlivé, s čímž Atkinson nesouhlasil. Podle něj by možnost dělat vtipy ze všeho, a tedy i z náboženství, měla být samozřejmou součástí svobodného projevu. Tento jeho postoj však řada jeho přívrženců odsoudila.

V lednu 2021 zase kritizoval vzestup kultury rušení (tzv. cancel culture). K tomuto tématu prohlásil:

„Je důležité, že jsme vystaveni širokému spektru názorů, ale to, co nyní máme, je digitální ekvivalent středověkého davu, který se potuluje po ulicích a hledá někoho, koho by mohl upálit. Problém, který máme v online prostředí je ten, že nějaký algoritmus rozhoduje o tom, co máme a chceme vidět, což končí vytvořením zjednodušeného, ​​binárního pohledu na společnost. Stane se z toho buď jste s námi, nebo proti nám, a pokud jste proti nám, zasloužíte si být „zrušen“.“

Anketa

Co si myslíte o Atkinsonově názorech na to, že dochází k potlačování svobody slova?
Naprosto s ním souhlasím.
97,1 %
Spíše s ním souhlasím.
1,9 %
Spíše s ním nesouhlasím.
0 %
Rozhodně s ním nesouhlasím.
0,6 %
Nevím.
0,4 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.biography.com/actors/rowan-atkinson

https://en.wikipedia.org/wiki/Rowan_Atkinson

https://www.thepinknews.com/2009/03/19/rowan-atkinson-attacks-gay-hate-law/

https://brightside.me/articles/9-facts-about-rowan-atkinson-a-man-who-made-the-whole-world-laugh-without-saying-a-word-796412/

https://list25.com/25-interesting-things-about-rowan-atkinson-you-may-not-know/

https://www.beano.com/posts/mr-bean-facts

https://www.eightieskids.com/21-facts-you-never-knew-about-mr-bean/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz