Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Gott, idol (nejen) našich babiček, který si přál „být stále mlád“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: František Ortmann, Copyrighted free use, via Wikimedia Commons

Karel Gott

Zlatý hlas z Prahy. Sinatra Východu. Božský Kája. To jsou jen některé z přezdívek, které měl tento fenomenální zpěvák, malíř a občasný herec. Nejvýraznější česká pěvecká osobnost, kterou zná snad celý svět.

Článek

Karel Gott. Člověk, který byl známý především díky svému neuvěřitelnému hlasu, ale také díky své noblese, odzbrojující slušnosti, pokoře a neuvěřitelné pracovitosti. Pro mnoho žen, nyní často již ve věku babiček, byl celoživotním idolem. Pro zpěváky často vzorem, pro běžné lidi ikonou. I lidé, kteří jeho písně nebo jeho samotného nemusí, obvykle uznávají jeho obrovský přínos pro československou a později českou hudební scénu a jeho uctivé chování vůči okolí.

Kterak elektromontér ke zpěvu přišel…

Karel Gott se narodil jako jedináček do rodiny náměstka ministra těžkého průmyslu Karla a Marie. Kdo by si myslel, že hned odmala se chtěl stát zpěvákem, ten by se mýlil. Jeho první volbou bylo malířství, o jehož studium se po základní škole pokoušel. Bohužel nebyl přijat a tak se odešel vyučit do ČKD jako elektromontér. Malířství však zůstalo jeho celoživotní vášní. V dětství rád maloval především pohřby, které ho velmi fascinovaly.

V jeho zálibách ho nejvíce podporovala právě maminka, která mu byla oporou a s níž měl hlubší vztah než s tatínkem. Pomáhala mu i v počátcích jeho kariéry. I přes láskyplný vztah jí však nepřiznal svoji první dceru, Dominiku, kterou počal neplánovaně s tanečnicí. Maminka sice toužila po vnoučatech, ale byla poměrně dost konzervativní a Karel věděl, že by špatně nesla, že má potomka, a přitom nežije s jeho matkou. Dceru by jí možná přiznal v pozdějších letech, ale zasáhl osud a maminka v 66 letech zemřela na infarkt, dřív, než jí mohl vnučku přiznat.

S tatínkem si příliš nerozuměl, v mnoha ohledech měli jiné zájmy a názory. Po matčině smrti, když cítil potřebu pouto se zbývajícím rodičem trochu upevnit, měl pocit, že cítil nevyřčenou výčitku, že si nevzpomněl na svého otce dřív. Přesto alespoň otec se dozvěděl o své vnučce Dominice, i když jen pár měsíců před smrtí. Karla k tomu donutil tisk, který zveřejnil informace o dítěti a Karel tak už nemohl dále tajit, že má dceru. Pár měsíců poté však tatínek zemřel na dlouhodobé zdravotní problémy s ledvinami.

Již tehdy Karel cítil silný závazek vůči svým fanouškům. O smrti maminky se dozvěděl těsně před koncertem ve Frankfurtu nad Mohanem, a i přesto celý koncert odzpíval. Tatínek mu zase zemřel v den, kdy měl odstartovat svá vánoční vystoupení. Ani tehdy koncert nezrušil.

Láska k hudbě a zpěvu se naplno projevila během jeho učňovských let a aby se jim mohl věnovat, šel na konzervatoř. Účastnil se různých pěveckých soutěží a snažil se občas vystupovat. Podařilo se mu dostat i nabídku na angažmá a tak během své „civilní“ práce jako elektromontér začal vystupovat i jako zpěvák.

Pěvecké začátky byly složité

V roce 1958 se Karel pod pseudonymem Karel Matějíček přihlásil do soutěže amatérských zpěváků, kde získal první místo a začal vystupovat častěji. V roce 1960 seknul se svým zaměstnáním v ČKD, protože skloubit večerní představení a práci v ČKD nebylo úplně reálné. Kromě toho se chtěl zpěvu věnovat opravdu profesionálně a chtěl se posunout na vyšší úroveň. Nastoupil na konzervatoř, a dokonce se objevil v televizi. Ani tehdy ještě nezářila jeho hvězda tak jasně jako o něco později.

Jeho vystoupení nebyla zpočátku vnímána s takovým nadšením, jak by si dnešní člověk myslel. Jeho projev byl poměrně odlišný od dosavadních vystoupení a tak byl přijímaný spíše s rozpaky. Jak se však hudba a zpěv postupně vyvíjely a trendy se měnily, začal být lépe přijímaný i Karel. V roce 1962 se stal hitem jeho duet s Vlastou Průchovou, taková první vlaštovka počátku jeho zářivé kariéry.

Začal vystupovat v divadle Semafor, kde také zazpíval další ze svých hitů, píseň Oči sněhem zaváté. Tato píseň mu dopomohla k získání prvního Zlatého slavíka.

Ze Semaforu však po třech letech odešel a započal spolupráci s bratry Štaidlovými, s nimiž založil i vlastní divadelní scénu Apollo, která však byla po dvou letech rozpuštěna. V tomtéž roce však také vydal singl Trezor, který se opět dostal na první příčku hitparád.

Svoji první singlovou desku nahrál díky šéfovi Polydoru, který byl na služební cestě v Bratislavě, kde na festivalu uslyšel Karla zpívat. Okamžitě rozpoznal velký talent a obratem Karla pozval do Západního Německa k natočení desky. Zhruba ve stejné době se Karel také seznámil s Karlem Svobodou, známým textařem, který pro něj napsal řadu dalších písní.

S Karlem Svobodou a bratry Štaidlovými odletěl v roce 1967 na sedm měsíců dlouhé angažmá v USA. Jeho nepřítomnost prospěla Waldemaru Matuškovi, jeho největšímu rivalovi, který se mezitím stal v Československu Zlatým slavíkem. Karlovi však zahraniční cesta velmi prospěla, vrátil se jako sebevědomý zpěvák, který měl za sebou už řadu úspěšných vystoupení.

V roce 1968 se účastnil evropské soutěže Eurovision Song Contest s písní Tausend Fenster, kde skončil 13. Díky tomu se stal známým i v řadě dalších zemí a započal svoji zahraniční kariéru. Ve stejném roce mu Karel Svoboda složil i text k jeho nejúspěšnější písni Lady Carneval, která byla následně přeložena do 13 jazyků.

Vrásky na čele mu přidělalo vpadnutí vojsk Varšavské smlouvy, protože najednou netušil, jak to bude s jeho závazky v zahraničí, zejména v NSR. 70. léta však byla v jeho kariéře nesmírně úspěšná. Dál spolupracoval s Karlem Svobodou, Ladislavem Štaidlem, ale občas pro něj komponovaly i jiné osobnosti, např. Petr Hapka, Lešek Semelka… V popularitě si udržoval bezkonkurenční první místo, stejně tak v prodejnosti zvukových nosičů. Některé písně byly originální, jiné převzaté ze zahraničí. Neskutečně populární byl i v německy mluvících zemích, kde ho stále zaštiťoval Polydor. Na západoněmeckém trhu dokonce v prodejnosti převálcoval i skupinu ABBA nebo Bee Gees. V roce 1977 byl dokonce v Sovětském svazu vyhlášen nejpopulárnějším zahraničním zpěvákem.

Karel sbíral jedno ocenění za druhým a slavil úspěchy na svých štacích jak v Československu, tak i v zahraničí. Občasně si zahrál i ve filmech, ale herectví nebyla jeho silná stránka.

Co však potěšilo zejména děti, byla nádherná písnička k pohádce Tři oříšky pro Popelku, kde nazpíval Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? a také znělka ke kreslenému seriálu Biene Maja (Včelka Mája). Ta byla nejdříve zazpívána v němčině a teprve v roce 1985 při uvedení do Československa byla nazpívána i v české a slovenské verzi.

Anticharta jako skvrna na pověsti

Ne vše, co Karel udělal, bylo přijímáno s radostí a slávou. Jeho podpis Anticharty vytvořil mnohaletou skvrnu na jeho pověsti. Také přednesl politicky angažovaný projev v Divadle hudby, což mu bylo dlouho vyčítáno. Karel své pochybení nechtěl nikdy uznat a je těžké, až skoro nemožné, soudit lidi za jejich činy v té nelehké době, kterou řada z nás nezažila, nebo byla malými dětmi. Podle všeho Karel ani nechtěl podporovat tehdejší politiku, ale chtěl se věnovat tomu, co miloval nejvíc a nechtěl, aby mu v tom bylo zabráněno. Ve své posmrtně vydané knize Má cesta za štěstím však podpis Anticharty uznal jako své selhání.

Zároveň však, s odstupem mnoha let, vychází najevo, že Karel se naopak mnoha svých kolegů a kolegyň zastával, a to k nevůli StB. Zpěvák Michael Kocáb to zjistil např. při sepisování nové knihy, kdy se dostal k materiálům StB. Karel se snahou pomoci nikdy nechlubil, což jen podtrhuje jeho skromnost a charakter.

Zlatá léta

V 80. a 90. letech se Karlovi i nadále neuvěřitelně dařilo, vyprodával sportovní haly a každoročně pořádal několik turné. Během každého roku byl schopen absolvovat i více jak 250 koncertů.

V době sametové revoluce zazpíval spolu s Karlem Krylem československou hymnu při demonstraci na Václavském náměstí. Společné vystoupení byl nápad Václava Havla a mělo být symbolickým spojením disentu a společnosti. Karel Kryl si jej však později vyčítal jako politickou chybu. Politickou možná, ale společensky se jednalo o akt smíru a odpuštění.

V roce 1990 chtěl Karel Gott svoji kariéru ukončit a naplánoval obrovské turné po rodné zemi i v Německu. Nebývalý úspěch jak u nás, tak v zahraničí, ho přiměl přehodnotit své úmysly a i nadále pokračovat ve své kariéře. Stále vyprodával haly, několikrát vyprodal Lucernu i O2 arénu a opět získával ocenění Českého slavíka.

Ženy jeho života

Když pomineme první ženu jeho života - maminku, měl Karel po svém boku i řadu dalších, s nimiž strávil více či méně času. První významnou ženou byla již zmíněná tanečnice Zacpalová, s níž měl dceru Dominiku. O té se dozvěděl až devět měsíců po narození a příliš velkou radost neměl. Byl si však vědom své zodpovědnosti a obě je zabezpečil a finančně jim pomáhal.

Druhou významnou ženou byla Iveta Kolářová, prodavačka z Bílé labutě. S ní měl Karel Gott dceru Lucii Kolářovou. O tom, že Iveta očekává dítě, se dozvěděl až dva měsíce před porodem a v tu dobu již byl s jinou partnerkou. Podobně jako v prvním případě se však o obě postaral a finančně je zajistil.

Poslední partnerkou byla Ivana Gottová, rozená Macháčková, kterou si Karel nakonec i vzal a byla jeho první oficiální ženou. Vzali se potají v Las Vegas. Spolu měli dvě dcery, Charlotte Ellu a Nellu Sofii.

Úspěchy po roce 2000 i zhoubná nemoc

Kariéru a úspěchy Karla Gotta po roce 2000 zná snad už skoro každý z nás. Z posledních let lze jmenovat jeden z největších hitů, který zazpíval i se svojí dcerou Charlottou, Srdce nehasnou.

Bohužel v roce 2015 mu byla diagnostikována zhoubná nemoc - nádorové onemocnění mízních uzlin. O rok později to vypadalo, že nad nemocí zvítězil a titulky médií hlásaly definitivní vítězství. V roce 2018 se však u něj objevila porucha krvetvorby a v polovině roku 2019 vyústily problémy v akutní leukémii, kvůli níž musel zrušit všechna vystoupení. Zemřel ve spánku před půlnocí 19. října, ve svých 80 letech, v rodinném kruhu.

Anketa

Co pro vás znamenal Karel Gott?
Byl jedním z mých nejoblíbenějších zpěváků.
80 %
Mezi mé favority nepatřil, ale řadu jeho písní mám rád/a.
10,1 %
Jeho tvorbu nemusím, ale uznávám jeho pracovitost a přístup k fanouškům.
4,7 %
Nemusím ani jeho tvorbu, ani jeho osobu.
4,2 %
Nic moc o něm nevím, jeho život a dílo mě minulo.
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 385 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících článků:

https://www.slavik-karel-gott.cz/matka-otec-rodice-sourozenci/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Gott

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/gott-se-nas-k-nevuli-stb-zastaval-zjistil-po-letech-michael-kocab-ze-zakazaneho-prazskeho-vyberu-58773

https://www.slavik-karel-gott.cz/partnerky-zeny-manzelka-ivana-gottova/

https://www.slavik-karel-gott.cz/obrazy-malby-malir/

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/zemrel-karel-gott.A151027_221932_hudba_vha

https://art.hn.cz/c1-66651260-karel-gott-nekrolog

https://www.kafe.cz/celebrity/karel-gott-stb.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz