Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželství pro všechny? Buďme fér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Megapixelstock, www.pexels.com

Někoho irituje, že slovo manželství, které dříve označovalo muže a ženu, by nyní mělo označovat svazek jakéhokoliv páru. Proč ale slovíčkaříme, když jde především o to, abychom měli všichni stejná práva?

Článek

Malžena. Muž a žena. I to je jeden z argumentů odpůrců manželství pro všechny. Samotné označení svazku podle nich určuje, kdo do něj může vstoupit. Opravdu?

První čtení

V létě loňského roku, v červnu 2023, prošly prvním čtením dva zákony. Ačkoliv se v obou jednalo o stejný akt, každý jej chtěl ukotvit jinak.

Jeden ze zákonů chtěl zajistit, že do manželství budou moci vstupovat i stejnopohlavní páry. Zcela proti byla strana SPD, většina občanských demokratů a lidovců. Pro hlasovali především STAN, Piráti a TOP 09. ANO bylo rozpolcené a řada zákonodárců se neúčastnila nebo zdržela hlasování. Bylo tak očividné, že téma vyvolává bouřlivou diskusi a nejasné vyústění.

Ve stejný den se hlasovalo i pro opačný návrh. Návrh ústavní změny chce do Listiny práv a svobod zanést tvrzení, že manželství je pouze svazek muže a ženy.

Téma manželství do jisté míry setřelo hranice mezi jednotlivými stranami a ve výsledku byly oba návrhy poslány do dalšího procesu.

Při jednání o návrzích zazněla řada výroků, které byly více či méně logické a opodstatněné.

„U nás na jihu Čech je hovězí vždy hovězí, kuřecí je kuřecí a manželství bude vždycky svazkem muže a ženy,“ prohlásil lidovecký poslanec Šimon Heller.

Oproti tomu lidovecký hejtman Jan Grolich tweetnul později omluvu: „Cítím, že za některé výroky ‚mých kolegů‘ je potřeba se omluvit. Omlouvám se.“

Poslanec SPD Síla dokázal z manželství pro všechny odvodit budoucí chování stejnopohlavních párů, které podpoří rozvoj asistované reprodukce a možnost výběru, jak bude budoucí dítě těchto párů vypadat. Vztah stejnopohlavního páru označil jako pedofilní a pokud budou mít dítě, bude terčem šikany. Návrat k tradiční rodině považuje za jediný způsob, jak napravit současnou fyzicky a morálně upadající společnost. Jeho schopnost odvozovat a vytvářet pravděpodobný scénář budoucnosti je doslova dechberoucí.

Ať už zazněly tehdy výroky jakékoliv, situace vyústila v pokračování obou návrhů a nyní, v únoru 2024, došlo k druhému čtení.

Druhé čtení

V rámci druhého čtení byly přijaty i pozměňovací návrhy. Těch bylo několik, ale některé obsahovaly téměř totožný záměr. Někteří poslanci vnímají, že pro řadu lidí je termín „manželství“ opravdu nepřenosný na stejnopohlavní vztah a tak navrhují, že by se takový vztah pojmenoval jinak. Upřednostňují označení „partnerství“, což je podobné dosavadnímu označení, ale bez slova „registrované“, protože podle řady z nich je toto slovo nedůstojné a vyhrazené spíše věcem než lidem.

Rozdíly však už jsou v tom, jaká práva a jaké povinnosti by takovým partnerům ponechali. Někteří jsou pro to, aby i svazek zvaný „partnerství“ předpokládal stejná práva a povinnosti jako manželství samotné. Včetně osvojování nebo adopce dětí.

Jiný návrh souhlasí s označením partnerství a s udržením stejných práv jako v manželství, ale už vylučuje možnost osvojení nebo adopce dětí.

Další návrh je kompromisní a osvojení dětí připouští v případě, že biologickým rodičem je jeden z partnerů.

Je velmi pravděpodobné, že největší šanci na úspěch bude mít některý z kompromisních návrhů, protože u něj se shodne nejvíce lidí.

Jak to vnímají obyvatelé ČR?

Podle průzkumu agentur Nielson a Publicis Groupe se většina obyvatel shodne, že zavedení manželství pro všechny se jich nijak nedotkne, neohrozí je to, popř. to dokonce i zlepší jejich život. Podobný postoj sdílí přes 90 % dotazovaných. Zároveň se více jak polovina dotázaných lidí vyjádřila v tom smyslu, že toto téma by měli politici vyřešit co nejdříve.

Iniciativa Jsme fér

Za manželství pro všechny dlouhodobě bojuje iniciativa Jsme fér. Podle členů mají mít všichni stejná práva i povinnosti a stát by neměl omezovat lidi v tom, jaký vztah mohou oficiálně uzavřít a jakými právy a povinnostmi disponovat. Takové jednání je podle nich diskriminační a nefér. Argumentují zejména tím, že manželství pro všechny bylo zavedeno už v řadě států, včetně 20 evropských, a v žádné z těchto zemí nedošlo k civilizačnímu úpadku, čímž někteří odpůrci straší.

Přestože aktivity této iniciativy jsou rozumné a založené na rovném přístupu ke všem, jejich poslední kampaň, kdy vylepují poblíž kanceláří poslanců plakáty s jejich jménem a výzvou k podpoře, se nesetkala s kladným ohlasem ani od zastánců manželství pro všechny. Zmínění poslanci to vnímají jako nevhodný způsob komunikace a není jim to příjemné. V reakci na to se iniciativa rozhodla ustoupit a stáhnout adresnou část kampaně, která jmenuje konkrétní poslance.

Třetí čtení. Posuneme se jako společnost zase o kus dál?

Návrh se do třetího čtení dostane podle všech informací nejdříve na konci února. Výsledek je zatím stále nejistý, oba tábory jsou do značné míry vyrovnané, ale váhající poslance by mohl přesvědčit kompromisní návrh, který svazek stejnopohlavního páru označuje jiným slovem, ale při zachování stejných práv a povinností, jaká mají partneři ve svazku manželském. Kamenem úrazu však může být otázka vztahu k dětem.

V současnosti umožňuje stejnopohlavní sňatky na 35 zemí, přičemž 20 jich je evropských. Většina těchto evropských států umožňuje i adopce stejnopohlavními páry. Staneme se další zemí, která zrovnoprávní svazky lidí? A umožníme stejnopohlavním párům adopce? Stejnopohlavní páry se ve svém přístupu k dětem nijak neliší od heterosexuální populace. Naopak jsou mnohdy zodpovědnější, protože musí podstoupit mnohem více překážek, které jim brání v tom mít dítě, zatímco heterosexuální páry si mohou dítě pořídit kdykoliv. A ne vždy je jejich dítě chtěné a milované.

Manželství a malžena

Odvolávat se na to, že manželství je odvozeno ze slova malžena, což spojuje muže a ženu, je trochu „mimo mísu“. Je totiž mnoho a mnoho slov, která v průběhu časů změnila význam a dnes už neznamenají to samé, co znamenala dříve. Proč by se k dlouhé řadě těchto slov nemohlo přidat i manželství?

Pro stejnopohlavní páry je však způsob označení vztahu celkem nedůležité téma. Primárně usilují o narovnání práv, aby na tom byli stejně jako heterosexuální páry. A jestli budou označováni za manžele, nebo partnery, na tom tolik nesejde. Zvláště pokud by bylo vynecháno nedůstojné označení „registrované“.

Chceme se považovat za vyspělou společnost a když jde o nás samotné, hlasitě se domáháme svých práv a očekáváme, že je máme stejná jako ostatní. Proč tedy nemají stejnopohlavní páry stejná práva i povinnosti jako páry různopohlavní? Pro heterosexuální páry to neznamená žádnou změnu, pro homosexuální páry to může znamenat víc než mnoho.

Anketa

Jak se stavíte k manželství pro všechny?
Podporuji „manželství pro všechny“ včetně adopcí a osvojování dětí.
25,9 %
Podporuji „manželství pro všechny“ bez práva adopce/osvojení.
0,5 %
Podporuji označení „partnerství“ včetně adopcí a osvojování dětí.
8,6 %
Podporuji označení „partnerství“ bez práva adopce/osvojení.
48,1 %
Nepodporuji jakoukoliv změnu v tomto směru.
14,5 %
Mám jiný názor, než jaké jsou uvedeny výše.
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 640 čtenářů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-lidovecky-poslanec-u-nas-je-hovezi-hovezi-a-manzelstvi-muz-a-zena-233384

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-poslanci-budou-hlasovat-o-zavedeni-funkcniho-obdobi-pro-vedouci-statni-zastupce-345780

https://cnn.iprima.cz/on-line-poslanci-resi-manzelstvi-pro-vsechny-shoda-neni-ani-v-petikoalici-424828

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/123072/manzelstvi-pro-vsechny-je-zbytecna-kulturni-valka-pruzkum-odhalil-ze-vadi-jen-cca-9-cechu.html

https://www.jsmefer.cz/kdo_jsme

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-bojovnici-za-manzelstvi-pro-vsechny-si-nabehli-kampani-poslance-nastvali-245313#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-lidem-dosla-trpelivost-s-manzelstvim-pro-vsechny-kampan-tlaci-na-politiky-245241

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2475890

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz