Hlavní obsah

Měsíček lékařský ozdobí zahradu, dochutí salát, obarví kuře a pomůže i s hojením ran.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wirestock, www.freepik.com

Prozáří květinový záhonek, osvěží salát, okoření nedělní oběd, zlepší barvu nebo pomůže v boji proti patologickým mikroorganismům. Měsíček lékařský má mnoho možností využití, na zahradě by tak neměl chybět.

Článek

Každý, kdo má aspoň kousek zahrady, někdy přemýšlel, co by na ní mohl pěstovat. Někdo dává přednost okrasné zahradě, jiný zase užitkové. V případě řady bylinek, mezi které patří i nádherný měsíček lékařský, však na zaměření zahrady nezáleží. Udělá parádu svým krásným žlutooranžovým květem, ale můžete ho využít i k řadě jiných než ozdobných účelů.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Měsíček patří do čeledi hvězdnicovitých, která zahrnuje velké množství druhů (přes 32 tisíc), z nichž řada patří mezi oblíbené květiny, které zná skoro každý. Jmenovat lze například sedmikrásku, slunečnici, kopretiny, gerbery, chryzantémy, hvězdnice, pampelišky, jiřiny a mnoho dalších. Drtivá většina z nich sdílí podobnou strukturu květu a řada z nich je dokonce jedlá. Nalézt je můžeme po celém světě kromě Antarktidy.

Samotný měsíček pochází pravděpodobně z jižní části Evropy, ale vzhledem k tomu, jak dlouho už se pěstuje, se to neví se 100% jistotou. Má rád slunečná místa v teplejších oblastech, kde může žít jako trvalka. V místech, kde jsou příliš velká vedra a sucha, nebo naopak chladné zimy, je pěstován spíše jako letnička, protože teplotní extrémy nezvládá. Na druhou stranu však není náročný na půdu, snese v podstatě jakoukoliv, jenom by měla být dobře odvodněná, aby mu nezahnívaly kořeny.

Foto: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Volné dílo

Měsíček lékařský

Kdo si ho chce pořídit na zahradu, může zakoupit v zahradnictvích sazeničky nebo si zkusit měsíček vypěstovat ze semínek. To naštěstí není nijak těžké, protože měsíček poměrně snadno klíčí a během dvou měsíců je z něj za vhodných podmínek kvetoucí rostlina. Pokud chceme, aby nám kvetl po většinu sezóny, vyséváme semena postupně. Zasít můžeme standardně na jaře a později, ale také klidně v období říjen-listopad. Říká se, že ze semen, která musela přezimovat venku, pak vyrůstají silnější rostlinky. Jenom pozor, ať je nevysejete zkraje podzimu. To je venku ještě dost teplo a semena by mohla vyklíčit, ale mladé rostlinky pak nepřežijí zimu.

Dobu kvetení pak můžeme prodloužit tím, že odkvetlé květy odstraníme, aby se podpořilo nasazení dalších květů. Květy mají zbarvení od žluté barvy až do oranžové, výjimkou není, pokud na jedné rostlině mají květy mírně odlišný odstín. Kromě standardní odrůdy jsou vyšlechtěny i další variety, kde zbarvení květů může být až skoro červené a dokonce existují i varianty, kde jsou panašované listy. Vyšlechtěn byl i měsíček s dvojitým květem. Sama rostlinka pak dorůstá obvykle velikosti kolem 50 cm.

Foto: By Alvesgaspar - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27736539

Vyšlechtěný kultivar měsíčku s dvojitým květem

Jak už ale bylo řečeno, měsíček není jenom krásná květina. Je to i velmi užitečná a mnohostranná bylinka. Než přejdu k tomu, čím může posloužit nám lidem, chtěl bych zmínit i skutečnost, že slouží jako potrava pro larvy některých můr. Podle některých zdrojů je také užitečným pomocníkem při odpuzování škodlivého hmyzu a háďátek, pokud jej pěstujeme v záhoncích se zeleninou.

Lidé měsíček využívají už odpradávna. Jeho květy jsou totiž jedlé a tak se přidávají do salátů, které nejen ochutí, ale i rozzáří svou barvou. Kromě toho můžeme květy využít i jako barevnou přílohu k lehkým jídlům, popř. je měsíčkem jen ozdobíme. Pokud si chceme měsíčku užít i mimo sezónu, můžeme květy šetrně usušit a používat je jako sušené. Oblíbený je také čaj z měsíčku. Vnitřní užívání měsíčku působí i preventivně a pomáhá zlepšit trávení, podporuje činnost jater a žlučníku.

Květy měsíčku jsou prý nejkvalitnější, pokud jsou sesbírané za plného rozvinutí, ideálně tedy kolem poledne za slunného počasí. V tu chvíli je v nich totiž nejvyšší obsah užitečných látek.

Co se týče listů, ty jsou sice také jedlé, ale chuťově moc příjemné nejsou, a tak se tolik nevyužívají. Dříve se používaly jako speciální léčivý obklad, který měl napomáhat v hojení drobných ran typu škrábanců či říznutí, a zároveň působit proti vzniku infekce. Dnes je už běžně k dostání měsíčková mast, která se používá právě k hojení těchto menších ran, slabších popálenin apod. Podle farmaceutických studií tato jeho vlastnost není smyšlená, ale extrakty z měsíčku skutečně vykazují (alespoň v laboratorních in vitro podmínkách) antivirové a protizánětlivé vlastnosti.

Z květů se mimo jiné získává i přírodní barvivo, kterým některé národy obarvovaly a dodnes obarvují textilie. Barvivo se používá i v kosmetice, kde se využívá i olej z měsíčku. Podávání měsíčku kuřatům zase pomáhá v získání „atraktivnější“ žluté barvy kůže, která je zákazníky žádanější než standardní bledá barva.

Květ měsíčku se stal také symbolem Českého dne proti rakovině. Zakoupením umělého kvítku přispějete do sbírky určené na boj proti této nemoci.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Calendula_officinalis

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-zahrada-puvabny-mesicek-rozveseli-i-podzimni-zahradu-40044848

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/zivotni-styl/bylinky-ve-vasi-lekarnicce/mesicek-lekarsky-univerzalni-lecivka-do-vasi-zahradky.html

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10744345634-kouzelne-bylinky/7669-bylinky/22777-mesicek-lekarsky/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz