Hlavní obsah
Zdraví

Nesnesitelná bolest při ledvinové kolice vás přinutí se plazit i po stropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ibrandify, www.freepik.com

Bolest způsobená ledvinovou kolikou se řadí mezi nejhorší bolesti vůbec. Její zákeřností je i fakt, že neexistuje poloha, při které by se vám aspoň na chvíli ulevilo. A tak trpíte, dokud nepomůže lékař.

Článek

Kdo to nezažil, jen těžko si dokáže představit, jakou bolest dokáže způsobit ledvinová kolika. Navíc se na ni nestihnete ani připravit, může přijít během chvíle a úplně vás paralyzuje. Co k tomu stačí? I malý nebohý kamínek, který se „zasekne“ po cestě z ledviny do močového měchýře.

U koho se může objevit?

Renální kolika je úzce spojena s urolitiázou, což je onemocnění charakteristické přítomností ledvinových/močových kamenů neboli konkrementů v močových cestách (ledvinách, močovodech, močovém měchýři nebo močové trubici). Kolika tedy hrozí lidem, u kterých je přítomen alespoň jeden nebo i více konkrementů. Čím větší „kamínky“ jsou, tím větší je riziko, že se na své cestě někde zaseknou a ucpou průchod. Malé kamínky nebo písek často odejdou i bez toho, aniž by člověk něco poznal, popř. může pociťovat bolest, která ale nepřeroste v koliku a v okamžiku vyloučení kamene odezní.

Konkrementy se mohou objevit u kohokoliv nezávisle na věku, pohlaví nebo rase. Přesto jsou skupiny lidí, u nichž je riziko výskytu výrazně nižší. Konkrementy se obvykle objevují u lidí ve věku 20-50 let, pozdější první výskyt je nepravděpodobný. Častěji se vyskytují u mužů než u žen (poměr výskytu 2:1) a více na ni trpí Asiaté (kromě Japonců) a běloši, zatímco u nativních Američanů (Indiánů), Afričanů a Afroameričanů je výskyt nižší.

Průběh je rychlý a vytrvalý

Člověk nemusí mít o přítomnosti konkrementů tušení. Dokud nedojde k blokádě, nemusí mu totiž způsobovat žádné problémy, ani bolesti. Také záleží na tom, z čeho je konkrement utvořen. Některé připomínají krystaly složené z ostrých „plátků“, které bych přirovnal k žiletkám. Jiné mohou mít kompaktnější tvar a zaoblené hrany. Větší bolest obvykle způsobí ty ostřejší, ale neznamená to, že kulatý kámen je bezproblémový.

V řadě případů může člověk přítomnost konkrementů vytušit podle nepatrné nebo jen mírné bolesti, která se může objevovat při určitých polohách těla nebo při určité aktivitě. Bohužel je tato bolest snadno zaměnitelná s bolestí od bederní páteře a tak člověka ani nenapadne, že by se mohlo jednat o přítomnost konkrementu. Někdy se také může objevit příměs krve v moči, to když dojde k pohybu ostřejšího kamínku, který zraní sliznici v místě svého výskytu. Krev však nemusí být nutně viditelná pouhým okem.

Když se vydá kamínek na cestu, může se zaseknout na řadě míst, velmi často k tomu ale dochází v místě, kde se močovod z ledviny napojuje přímo na močový měchýř. Tento předěl je užší než předchozí část močovodu, která se může do určité míry roztáhnout. Pokud je kamínek dostatečně velký nebo neforemný, může se bolest objevit už na začátku jeho cesty.

Jak putuje z ledviny, brání svým objemem přirozenému odtoku moči. Dochází ke zvýšení vnitřního tlaku a podráždění nervových zakončení. Stěna močovodu je též silně podrážděna a může docházet ke vzniku edému - otoku, který ještě více blokuje průchod. Vše se překrvuje, dochází k městnání moči v ledvině.

Kromě podráždění místních nervových zakončení bývá silně podrážděn i bloudivý nerv - nervus vagus - který prochází mezi vnitřními orgány břicha. To vede i k podráždění žaludku.

Postižený člověk cítí nepříjemnou, křečovitou bolest. Celkové podráždění často vede i ke zvracení. Člověk je bledý, polévá ho studený pot, bolest může vystřelovat do celých zad, do břicha, do třísel i pohlavních orgánů. Křeče člověka nutí k hledání polohy, ve které by se mu mohlo ulevit, nicméně žádná poloha nezajistí zklidnění a ústup bolesti. Podle místa, kde došlo k uvíznutí konkrementu, se liší i oblast největších pociťovaných bolestí.

Pokud má postižený ledvinovou koliku poprvé a nebyl si dosud vědom přítomnosti kamenů, může bolest přisuzovat jiným příčinám, např. akutnímu zánětu slepého střeva. Bolest je totiž natolik všudypřítomná, že si nemusí uvědomit její skutečný původ. Z vlastní několikanásobné zkušenosti můžu říct, že i když už poznám přicházející ledvinovou koliku chvíli předtím, než se naplno dostaví, většinou nejsem schopný říct, zda došlo k blokádě na levé, nebo pravé straně. Bolest je totiž cítit na obou stranách a nejednou se mi už stalo, že jsem měl pocit, že postižená je pravá strana, zatímco konkrement byl nalezen na straně levé.

Diagnostika

Pokud máte koliku poprvé, budou muset lékaři vyloučit jiné možné příčiny vzniklé bolesti. Pokud ji nemáte poprvé, pak jim budete s největší pravděpodobností schopní říct, o co jde, protože si už ledvinovou koliku s ničím nespletete. Přesto samozřejmě existují i jiné důvody, proč můžete zažívat nesnesitelnou bolest. Může jít o akutní zánět slinivky, infarkt ledviny atd.

Na pohotovost by vás měl přivézt nejlépe někdo blízký, protože s kolikou budete jen těžko řídit, zvláště pokud ji máte poprvé a nevíte, co můžete čekat. Případně si můžete zavolat záchrannou službu. Riskovat, že se někde vybouráte, protože se tam budete chtít dopravit sami, je zbytečné. Kolika vás bude nutit se všelijak kroutit, o tom, že se můžete nečekaně pozvracet, ani nemluvě.

Na pohotovosti vám nejspíše udělají sono vyšetření, ze kterého jsou ve většině případů schopni poznat, zda máte v močové soustavě něco, co blokuje průchod. Jsou schopni vidět konkrementy, poznat případné městnání moči v ledvině apod. Navštívit samozřejmě můžete i svého praktického lékaře, pokud zrovna ordinuje. Ale doporučuji spíše rovnou pohotovost, neboť pokud vám nepomůže injekce na uvolnění hladkého svalstva, budete jen rádi, že vás připojí na „kapačku“ a dostanete analgetika.

Poté, co lékař potvrdí renální koliku, vám podle závažnosti situace buď píchne injekci na uvolnění hladké svaloviny, nebo vás rovnou pošle si lehnout na urologické oddělení. V případě drobnějšího konkrementu může injekce pomoci - měla by uvolnit svalovinu tak, aby nedocházelo ke křečovitým stahům a aby mohl uvíznutý kamínek pokračovat ve své cestě. Ovšem pozor na to, že i samotná injekce může někdy vyvolat zvracení.

Pokud máte štěstí, kamínek v nejbližší době projde do močovodu. Tam může samozřejmě setrvat a nemusí tam způsobovat žádné další výraznější problémy. Vymočit ho pak můžete v průběhu následujících hodin nebo dní. Bolest pak můžete pociťovat při průchodu močovou trubicí, ale ta už obvykle nezpůsobuje kolikovité bolesti, byť může být i tak dost nepříjemná a doprovázená mírným krvácením, jak kamínek odírá sliznici. Jakmile vyjde ven, bolest odeznívá. Můžete mít jen ještě nějakou dobu nepříjemné pocity, než dojde k zahojení.

Pokud takové štěstí nemáte, konkrement zůstane na svém místě nebo se posune jen o kousek dál a zase se zastaví. Opět se dostaví kolika, popř. ani nedojde k jejímu přerušení vlivem injekce. V takovém případě už obvykle ležíte na oddělení, v ruce zavedenou kanylu, třesete se jak nervózní krysařík a modlíte se za to, aby analgetika v kapačce zabrala co nejrychleji. V nejhorším případě prosíte veškerý personál a všechny svaté, aby vám tam dali koňskou dávku a doslova vás zdrogovali do bezvědomí.

Když analgetika zaberou, alespoň do té míry, že přejdou nejhorší bolesti, vyčerpáním usnete.

Následují hodiny očekávání, zda kámen dokáže projít a dostane se z těla ven, nebo ne. Podle mých zkušeností tomu lékaři dávají dva až tři dny a pokud nedojde ke zlepšení stavu, přistupují k dalšímu řešení.

Umístění stentu

Když se situace nezlepší, přistupují lékaři obvykle k aplikaci stentu. Stent je dutá trubička, kterou zavedou jedním koncem do ledviny a druhý konec zůstává v močovém měchýři. Na obou koncích dojde k drobnému zkroucení trubičky tak, aby se udržela na svém místě. Trubička umožní moči, aby odcházela z ledviny do měchýře. Tím nedojde ke kolice, moč se nebude nikde hromadit a bude dál přirozeně odcházet z těla ven.

Stent je v drtivé většině případů zaváděn směrem z močového měchýře. U mužů se provádí obvykle v celkové narkóze, u žen se někdy zavádí jen při analgosedaci (utlumení). Vstříknutí potřebné kontrastní látky připomíná malou koliku, ale poměrně rychle odezní. Přestože je stent upevněn zahnutými konci, může v průběhu času dojít k jeho uvolnění a pak se sesune do močového měchýře. Jeho uvolnění nemusíte ani zaznamenat.

Podle použitého materiálu se stent obvykle zavádí na čtvrt až jeden celý rok, nejčastěji na půl roku. Během této doby může lékař přistoupit k dalšímu zákroku nebo vyšetření, popř. stent po této době vyjme. Vyjmutí je snazší než zavedení a provádí se ambulantně.

Každý pacient snáší zavedený stent jinak. Někdo jej po pár dnech ani nevnímá, pro jiného se jedná o více než nepříjemnou záležitost. Bohužel patřím k té druhé skupině a ani jeden ze zavedených stentů nebyl bezproblémový. Po celou dobu jeho přítomnosti mám pocit neustálého škrábání v močovém měchýři. Dodržování pitného režimu, které má pomoci, je spíše mučením, protože každá návštěva toalety je spojena se silně nepříjemnou bolestí, v moči se objevuje krev. Popravdě musím říct, že i když je kolika ukrutná bolest, více mě děsí představa toho, že bych měl opět dostat stent. Na druhou stranu znám člověka, který měl stent zavedený více jak půl roku, pitný režim paradoxně nijak nedodržoval kromě litru kávy denně, což bylo spíš přítěží, ale stent v podstatě necítil a nijak ho neomezoval. Já se s ním stěží hýbu kvůli bolesti, a to i když je zaveden tak, jak má být. V jednom případě došlo k jeho uvolnění a sesunutí do močového měchýře a to byla chvíle, kdy byl konečně snesitelný…

LERV - litotrypse

Když máte konkrementy, může vás lékař odeslat k zákroku, který se označuje jako LERV. Jedná se o přístroj, který vydává rázové vlny, které mají za úkol rozdrtit konkrement ve vašem těle na drobnější části, zatímco měkké tkáně zůstávají nepoškozené. Síla rázových vln se postupně zvyšuje, můžete je cítit jako bodání. Ideální je vydržet co nejdéle, protože čím silnější vlna, tím větší pravděpodobnost, že bude kamínek rozdrcen.

Z mé zkušenosti se LERV vyplatí při větších konkrementech, menší kamínky jen těžko zaměřuje. Když se to podaří, kámen je rozdrcen a jeho drobné části postupně odejdou přirozeným způsobem společně s močí z těla ven. Úspěch však není zaručen a může se stát, že budete muset zákrok absolvovat znovu, nebo se lékař bude muset rozhodnout pro jiné řešení. Jedná se však o nejméně invazivní zákrok.

Animaci zákroku můžete zhlédnout např. zde.

Laserové odstranění kamene

Lékař se v některých případech může rozhodnout i pro operační zákrok, při kterém „zlikviduje“ kámen laserem. Provádí se pochopitelně v celkové narkóze. Animaci takového zákroku můžete zhlédnout např. zde. Tento zákrok jsem podstoupil jednou a za mě nejlepší řešení - odstranění kamene je jisté. Samozřejmě jde o náročnější (a pro pojišťovnu pochopitelně nejdražší) zákrok, než je litotrypse nebo zavedení stentu, proto se většinou volí až jako poslední řešení - ovšem v závislosti na okolnostech, v některých případech jde o jediné možné řešení, protože je potřeba rychlé odstranění kamene.

Perkutánní řešení

Perkutánní řešení se v dnešní době už příliš nevyužívá. Jde o přístup skrz kůži a tedy nejvíce invazivní zákrok, který vás na delší dobu vyřadí z běžného provozu.

Nejlepší řešení? Nelze určit, vždy záleží na okolnostech.

Příčinu vzniku ledvinových/močových kamenů

  • opakované infekce močových cest
  • kyselejší pH moči
  • metabolické odchylky (zejména zvýšené vylučování vápníku, kyseliny šťavelové, močové nebo cystinu ledvinami do moči)
  • některá onemocnění (zvýšená funkce příštítných tělísek, poruchy vstřebávání živin apod.)
  • dědičnost
  • poléková litiáza (tvorba kamenů po léčbě některými léky)
  • životní styl, strava a pitný režim

Druhy ledvinových/močových kamenů

  • kameny ze šťavelanu vápenatého (pozor na potraviny s vysokým obsahem oxalátů, purinů, příliš vysoký příjem vitaminu C)
  • kameny z fosforečnanu vápenatého
  • kameny z kyseliny močové (pozor na potraviny s vysokým obsahem purinů)
  • kameny z močanu (urátu) amonného
  • kameny struvitové nebo infekční
  • cystinové kameny
  • další méně běžné kameny

Při ledvinové kolice je potřeba být obezřetný. Kromě samotné blokády a nepříjemné bolesti dochází k ohrožení samotné ledviny a zvyšuje se též riziko vzniku infekce. V současnosti se při litiáze (přítomnosti kamenů) propaguje konzervativní přístup, kdy v případě, že je šance na samovolný odchod kamene z těla, lékař nijak nezasahuje a pouze pacienta podrobí pravidelným kontrolám. Usuzuje se, že pokud je kámen do maximální velikosti 6-7 mm, má ještě šanci odejít samovolně. Při kontrole lékař obvykle vyšetřuje sonograficky, někdy může pacienta objednat na CT vyšetření, které dokáže přesně zobrazit i menší kamínky a jejich umístění (sono takovou přesností nedisponuje). Nesmí však docházet k žádným problémům. Pokud konkrement způsobuje problémy, podle jejich závažnosti volí další postup, od nejméně invazivních až po chirurgické, jako je např. odstranění kamene laserem.

Recidiva litiázy je častá, ale riziko se dá při znalosti typu kamene snížit.

Anketa

Měli jste nebo máte ledvinový/močový kámen/kameny?
Ano, opakovaně.
35,4 %
Ano, měl jsem, ale nyní bez výskytu.
43,4 %
Ne, nikdy jsem s nimi problém neměl, ale mám pocit, že bych je mohl mít.
7,6 %
Ne, neměl jsem a nemyslím si, že bych je mohl mít.
11 %
Neměl jsem a mám potvrzeno, že je opravdu nemám.
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastních zkušeností a informací z následujících zdrojů:

https://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2016/05/03.pdf

https://www.sanus.cz/urologie/zavedeni-cevky-stentu-do-ledviny-rtg-vysetreni

https://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2012/01/12.pdf

https://www.wikiskripta.eu/w/Uroliti%C3%A1za

https://www.wikiskripta.eu/w/Ren%C3%A1ln%C3%AD_kolika

https://patients.uroweb.org/cz/typy-ledvinovych-kamenu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Renální kolika

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz