Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pamatujete Uzlinku z Pelíšků? Za roli se zpočátku styděla, dnes už vzpomíná s úsměvem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI PicsArt

Herectví se nakonec nestalo její životní profesí, ale její role Uzlinky ve filmu Pelíšky je dodnes nezapomenutelná. Zpočátku se však za ni styděla.

Článek

Film Pelíšky zná snad každý. Skvělá česká komedie s nádechem dramatu je troufám si říct evergreenem, který se nikdy neomrzí a jehož hlášky doslova zlidověly. Skvělé herečky a herci byli už pomyslnou třešničkou na dortu.

Jednu z dětských rolí si „střihla“ Silvie Maryško, tehdy ještě Koblížková. Jaké to pro ni tehdy bylo a co se změnilo za 25 let od natočení filmu?

Silvie Maryško se narodila v roce 1985. Když ji režisér Hřebejk obsadil do role Lidušky Šebkové alias Uzlinky v komedii Pelíšky, byla mladá, ale nebyla to její první role. Objevila se už předtím v seriálu Kde padají hvězdy a ve filmu Jak se dělá opera. Právě v seriálu si jí všiml režisér Hřebejk, kterému se líbila do plánované komedie.

Natáčení s věhlasnými herci pro ni nebylo stresující, protože už na to byla zvyklá z předchozích zkušeností. Zpočátku ji prý děsil herec Jiří Kodet, ale nakonec poznala, že je na ni hodný a nemusí se ho bát. Popravdě se není čemu divit, protože některé jeho scény opravdu působí drsně a své cholerické výlevy prý nemusel ani moc hrát, protože byly jeho přirozeností. Jako herecký kolega byl na ni však milý a tak se s ním i malé Uzlince pracovalo dobře.

Co však byla nepříjemná zkušenost z natáčení, to byla nezapomenutelná hra „Vyděržaj, pioněr“. Zařízení bylo opravdu nabité a Uzlinka, tehdy oslabená po prodělání nemoci, si vzala elektrody do rukou a dostala znatelnou ránu, až začala plakat. Horší bylo asi leknutí až šok, každopádně ji raději odvezli do Motola, aby ji lékař prohlédnul. Naštěstí jí nic nebylo, potřebovala si jenom odpočinout a druhý den už zase mohla řádit na place. Ve filmu si tak hru nakonec zkusili herečtí kolegové.

Ke své roli Uzlinky se zpočátku vůbec nechtěla hlásit, dokonce se za ni trochu až styděla. A aby ji lidé na ulici tolik nepoznávali, využila toho, že zatímco ve filmu měla dlouhé vlasy a ofinku, modernější sestřihy byly kratší. Nechala se tedy ostříhat velmi nakrátko, skoro oholit, a nabarvila se na bílo. Poznat v ní tak malou Uzlinku bylo téměř nemožné. Později si nechala vlasy zase narůst, nejdřív jako číro a potom vyzkoušela i tehdy moderní dredy. Alespoň pocitově se tak odstřihla od své role.

Už po pár letech ale byla schopná vnímat roli s odstupem a nevidět v ní sebe, ale prostě malou holčičku z rodiny Šebků. Dokonce uznala, že film je opravdu dobrý, ale sama jej aktivně nevyhledává.

Později si zahrála ještě v seriálu Rodinná pouta a navazujícím seriálu Velmi křehké vztahy, současně si vyzkoušela i svět na divadelních prknech.

Umělecké základy se nepřetavily do profesního života

Přestože Silvie jako malá chodila do dramatického kroužku a hrála i na hudební nástroje, její profesní život nenavázal na tyto zkušenosti. Sice se nejdříve zkusila přihlásit na konzervatoř, ale nevzali ji. To ji zase až tak netrápilo, protože ji to do oboru tolik netáhlo. Nakonec vystudovala management a marketing cestovního ruchu.

Jeden čas se živila jako barmanka. To ji nenaplňovalo, a když dostala nabídku na hraní v seriálu Rodinná pouta (a posléze Velmi křehké vztahy), tak ji vzala, protože to pro ni bylo pořád zajímavější než pracovat i nadále za barem. Kdo by však čekal, že tato herecká příležitost ji vtáhne do světa filmu, ten by se mýlil. Další herecké nabídky nepřicházely a Silvie si raději našla práci, která se aspoň trochu blížila tomu, co vystudovala. Pracovala pro společnost zabývající se zprostředkováním ubytování a pronájmem bytů, zvláště pro cizince. V současnosti se zabývá organizováním společenských akcí a pracuje také jako dabingová produkční.

V roce 2022 se provdala za herce Jiřího Maryška a ze slečny Koblížkové se tak stala paní Maryško. Letos na začátku léta ohlásili, že spolu čekají holčičku. Pokud půjde vše tak, jak má, spatří holčička světlo světa 17. listopadu.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.lifee.cz/uzlinka-z-pelisku-silvie-marysko-po-25-letech-kvuli-hracce-vyderzaj-pioner-jsem-skoncila-v-nemocnici-e7d5e

https://cs.wikipedia.org/wiki/Silvie_Mary%C5%A1ko

https://www.dotyk.cz/magazin/uzlinka-pelisky-silvie-koblizkova/

https://www.extra.cz/uzlinka-z-pelisku-je-tehotna-silvie-marysko-ceka-holcicku-termin-porodu-ma-v-symbolicke-datum-43190

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/silvie-marysko-tehotenstvi-pelisky-uzlinka-na-kafeecko-herecka.A240624_170359_lidicky_potu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz