Hlavní obsah
Lidé a společnost

Piráti České republiky: Na vlnách podivna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, AI, www.freepik.com

Byli perspektivní stranou, která mohla do české politiky přivát nový, svěží vítr. Mohli pomoci naši zemi rychleji zmodernizovat a zdigitalizovat. To poslední se však ukázalo jako pověstný kámen úrazu.

Článek

Když Česká pirátská strana začínala, mnoho lidí ji považovalo za recesi nebo za výplod nevyzrálých mladých lidí, kteří ji volili čím dál častěji. Jejím hlavním zájmem byla podle mnohých legalizace konopí a možná i jiných drog a také možnost beztrestně kopírovat díla jiných. Vzhled její hlavní tváře, Ivana Bartoše, byl také propíraný poměrně často. Nebyl sice prvním předsedou (tím byl Kamil Horský, ale jen čtyři měsíce), byl druhým, ale nejvýraznějším a setrval v této pozici až do nedávna. I přes všechny porodní bolesti však získávala tato strana, dříve spíše aktivistické hnutí, čím dál tím víc voličů.

Časem se pro mnohé stala jedinou možnou volbou, pokud nechtěli dát hlas populistům, nebo naopak stranám, které byly považované za „dinosaury“ a zapletené do mnoha kauz. Piráti lákali i na nebývalou transparentnost, kterou mělo zprostředkovávat jejich veřejné fórum.

Pomalé, ale slibné počátky Pirátů

Z pomyslného pirátského zálivu tak na moře vypluli poměrně nadějně. Vlastně si zpočátku ani nedělali kdovíjaké politické ambice, ale chtěli především upozornit na témata, která považovali za důležitá. Také se jim v prvních volbách nezadařilo, ale to je neodradilo a později přišli s komplexnějším programem. První politický úspěch zaznamenali v roce 2012, kdy získali senátorské křeslo. Následně začali obsazovat politická místa ve vedení obcí. Tyto úspěchy je zprvu zaskočily, protože na ně nebyli dostatečně politicky vyzrálí a zkušení, což sami přiznali. I to bylo sympatické - není žádná ostuda přiznat nezkušenost, důležité je, že se člověk dokáže učit a posouvat se dál. A to se jim podařilo.

V roce 2017 se jim konečně podařilo prosadit se ve volbách do Poslanecké sněmovny. To byl pro ně nebývalý úspěch a pro ostatní strany poměrně značné překvapení. Hned o rok později získali další senátorské křeslo a dokonce obsadili pozici primátora hlavního města, kterým se stal Pirát Zdeněk Hřib. V roce 2019 pro změnu uspěli ve volbách do Evropského parlamentu, kde získali tři místa. Jejich postup byl pozvolný, což se ukázalo být lepší než raketový nástup jiných stran, např. Věcí veřejných, který byl mnohdy následován i raketovým pádem. Od roku 2021 jsou jednou ze současných vládních stran.

Strana budovaná „zdola“

Za sympatický lze označit i jejich přístup k příznivcům, kteří mají možnost se podílet na jejich vnitrostranických debatách. Tuto možnost získají po registraci, která jim kromě toho umožní i kandidaturu za Piráty. Na počátku probíhá tzv. naloďování, kdy se těchto registrovaných zájemců ujmou členové strany a pomohou jim se zorientovat na fóru a v tom, jak vše ve straně funguje. Aktivní příznivci se tak nemusí cítit být pouhými pasivními přívrženci, ale mají skutečně možnost se podílet na dění ve straně. Odvrácenou stranou této mince však zůstává skutečnost, že řada pirátských příznivců volí registraci jako lepší možnost než se stát přímo členy strany. Ta má tak malou členskou základnu, která sice mohla postačovat v jejich začátcích, ale při dalším rozvoji je už nežádoucí brzdou.

I přes nízký nábor nových členů zůstává proces přijímání poměrně přísný, protože Piráti nechtějí do svých řad přijmout nikoho, kdo by je mohl ohrozit, ať už nevhodným vystupováním, špatnou minulostí nebo svými názory a postoji, které se neslučují s obecnými postoji strany. Strana se snaží být decentralizovaná, jednotlivá oblastní sdružení mají značné pravomoce a podílejí se na chodu celé strany. Díky tomu jsou Piráti ještě pořád stranou, o které by se dalo říci, že je tvořená „zespodu“. Celorepublikové předsednictvo je voleno všemi členy strany, zatímco u jiných stran je standardem volba prostřednictvím delegátů z oblastních sdružení. Jako atraktivní se může jevit i možnost odvolat kohokoliv z jakékoliv celostátní funkce prostřednictvím hlasování na pirátském fóru. Debatní fórum je dostupné i nestraníkům, kteří si jej mohou pročíst. Tato možnost podílet se aktivně na fungování celé strany však může být i dvousečnou zbraní, která v některých případech zbytečně zpomaluje rozhodování ve chvílích, kdy je potřeba rychlá reakce. To si uvědomovali někteří členové, např. Mikuláš Ferjenčík, který navrhoval reorganizaci, ale jeho snahu členská základna poměrně razantně odmítla.

Od doby svého vzniku však prošla strana Pirátů mnoha změnami, především rozšířila témata, na která se primárně zaměřuje. Vzhledem ke své původní nevyhraněnosti však často dochází k názorovým rozbrojům a určité roztříštěnosti. Dokonce ani jejich vztah k EU není tak jednoznačný, jak bývá některými lidmi prezentováno (např. předsedou ANO Babišem). To už je více jasnější jejich vztah k NATO, který by se dal označit minimálně jako rezervovaný. Celkově Piráti odmítají vojenské akce a nejsou podporovateli armády, prezentují se spíše jako pacifisti.

Co se týče hospodářské politiky, patří Piráti spíše do středu. V některých ohledech souzní spíše s pravicovým řešením, v jiných zase s levicovým. Ve svém programu deklarují, že se chtějí zabývat racionalizací hospodářských pravidel a zákonů, aby jimi trh nebyl zbytečně zatížen či pokřiven, zlepšením transparentnosti, ale také modernizací státu v oblasti technologií, což by se dalo zjednodušeně pojmenovat jako digitalizace. Zájemci o detailní znění programu najdou tyto informace na stránkách České pirátské strany, nyní se budu věnovat digitalizaci, která na jednu stranu byla i celkem pochopitelně nosným tématem ČPS, na druhou stranu to byla právě digitalizace, která jim možná nyní zlomila vaz. Přesněji řečeno, zlomilo jim ho možná jejich chování poté, co byl předseda Ivan Bartoš odejit z postu ministra kvůli nezvládnutí digitalizace.

Digitalizace jako konečná pro pirátské působení ve vládě

Piráti už několikátým rokem „sedí“ ve vládě v koalici s dalšími stranami. Přestože musí být těžké nacházet kompromisy a mnoho lidí koalici predikovalo brzké rozpadnutí se, zvládly to strany až dosud, někdy s menšími, někdy s většími problémy. A vypadalo to, že to dotáhnou až do dalších voleb. Inu, zřejmě se tak nestane.

Ivan Bartoš jako místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj měl na starosti digitalizaci stavebního řízení. Na rovinu, rozhodně to nebyl snadný úkol a jen těžko by si člověk vzpomněl na nějaký větší státní projekt, který by netrpěl porodními bolestmi. Dalo se tedy i očekávat, že ani tato digitalizace se neobejde bez problémů, minimálně kosmetického rázu. Současný tristní stav projektu, který už je „nasazen naostro“, je však dalece za nejpesimističtějšími odhady.

Projekt, který odstartoval se začátkem července, byl kritizován už v průběhu jarních měsíců jako nedokonalý a s řadou chyb. To je v pořádku, kritika je vždy na místě, samozřejmě pokud bude nějakým způsobem konstruktivní a přispěje k následnému zlepšení kritizované věci. Stav digitalizace kritizovali jak vládní partneři, tak opozice. Že tedy asi nejde o pouhá slova do větru, to muselo být jasné komukoliv. Podle slov předsedkyně Poslanecké sněmovny v jednom z posledních rozhovorů, byla Bartošovi nabídnuta i možnost oddálit spuštění ostrého provozu tak, aby se stihly vychytat nejhorší chyby nebo nedodělky.

Těžko říct, do jaké míry si sám Bartoš uvědomuje, že se nejedná o legraci, ale o významný projekt, jehož chyby mohou znamenat obrovské problémy a rozhodně není na místě dělat hrdinu, který to zvládnul, když to přitom zvládnuté nebylo.

Přes veškeré připomínky a dotazy sám Bartoš vytrvale přesvědčoval o tom, že se jedná o drobné chyby provázející start většiny projektů a že se během krátké doby vychytají. Po čtvrt roce nejen, že nejsou vychytané, ale podle analýzy není v pořádku téměř nic. Spoluautorem analýzy je Karel Trpkoš, který se podílí na digitalizaci na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Dalo by se tedy předpokládat, že jde o člověka, který o tom bude z odborného hlediska vědět víc než kdokoliv z nás běžných lidí a politiků. Ozývají se však hlasy, že digitalizace vázne i na jiných ministerstvech a někde ani nezačala, takže není fér vinit jenom Bartoše z nezvládnutí těžkého projektu. Možná, že se jen sám dostal do časové tísně. I to je možné. Je však jeho zodpovědností, aby jako nejvyšší manažer rozpoznal úskalí a zajistil případné prodloužení termínu, ve kterém má být digitalizace spuštěna. Nezajistil a ani nepřipustil, že se něco nezvládá. A v tom selhal na plné čáře.

Do dnešního dne nepřiznal své pochybení jako manažera, který měl zajistit, že vše půjde maximálně hladce a pokud to nebude připravené, dá včas vědět. Místo toho, po volbách, které nedopadly pro vládní strany úplně nejlépe, přišel za premiérem se seznamem požadavků, mezi kterými bylo ponechání digitalizace v jeho vlastních rukou.

V každé zodpovědně vedené firmě, dokonce i v korporátech, kde leccos „vyšumí“ do ztracena, by už byl ze své pozice odstaven a práce by byla předána někomu kompetentnějšímu, aby se zabránilo hospodářským ztrátám. Rozhodnutí premiéra Petra Fialy tak rozhodně bylo na místě a naopak je dobře, že Bartoše odvolal i přesto, že tím mohl ohrozit stabilitu vlády.

Na druhou stranu, bylo by férovější sdělit informaci o odvolání osobně, z očí do očí. Pokud k tomuto názoru skutečně Petr Fiala došel až po jejich schůzce a ne během ní, určitě by nebyl problém Bartošovi zavolat a znovu se setkat. Z profesionálního i lidského hlediska by to bylo vhodnější. Telefonát by se dal akceptovat jako rychlejší forma v případě, že by k setkání nemohlo dojít, ale bylo by fér, kdyby se konal dříve než půl hodiny před oznámením odvolání veřejnosti, aby se i Piráti mohli připravit a vytvořit si rozumné prohlášení.

Forma odvolání by však neměla zastiňovat skutečnou příčinu konfliktu - nezvládnutí digitalizace Ivanem Bartošem. Současné chování Pirátů však ukazuje, že se radši točí právě na formě odvolání, než aby rozumně zhodnotili, do jaké míry bylo Bartošovo vedení projektu opravdu nedostačující a co mohli udělat pro zlepšení situace.

V návaznosti na odvolání Ivana Bartoše se Piráti rozhodli skončit ve vládě. Krok dle mého názoru nepochopitelný, protože strana nemá stát na jednom členovi, i kdyby byl předsedou. Projekt pohnojil Ivan Bartoš a Piráti nyní odstupují z vlády a na všechny strany prskají, jak byli podvedeni. Chtělo by se říct, že veškerá jejich dosavadní práce, kdy se vypracovali ze spíše aktivistické skupinky v regulérní politickou stranu, najednou vyšla vniveč. Obrázek zhrzených Pirátů dává najevo, že zřejmě stále nedospěli, chovají se jako malé děti a záleží jim na falešné rádoby cti, kvůli které přeci musí odejít. Jediným překvapením je ministr Lipavský, který sice podá také demisi, ale zároveň bude chtít od Pirátů vystoupit. Osobně doufám, že na své pozici nakonec setrvá, neboť ji zastává velmi slušně a byla by škoda o něj přijít.

Piráti zřejmě doufají, že vystoupením z vlády a tím, že se nebudou na vládních záležitostech podílet, získají zase některé své příznivce zpátky. Bohužel, nebo možná bohudík, efekt bude spíše opačný. A pokud vyjde najevo, že Piráti, zejména ústy pana Michálka a paní Richterové lhali o tom, jak se sešly špičky ODS, aby se s Fialou domluvily na vyhození Bartoše, pak jsou Piráti jako malí spratci, kterým někdo sebral lízátko. Hejtman Kuba, který se měl údajně podle Richterové účastnit nátlakové schůzky na Fialu, požaduje od Richterové buď důkaz takové schůzky, nebo omluvu, což odmítla. Takovou stranu pak bude volit jen málokdo.

Pirátské působení na politické scéně od jejich počátků až do dnešních dnů lze tak pojmenovat jako název oblíbené série Pirátů z Karibiku - Na vlnách podivna.

Anketa

Jak se na reakci Pirátů díváte vy?
Dělají dobře, na jejich místě bych ve vládě nezůstal také.
11,5 %
Odvolání předsedy je sice nepříjemné, ale měli by ve vládě zůstat.
31,7 %
Piráti se do vlády nikdy neměli dostat.
55,2 %
Nevím, popř. mám jiný názor.
1,6 %
Celkem hlasovalo 357 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě názoru autora a informací z následujících zdrojů:

https://www.pirati.cz/program/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-digitalizace-byla-v-horsim-stavu-nez-odbornici-cekali-261370

https://www.forum24.cz/marketa-pekarova-bartos-lakoval-situaci-na-ruzovo-tiskovka-piratu-vejde-do-dejin

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-pirati-k-navrhu-na-odvolani-bartose-a-o-setrvani-ve-vladni-koalici-353308

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/v-utery-odejdeme-z-vlady-oznamil-ivan-bartos-demisi-maji-podat-i-zbyli-ministri_2409291500_hof

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-nesnadny-zivot-bartosovy-digitalizace-tezce-se-rodila-klopyta-dodnes-261457

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hasovani-piratu-vypovezeni-koalicni-smlouvy-vlada-se-meni-na-ctyrkoalicni.A240930_134225_domaci_kop

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_pir%C3%A1tsk%C3%A1_strana

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz