Hlavní obsah
Finance

Policisté by měli být dobře zaplaceni. S čím mohou počítat? A je to dostatečné?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, AI, www.freepik.com

Touha po lepší výplatě je přirozená snad každému z nás. Nejinak je tomu i u policistů. Jejich volání po zvýšení platů však naráží na zadluženost státu a nutnost šetřit. Měli by i v takové situaci dostat policisté přidáno, nebo mají dost?

Článek

Policie. Pro někoho autorita, pro jiné už tolik ne. Ale přesto se policie těší pořád poměrně značnému veřejnému respektu. Je to také jedno z povolání, které se považuje současně i za poslání a službu veřejnosti. Ale nikdo nebude pracovat pro veřejnost jen pro dobrý pocit. I policisté chtějí být za svoji práci, mnohdy nebezpečnou, dobře zaplaceni. Tím spíše, že jejich možnosti přivýdělku jsou oproti jiným zaměstnancům omezené.

Nyní veřejným prostorem kolují informace o tom, že policisté chtějí dostat přidáno, neboť se cítí nedostatečně ohodnocení. Nejeden člověk však zvedne obočí, neboť tyto žádosti o zvýšení platů přichází v době, kdy se stát enormně zadlužuje a bylo by potřeba spíše šetřit.

Co může očekávat zájemce o práci u Policie ČR?

Zájemce o práci u policie si může poměrně dobře spočítat, jaký bude jeho plat a jak se může v budoucnu vyvíjet. Výhodou je, že práce u policie je poměrně stabilním zaměstnáním s jasně danými pravidly. Nevýhodou pak je, že i kdybyste byli sebelepší, pokud nesplníte podmínky nutné k postupu do vyšší třídy, finančně si prostě moc nepolepšíte.

Co tedy můžete očekávat? Plat se bude skládat z následujících položek:

  • základní tarif - jedná se o platový stupeň podle vzdělání, praxe a pozice
  • zvláštní příplatek - poskytuje se např. při akcích, kde může dojít k ohrožení zdraví nebo života a jeho výše se pohybuje od 1-6 tisíc korun.
  • osobní příplatek
  • odměny
  • příplatek za službu v zahraničí
  • příplatek za vedení
  • náborový příspěvek

V současnosti může nováček, který má maturitu a je bez praxe nebo s délkou praxe do 3 let, počítat s hrubým příjmem něco málo přes 30 tisíc. To popravdě nikoho moc neohromí, na druhou stranu je potřeba brát v potaz, že jde o nováčka, který ještě nic moc neumí a vše se musí teprve naučit. Přijde mi tedy fér, že bere znatelně méně než zkušení kolegové. Po uplynutí zkušební doby má nováček nárok i na náborový příspěvek, jehož výše se liší podle regionu a pohybuje se od 75 až po 150 tisíc.

Jak na svém webu uvádí sama policie, po třech letech služby, kdy se policista dostatečně zaučí, byl v roce 2022 průměrný příjem přes 40 tisíc korun. Celkový průměrný plat zkušeného policisty se pak ve stejném roce pohyboval lehce přes 50 tisíc korun.

Pokud se policista rozhodne odejít do civilu a má u policie odpracováno alespoň šest let, má nárok na tzv. odchodné. To se poskytuje ve výši jednoho měsíčního hrubého příjmu a za každý další ukončený rok trvání služebního poměru se zvyšuje o jednu jeho třetinu, nejvýše však do šestinásobku měsíčního hrubého příjmu.

Pokud policista vydrží u policie pracovat alespoň 15 let, má nárok na tzv. výsluhový příspěvek. Ten činí 20 % měsíčního příjmu. Pokud odpracuje 16-20 let, zvyšuje se o další 3 % za každý odpracovaný rok, při odpracování 21-25 let se zvyšuje o další 2 % za každý rok a při odpracování 26 let a více se za každý rok zvyšuje o další jedno procento. Horní hranice je stanovena na maximálně 50 % měsíčního příjmu.

Kromě platu se policista může těšit i na řadu dalších benefitů.

Delší dovolená a co dál?

Policista za svoji mnohdy nelehkou práci získá více než jenom plat. Příjemným benefitem je dovolená v délce 6 týdnů, zatímco zákonná délka dovolené, kterou má většina zaměstnanců, jsou čtyři týdny. Některé firmy jako benefit poskytují týdnů pět. Šest týdnů dovolené u policie je tak pořád atraktivní benefit, který rozhodně potěší.

Služební výstroj je uváděna také jako benefit, o čemž by se ovšem dalo diskutovat. Na jednu stranu to benefit určitě je, protože člověk ušetří peníze, které by jinak musel investovat do pracovního oděvu a bot. Na druhou stranu ale nemá ani na výběr a musí nosit služební výstroj, i kdyby nechtěl. V případě, že zaměstnavatel, v tomto případě policie, vyžaduje konkrétní oděv, mi přijde zcela v pořádku, že jej také zdarma poskytuje.

Mezi další benefity patří řada příspěvků, například na penzijní připojištění, rekreace, kulturu nebo sport. Součástí je také možnost využít 14denního ozdravného pobytu v lázních nebo na rehabilitacích. Pokud se policista rozhodne si zvýšit vzdělání, má také nárok na placené studijní volno.

Každého nepochybně potěší i plný plat v pracovní neschopnosti kratší než 30 dní nebo při ošetřování dítěte mladšího 10 let.

V neposlední řadě může potěšit i fond standardní pracovní doby, který není 40 hodin týdně, ale „jen“ 37,5 hodiny. Může se to zdát jako drobnost, ale pořád je to fajn.

Co by se ještě dalo započítat jako bonus? Policie ČR je celostátní zaměstnavatel. Pokud by se člověk chtěl přestěhovat, nemusí si nutně hledat novou práci, ale může požádat o přeložení a pracovat i nadále pro stejného zaměstnavatele.

Ne každý je však spokojený…

Někteří pracující si o takových podmínkách mohou jenom nechat zdát. Jiní mají podobné podmínky a někteří je považují za nedostatečné za práci u policie.

V posledních týdnech se tak nejvíce bouří odbory, které hrozí odchodem množství policistů a stávkami, neboť očekávaly navýšení platů o 10 %, ale to se zřejmě konat nebude. Od 16. září se tak mají konat protesty před sídlem Úřadu vlády ČR, které by měly trvat alespoň týden, ale možná se protáhnou.

Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR je v Česku podstav 6 000 policistů a jejich další odliv tak může ohrozit celkovou bezpečnost země. Zcela opačně však vyznívá návrh NERV. Ekonomové doporučují snížit počet policistů, neboť patříme mezi země, které mají ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi vyšší počet policistů na počet obyvatel. Odboráři však argumentují, že právě díky tomu patříme mezi nejbezpečnější země. Je však otázkou, jestli je počet policistů skutečně ten pravý důvod, proč je tu bezpečněji.

Najít kompromis tak není vůbec snadné. Policisté by mohli dostat více přidáno, ale aby se kvůli tomu nemusel stát dále zadlužovat, bylo by potřeba snížit jejich počet. Nebo, což je další z možných návrhů, zrušit výsluhy. Tato varianta se však odborům vůbec nelíbí a je možné, že by zrušení výsluh vedlo k dalšímu odlivu policistů do civilu.

Na druhou stranu, nebylo by lepší, aby byli policisté ve službě špičkově placeni, ale nemohli počítat s výsluhami po ukončení své kariéry u Policie ČR? Výsluhy patří mezi opravdu značné výdaje, zároveň však pracující policisté, kteří si stěžují na své platy, s výsluhami jako benefitem nepočítají, protože se jich bude týkat až za několik let, pokud tedy neskončí před 15. odpracovaným rokem. Mají tak stále pocit, že nejsou dostatečně ohodnoceni. Běžným zaměstnancům by se však o nějakých výsluhách mohlo jenom zdát. Nejsou tedy už spíše přežitkem?

Na práci policistů lze nahlížet z mnoha úhlů pohledu. Každý má také jiné představy, a tak bude pro někoho práce policisty stále nedostatečně oceněna, zatímco pro jiného budou policisté placeni královsky. Faktem však zůstává, že mnoho lidí si o takových podmínkách může nechat jenom zdát. Opravdu si tedy odbory nebo jednotliví policisté myslí, že když odejdou do civilu, že si všichni polepší?

Anketa

Jak vnímáte práci u Policie ČR vy? Přijdou vám policisté dostatečně ohodnoceni, nebo ne?
Rozhodně by měli dostat přidáno, neboť i se všemi benefity jsou stále podhodnocení.
63 %
Byl bych pro přidání, ale zrušil bych výsluhy.
19,9 %
Byl bych pro přidání, výsluhy bych ponechal, ale snížil počet policistů.
3,9 %
V současnosti bych jim nepřidával, mají dost a stát na to nemá.
3 %
Nepřidal bych jim, ani kdyby na to stát měl, protože mají dost.
9,5 %
Nevím nebo mám jiný názor.
0,7 %
Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Článek byl sepsán podle osobního názoru autora a na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.policie.cz/clanek/prijem-vysluhove-naroky-a-dalsi-benefity.aspx

https://tydenikpolicie.cz/policie-ceske-republiky-poskytuje-jistotu-platu-a-jistotu-mista/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-je-to-neudrzitelne-rika-odborar-k-platum-policistu-256835

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-policiste-budou-minimalne-tyden-protestovat-pred-uradem-vlady-40486705

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-stovky-policistu-odejdou-cekejte-velke-protesty-hrozi-odbory-kvuli-platum-40482088

https://www.policie.cz/clanek/sprava-zapadoceskeho-kraje-volna-mista-povolani-policista.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D

https://www.denik.cz/ekonomika/snizeni-poctu-policistu-nerv.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz