Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politické zvraty na Slovensku a Zeman, který si opět neodpustil hloupé řeči s nulovou sebereflexí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Haim Zach / Government Press Office of Israel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12360669

Nastal den D a inaugurace nového slovenského prezidenta Pellegriniho. A náš bývalý prezident Zeman nemohl nevyužít této situace a se svojí nulovou sebereflexí nás obohatit o další hloupé řeči.

Článek

„Pane exprezidente Zemane, už jste toho za svou kariéru řekl dost. Přestaňte nám prosím dělat ostudu a svoje řeči si opravdu nechte jen pro telefonáty s kamarádem „Robem“, díky.“ (autor článku)

Většina z nás zcela jistě sledovala nedávné a současné dění na slovenské politické scéně. Začalo to parlamentními volbami, které zamíchaly kartami a pro řadu lidí to byl poměrně silný šok, když nejvíce hlasů získala strana v čele s Robertem Ficem. Člověkem, který se z politiky nedlouho předtím stáhnul kvůli řadě afér a především kvůli smrti novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Jen pro připomenutí nebo pro ty, kteří tuto tragédii nezaznamenali:

Novinář Ján Kuciak se věnoval korupci a podvodům, kterých se dopouštěli lidé, kteří byli často spřízněni s některými politiky, popř. byli z nějakého důvodu chráněni státem a mohli tak ve svém odsouzeníhodném počínání bezostyšně pokračovat. Před šesti lety byl společně se svou snoubenkou zavražděn.

Vinu na jeho smrti samozřejmě nesou primárně ti, kteří vraždu zosnovali a provedli. Zapletených lidí bylo více, v dubnu 2019 se k vraždě samotné přiznal bývalý voják Miroslav Marček. Vládě šéfoval dlouhé roky právě Robert Fico, o němž se šuškalo, že je vztahově provázaný s mafiány, ať už přímo nebo přes další členy svého kabinetu. Po vraždě novináře, byť ji sám (naoko?) odsoudil, byl však i on pranýřován, a to zcela oprávněně, za to, že dlouhou dobu útočil na novináře, označoval je za nepřátele, odmítal s nimi rozhovory a spíše se orientoval na dezinformační scénu (koho mi to jen připomíná?), čímž přispěl k negativní atmosféře. Vražda novináře však byla natolik šokující událostí, že donutila i Roberta Fica podat demisi, stáhnout se z veřejného dění a mnoho lidí věřilo, že je to pro něj i konečná, co se života v politice týče.

---

Parlamentní volby

Účast u parlamentních voleb 2023 byla skoro 70 %, Ficova strana získala nejvíce, což byl pro mnohé šok. Jak jen dokázal, že se po všech eskapádách znovu vrátil na politické výsluní a ještě vyhrál volby? Ale i přesto, že získal hlasů nejvíce, nedokázal by složit vládní většinu. Získal totiž necelých 23 % (což je poměrně chabý výsledek, znamená to, že ho volila pouhá šestina obyvatel). K vládní většině mu tak mohla pomoci koalice se stranou Petera Pellegriniho. Stalo se a Fico je tak dnes slovenským premiérem.

Prezidentské volby

Uplynulo pár měsíců a konaly se prezidentské volby. Dosluhující prezidentka Čaputová dopředu avizovala, že se nechce o prezidentský post ucházet znovu, a tak bylo jasné, že prezidentem bude někdo nový. V prvním kole bylo kandidátů vícero, do druhého kola se dostal Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Mnoho lidí doufalo, že se vítězem stane Korčok, protože představa Pellegriniho jako spojence Roberta Fica byla pro mnohé nepředstavitelná. Bohužel, stalo se a novým prezidentem je Pellegrini. Člověk, který možná nestojí o kdovíjaké spojenectví s Ficem, ale zároveň ho využije ke svému prospěchu a také mu nebude stát příliš v cestě.

Atentát

Současná politická situace na Slovensku je tak pro řadu lidí zklamáním a také cítí obavy z toho, co bude dál. Fico chce podle svých dosavadních kroků ovládnout i justici a naopak co nejvíce omezit veřejnoprávní média a opět útočí na novináře.

Vyvolávání napětí, frustrace z návratu člověka spojovaného s mafiány a další okolnosti pravděpodobně vedly i k atentátu na Fica, kterého se dopustil slovenský spisovatel Juraj Cintula. Přestože zranění byla vážná, Fico přežil a nyní se zotavuje.

Inaugurace

Po této turbulentní sérii událostí se dostáváme k dnešku, sobotě 15. 6. 2024. Dnes došlo k inauguraci nově zvoleného prezidenta Pellegriniho. Na slavnost bylo pochopitelně pozváno mnoho politiků, ať už slovenských, tak i zahraničních. Mezi nimi byl kromě jiných i náš exprezident Miloš Zeman.

Pellegrini se snaží dát od počátku najevo, že se chce stát prezidentem, který usmíří znesvářenou slovenskou společnost, zemi uklidní a nasměruje k prosperující budoucnosti. Do jaké míry to myslí vážně, a do jaké míry jde o pouhou pózu, to budeme moci zhodnotit asi až za nějaký čas.

Zcela opačné chování však vykazoval náš bývalý prezident Zeman, který si neodpustil své řeči, které náš národ rozdělovaly i dřív. Na jednu stranu u něj nic překvapivého, na stranu druhou…

Peter Pellegrini byl členem Ficovy strany, než došlo k vraždě Kuciaka a Fico se po demisi stáhnul do ústraní. Pellegrini se tehdy místo něj stal premiérem. Když se Fico za čas vrátil na scénu a stal se po volbách premiérem, zatímco Pellegrini usiloval o post prezidenta, vyjádřil Pellegrini několik svých názorů, které dávají tušit, kterým směrem by se chtěl spíše ubírat. Hájil rozhodnutí Fica pozastavit vojenskou pomoc Ukrajině a našeho prezidenta označil za generála, který by rád na Ukrajině bojoval. Kromě Ukrajiny souzní s Ficem i v oblasti trestního práva, které se Fico snaží ohnout ve svůj vlastní prospěch. Přestože tedy mluví o tom, jak by chtěl usmířit národ a vést ho k úspěšné budoucnosti, jeho dosavadní činy ho alespoň podle mého názoru činí člověkem, který nejen, že není příliš důvěryhodný (paradoxně se však těší vysoké důvěře slovenských obyvatel), ale do určité míry může být i nebezpečný kvůli své shodě s Robertem Ficem, který už měl skončit v propadlišti politických dějin.

A co na to tedy náš exprezident Zeman?

  • odsoudil rozhodnutí Petra Fialy zrušit mezivládní setkávání vlád Česka a Slovenska

Petr Fiala tato setkávání zrušil s ohledem na odlišný postoj slovenské vlády od té naší, kdy naše země Ukrajinu podporuje, patřili jsme a stále patříme mezi země s největší podporou Ukrajiny. I když nálada a podpora mezi našimi obyvateli je proměnlivá a někteří s takovou podporou nesouhlasí, protože jsou názoru, že tím trpí naši lidé. Jak kvůli finanční a materiální pomoci, kterou Ukrajině poskytujeme, tak i kvůli tomu, kolik do naší země přišlo Ukrajinců.

Naprosto opačný postoj mezi vládami tak logicky vyústil v ukončení těchto setkávání, protože bychom nebyli schopni nalézt společnou řeč. I když se kloním k tomu, že člověk by neměl utnout komunikaci, a to ani tehdy, když s druhým nesouhlasí (od toho je přeci diskuse), souhlasím s ukončením těchto setkávání a s neměnností našeho postoje vůči Ukrajině. Konec setkávání však přeci neznamená konec komunikace mezi vládami. Ale tak jako premiér Fiala bych nehledal společnou zahraniční řeč s vládou, která jednoznačně neodsoudí ruskou agresi.

„Myslím si, že to nepřispívá k dobrým vzájemným vztahům. A to je také jeden důvod, kromě úcty k Petru Pellegrinimu, proč jsem zde,“ řekl Zeman na tiskové konferenci v Bratislavě k tématu ukončení mezivládních setkávání.

I kdyby ukončení těchto setkávání nepřispělo k dobrým vzájemným vztahům, opravdu se chceme za každou cenu intenzivně kamarádit se státem, který není ochotný podpořit napadenou zemi a neodsoudí agresora?

  • odsoudil atentát na Fica, kterého označil za svého přítele a argumentoval způsobem, který ani zdaleka nepřipustil, že by sám Fico mohl k oné události přispět svým chováním a činy

„Přikláním se k těm, kdo říkají, že tento útok nevzniká z ničeho, ale že naopak má svoje podhoubí. Ať už je to podhoubí tvořeno výroky některých politiků, nebo některých novinářů.“

K osobě atentátníka uvedl:

„Byl to básník a spisovatel dostatečného věku, aby ho nebylo možné obviňovat z pubertálních nálad. Proto si myslím, i podle jeho výpovědi, proč atentát spáchal, že podlehl oné nenávistné atmosféře, která se zde v průběhu předvolební prezidentské kampaně vytvořila, a nejenom prezidentské. Myslím si, že je důvod se nad tím zamyslet a odsoudit všechny ty, kdo tuto atmosféru vytvořili.“

Rozhodně je na místě odsoudit atentát jako naprosto nepřijatelný způsob řešení nesouhlasu s jinou osobou. V počátku článku jsem však uvedl, jaké události rozhýbaly slovenskou scénu a ve světle těchto událostí je jasné, že atmosféra mezi slovenskou veřejností byla minimálně velmi napjatá. A k napětí ve společnosti přispělo mimo jiné právě chování a činy Fica z doby, kdy byl premiérem, než došlo k vraždě Kuciaka. A ještě víc k tomu přispěly jeho činy po návratu na politickou scénu a jeho snaha ovládnout justici i média. Kromě toho opět začal útočit, podobně jako Zeman (i v tomhle si jsou blízcí), na novináře a na ty, kteří mu nešli z cesty a mohli pro něj znamenat překážku v jeho cestě za získáním moci.

Pokud by Zeman svá slova myslel vážně a skutečně se nad tím zamyslel také, musel by zhodnotit, že kromě jiného se na oné nenávistné atmosféře podílel právě i sám Fico. Stejně tak jako podobnou atmosféru vytvářel Zeman u nás, když byl ještě v aktivní politice. Kdo by však čekal, že alespoň na stará kolena, po skončení kariéry, přijde nějaké smíření, nějaké životní balancování a vyhodnocování a snad tedy i přiznání toho, že svými výroky a činy také přispíval k rozpolcenosti společnosti, ten musí být zákonitě zklamán. Žádná sebereflexe se nekoná.

  • důraz na politickou zkušenost a odsouzení amatérství

K osobě nového prezidenta Pellegriniho se Zeman mimo jiné vyjádřil pozitivně i v tom duchu, že se jedná o člověka politikou protřelého, který má za sebou zkušenosti z mnoha politických postů, které může na současné pozici prezidenta využít.

„Stane-li se prezidentem politický amatér, který nezná řemeslo zvané politika, tak dříve nebo později se stane tragikomickou politickou postavou a jako takový bude vzpomínán v historii,“ řekl Zeman.

Jako kdyby zkušenosti v politice byly jediným měřítkem toho, jaký bude prezident ve své funkci. Pokud je zkušený politik, bude dobrý. Pokud je nezkušený, bude z něj časem tragikomická postavička.

Už jsme měli tu čest vidět u nás jisté politiky, kteří byli zkušení, jakými byli následovně prezidenty. Jeden byl samolibý narcista, druhý si ohýbal i ústavu podle svých potřeb a urážel každého, koho mohl. K čemu byly takovým prezidentům politické zkušenosti, když je převálcovalo jejich ego, pocit vlastní důležitosti, papalášství a absence jakéhokoliv nadhledu? Prezident-politický amatér možná nebude zběhlý v politických činnostech, zvyklostech a podobně, ale může být charakterově výtečný a může mít schopnost oslovit a sjednotit většinu společnosti. V takovém případě bych mu rád odpustil drobné politické přešlapy.

Tragikomickou postavou se tak v mých očích stal sám Zeman, představitel staré politické gardy, který politické zkušenosti využíval zejména k prospěchu svému, svých blízkých a k tomu, aby mohl všem ukázat, jak lze balancovat na hraně a občas šlápnout i za ni.

  • přátelství a souznění s Robertem Ficem

Pochopitelně nelze nikomu určovat, s kým se má přátelit a udržovat vztahy. Zejména na poli politiky je někdy potřeba udržovat alespoň neutrální vztahy i s lidmi, které bychom v osobním životě nikdy nepřijali do svého blízkého okolí. Ale vřelé přátelství Zemana s Robertem Ficem vypovídá o mnohém. Oba spojuje mnoho stejných nebo alespoň velmi podobných charakterových vlastností, způsob vyjadřování, urážení a osočování jiných. Respektuji volbu Slováků, kteří si Fica zvolili v parlamentních volbách, ale současně jsem rád, že u nás svoji éru Zeman už definitivně ukončil. Bohužel, ještě stále rozdává svá „moudra“ i na těchto veřejných akcích.

„Všechno nejlepší, Robo, brzy se uzdrav. Těším se, až se uvidíme tváří v tvář!“ vzkázal Ficovi Zeman.

I v naší zemi zůstává společnost do velké míry rozdělená a Zeman tu stále má velké množství svých příznivců, i když i on mnoho z nich ztratil poté, co vyšlo najevo, co všechno se na Hradě odehrávalo a jak chránil své nejbližší, např. Vratislava Mynáře.

Akceptuji, že pro řadu lidí je Zeman oblíbeným politikem, souzní s ním v mnoha názorech, líbil se jim jeho způsob chování a vyjadřování. Samozřejmě, každý máme jiné preference a očekávání. Jsem ale nesmírně rád, že jeho éra skončila. Štafetu možná převezme jednoho dne Babiš, který si je s těmito politiky také blízký. Upřímně doufám, že se tak nestane, nechtěl bych žít v druhém Slovensku. Současná vláda má mnoho chyb, v mnohém mě zklamala, ale radši budu žít ve státě, kde se chybuje a správná cesta se stále hledá, než ve státě, kde vládnou politici pochybné minulosti, inklinující k extrémnímu konzervatismu a více či méně sympatizující s agresivním Ruskem.

Nechtěl bych žít ve státě, kde si i vrabci na střeše šuškají o vztazích premiéra s mafií. Kde prezident takového premiéra obhajuje. Stane se Slovensko druhým Maďarskem a Fico druhým Orbánem? A čeká nás jednoho dne něco podobného?

Pán Bůh s námi a zlý pryč.

Anketa

Souhlasíte s názory Zemana, které projevil během inaugurace?
Ano, naprosto, jako obvykle má pravdu.
26,8 %
S něčím bych souhlasil, s něčím naopak ne.
0,7 %
Ne, vůbec se nezměnil a souhlasit se s ním v tomto nedá.
72 %
Nevím, nezajímá mě to.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1809 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě osobního názoru autora a informací získaných z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-sefredaktori-6-let-po-kuciakove-vrazde-fico-opet-utoci-na-novinare-nikdy-mu-ale-neuhneme-40461509

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vra%C5%BEda_J%C3%A1na_Kuciaka_a_Martiny_Ku%C5%A1n%C3%ADrov%C3%A9

https://www.irozhlas.cz/komentare/slovesko-volby-robert-fico-pellegrini-peter-progresivni-slovensko-smer-hlas_2310020630_ank

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/slovenske-volby-jsou-temer-secteny-fico-je-jasne-ovladl/r~747c5dfc601911ee8c6f0cc47ab5f122/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Parlamentn%C3%AD_volby_na_Slovensku_2023

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prezidentsk%C3%A9_volby_na_Slovensku_2024

https://cs.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Roberta_Fica

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-peter-pellegrini-inaugurace.A240614_121433_zahranicni_kha

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-pellegrini-pozval-na-svou-inauguraci-take-milose-zemana-a-andreje-babise-40476495

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zeman-odsoudil-rozhodnuti-fialovy-vlady-40476534

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz