Hlavní obsah
Finance

Poslanec Bašta už víc jak rok nepracuje, ale plat a náhrady bere v plné výši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tatarstan.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=141354592

Taky berete v případě nemoci plnou výši mzdy? Sotva. Zato kdybyste byli politikem, nemusíte být rok v práci, a přesto budete brát plat i náhrady v plné výši. Kdo z vás to má?

Článek

Jaroslav Bašta, český politik narozený v roce 1948, disident, signatář Charty 77, poslanec nejdříve za ČSSD, nyní za SPD, neúspěšný kandidát na prezidenta ČR v roce 2023. A v současnosti politik, který je už přes rok nemocný, ale přesto pobírá nejen plný plat, ale také náhrady. Že vám to nepřijde v pořádku? Nejste jediní.

Zaměstnanec a OSVČ

Pokud je člověk běžným zaměstnancem, musí odvádět nemocenské pojištění, respektive jej za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Pokud onemocní, pak v prvních 14 dnech nemoci mu zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy. V praxi se jedná o většinu nemocí, řada zaměstnanců se snaží krátkodobé nemoci i přechodit, nebo si vybírají dovolenou, aby nebyli kráceni na příjmu, protože náhrada mzdy nedosahuje stejné výše, jako kdyby pracovali.

Od 15. dne dostává nemocenskou od státu. A ta opět není ve stejné výši jako běžný příjem. Kromě toho je obvykle vyplácena maximálně 380 dní ode dne vzniku pracovní neschopnosti.

V případě OSVČ je platba nemocenského pojištění dobrovolná. Pokud si nemocenskou platí, pak i jemu bude v případě nemoci vyplácet stát nemocenskou, ale stejně jako u zaměstnance až od 15. dne nemoci - do té doby bude OSVČ bez příjmu. Pokud si však nemocenské pojištění nehradí, pak nedostane vůbec nic. Může si tak dobrovolně zvolit, zda se chce spoléhat čistě na sebe, nebo se radši pojistí pro případ potřeby.

Dříve existovala i tzv. karenční doba. Trvala první tři dny nemoci a po tuto dobu nedostal zaměstnanec ani korunu. Vzhledem k tomu, že řada infekcí je poměrně rychlá a leckdy stačí dva tři dny, aby se člověk dostal z nejhoršího, pro řadu lidí byl odchod „na neschopenku“ odrazující, protože by přišli o poměrně významnou část příjmu, popř. to řešili dovolenou, výměnou směn s kolegy či náhradními směnami, kterými si dopracovali chybějící hodiny - podle toho, co jim režim práce u zaměstnavatele umožňoval. Karenční lhůta měla odradit notorické „pacienty“, ale její přínos byl v tomto směru minimální a mnoho lidí neslo toto pravidlo nelibě, právě z důvodu, že odvádějí nemocenské pojištění. Od 1.7.2019 byla tato karenční doba zrušena, nicméně se čas od času dostane toto téma opět na přetřes a může se stát, že bude zase jednoho dne zavedena.

Skutečnost, že náhrada mzdy nebo nemocenská je nižší než standardní mzda či plat, je zcela logická a férová. Pokud by dostával vše v plné výši, řada lidí by byla příliš lákána představou, že budou často na neschopence, bez ohledu na závažnost (nebo vůbec přítomnost) choroby a budou mít stejné peníze jako jejich pracující kolegové. Snížený příjem je naopak motivuje k návratu do práce, ale současně je alespoň v takové výši, aby člověk vyloženě nestrádal, i když je samozřejmě každá koruna důležitá a složenky nečekají…

Poslanci a jejich výhoda

Pokud poslanec onemocní, může si stejně jako zaměstnanec nechat vystavit neschopenku. V takovém případě na tom bude velmi podobně jako zaměstnanec - prvních 14 dní bude pobírat 60 % náhrady platu a poté bude odkázán na nemocenskou. Kdyby byl poslanec férový, přesně takto by postupoval.

Jenže poslanci mají ještě jinou možnost. Z jednání Sněmovny se mohou omluvit, a to z jakéhokoliv důvodu včetně nemoci. V tomto případě pak i nadále pobírají plný plat a náhrady. Pokud je tedy poslanec nemocný, za práce neschopného se však prohlásit nenechá a pouze se z jednání omluví, pak je na tom úplně stejně, jako kdyby na jednání chodil. Jenže nechodí. Práci nevykonává. Vyhodit ho nikdo nemůže. Maximálně na něj mohou spolustraníci tlačit, aby nekazil renomé jejich strany tím, že nebude vykonávat to, k čemu byl zvolen, ale bude za to inkasovat peníze. Pokud je však odolný, nic a nikdo ho po dobu mandátu nemůže odvolat.

A to je případ poslance Bašty…

Poslanec Bašta je už nemocný více jak rok. Pokud by byl na neschopence, už by brzy nejspíše o nemocenskou přišel (380 dní) jako běžný smrtelník. Člověk by si v tu chvíli možná řekl, že je to až kruté, pokud je těžce nemocný. Jenže pan poslanec Bašta na neschopenku nešel. Z jednání se omluvil a většina lidí o něm nic moc neví. A ti, co něco vědí, tak mlčí.

Poslanec Bašta tak bere plný plat poslance, a protože je ještě předsedou podvýboru, dostává další peníze, celkem přes 120 tisíc korun každý měsíc. Aby toho však nebylo málo, bere kromě platu ještě náhrady. Aby nemuseli ze svého platu nic hradit, dostávají peníze na provoz kanceláře, na asistenty, dopravu, telefon…

Nemocný, a tedy nepřítomný ve Sněmovně, je od dubna 2023. Od té doby až dodnes dostal na náhradách skoro 1,8 milionu korun. I s platem si tak za rok přišel na krásných tři a čtvrt milionu korun. Za nic. Za to, že nechodí do práce. Za to, že o něm nikdo nic pořádně neví, a kdo ví, tak mlčí.

Pan Bašta je údajně těžce nemocný. Nezbývá než mu popřát brzké uzdravení. A pak by bylo asi na místě popřemýšlet, jestli je férové a morálně v pořádku nechat si vyplatit více jak tři miliony korun za nic.

Anketa

Myslíte si, že by se měla upravit pravidla, kterými se poslanci musí řídit?
Ano, kromě zodpovědnosti vůči voličům by měli mít podobná pravidla jako zaměstnanci.
96,2 %
Ano, pravidla by měla být striktnější, aby nedocházelo k podobným případům, ale volnější než u zaměstnanců.
2,1 %
Ne, stávající pravidla jsou v pořádku a občasné výjimky nejsou důvodem pro jejich úpravu.
0,7 %
Ne, pravidla jsou v pořádku včetně toho, že nemocný a nepřítomný poslanec pobírá plat a náhrady.
0,8 %
Nevím, moc se v tom neorientuji.
0,2 %
Celkem hlasovalo 1330 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nemocny-basta-uz-pres-rok-nebyl-ve-snemovne-na-nahradach-dostal-temer-18-milionu-40466540

https://www.cssz.cz/nemocenske

https://www.mesec.cz/clanky/jak-to-maji-poslanci-behem-nemoci-s-platem-a-nemocenskym/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ba%C5%A1ta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz