Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč to mají ženy v mužském těle těžší než muži v ženském?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Proč je změna pohlaví v mnoha ohledech snazší pro muže narozené v ženském těle než naopak? Čím si žena v mužském těle musí projít a proč ji společnost přijímá hůř než obrácený případ?

Článek

O transgender problematice toho bylo napsáno už mnohé. Některé články se problematikou zabývají obecně, jiné jsou sdílením konkrétního příběhu. I široká veřejnost tak už má poměrně slušnou představu o tomto problému, i když v řadě ohledů ještě stále trochu zkreslenou.

Problematika transsexuality je složitá, ale v jednoduchosti se dá říct, že se jedná o člověka, který se narodil do těla s odlišným fyzickým pohlavím, než jakým se sám cítí být. Může se jednat o dva případy:

  • MtF (Male to Female) - žena, která se narodila jako muž
  • FtM (Female to Male) - muž, který se narodil jako žena

Laik by řekl, že je úplně jedno, o jaký případ se jedná, že daný člověk na tom bude úplně stejně, jako kdyby to měl opačně. Ale kromě samotné diagnózy jsou to dva poměrně dost odlišné případy jak co se týče hormonální léčby, průběhu tranzice, tak i přijetí širokou společností.

FtM

Muži, kteří se narodili v ženském těle, to mívají hned od začátku ve společnosti o trochu jednodušší. Když si „holka“ ostříhá vlasy nakrátko a chodí v chlapeckém oblečení, málokomu to dnes přijde divné. Některé lidi napadne, že se možná jedná o lesbu, ale to je asi tak všechno. Zarazit je může až skutečnost, že mluví v mužském rodě. Pokud už je člověk nějakou dobu na hormonální léčbě, aby se prohloubil i hlas, nebo jej má od přírody trochu hlubší, pak už okolí nezarazí ani mužský rod v řeči.

Pro FtM je tak mnohem snazší zapadnout do společnosti a nevzbuzovat v ostatních nechtěné otázky nebo nechtěnou pozornost. Hormonální léčba je pro ně také příjemnější. Jedná se o substituci testosteronu. Ten přidává více energie, postupně i více síly, zejména pokud se spojí se cvičením. Člověk je vyrovnaný, většinou bez nějakých výkyvů. Někdo argumentuje i zvýšenou tendencí k agresivnímu chování, ale to je spíš mylný výklad. Testosteron sám o sobě sice může podporovat sebevědomější a odvážnější chování, ale záleží na charakteru a nátuře daného člověka. Pokud jste pacifista, ani testosteron z vás neudělá válečného štváče.

Když FtM podstoupí i odstranění dělohy a vaječníků, převezme testosteron úplnou nadvládu. Pro řadu transmužů to znamená i příjemný bonus - pokud předtím trpěli nízkým tlakem, ten se jim většinou během tranzice srovná. Stejně tak se zbaví pravidelných bolestí spojených s menstruací a většinou odezní i bolesti hlavy, mnohdy také spojené s cyklem nebo hladinami ženských hormonů.

Postupem doby a vlivem testosteronu dojde i k výraznějšímu ochlupení, růstu vousů, posunutí vlasové hranice typičtější pro muže a k přesunu tukových zásob do míst, které jsou typické pro muže, což mírně změní i celkový vzhled postavy.

Jedním z mála problémů, které transmuži řeší, může být nižší postava a širší boky, ale ruku na srdce. Ani rodilí muži nemají všichni postavu Chrise Hemswortha. Není to tak něco, co by je ihned prozradilo.

Ženský hrudník obvykle řeší stahovacími tílky, tzv. bindery. Po určité době hormonální léčby mohou podstoupit mastektomii, během které jim je ženský hrudník přetvořen v mužský. Pak se zbaví i poslední „věci“, která by je mohla na první pohled prozradit.

Jediné, co jim může dělat těžkou hlavu, je tzv. faloplastika neboli rekonstrukce penisu. Jde o náročnou operaci, nebo spíše sérii operací, které s sebou mohou nést komplikace a zároveň není ani zaručen uspokojivý, natož funkční výsledek. Řada z nich si také nemůže dovolit na tak dlouhou dobu vypadnout z pracovního života a absolvovat operace a být na neschopence. Z toho důvodu se řada mužů do faloplastiky ani nepouští, v běžném životě buď ničeho nevyužívají, nebo si pořídí tzv. packer a v intimním styku raději využívají strap-on hraček.

MtF

Ženy narozené v mužském těle to mají ale v mnoha ohledech velmi složité. Pokud projdou chlapeckou pubertou, získají hluboký hlas, ostřejší rysy a mužské ochlupení včetně vousů, je velmi těžké dosáhnout zvratu. Změny způsobené testosteronem jsou natolik „silné“, že pozdější používání ženských hormonů není schopné tyto změny utlumit, natož zvrátit.

Pokud si mladý člověk uvědomí svůj problém ještě předtím, než projde celou pubertou, má mnohem větší šanci dosáhnout jemnějšího, ženského vzhledu.

Ale už samotný počátek je velmi komplikovaný. Muži mívají i různé další odchylky, záliby či sklony, které se však v některých ohledech mohou podobat transsexualitě a pro jedince je tak mnohem těžší se sám v sobě vyznat.

Někteří mohou být gayi feminního charakteru, jiní mohou mít fetiš transvestitismus. Rozlišit, jak to vlastně cítí a jestli jde o problém sebeidentity, zálibu v ženských věcech či převahu ženského já, ale přitom se cítí být stále muži, to je někdy velmi těžké a neobejde se to bez pomoci psychologa či sexuologa, který může jedinci pomoci si to v sobě víc srovnat a dopátrat se toho, co vlastně cítí.

Už z tohoto důvodu je startovní pozice pro MtF složitější nebo přinejmenším delší. Další starosti a trable přicházejí i ve chvíli, kdy už má člověk jasno v tom, kým se cítí být a může zahájit léčbu.

Ta spočívá v podávání blokátorů testosteronu, a naopak v dodávání ženských hormonů. Zatímco FtM si užívají poměrně příznivého vlivu testosteronu, MtF procházejí těžkým obdobím, kdy na jednu stranu ztrácejí sílu a energii vlivem úbytku testosteronu, na druhou stranu trpí vlivem ženských hormonů výkyvy nálad, bolestmi hlavy, někdy třeba i zvýšenou plačtivostí.

Všechny tyto vedlejší účinky mohou u některých způsobit depresivní nálady, váhání nad tím, jestli to za to stojí a celkovou rozladěnost.

Aby tito lidé mohli vystupovat v ženské roli, tedy tak, jak se cítí, musí se pravidelně holit, protrhávají si obočí, aby bylo jemnější a používají výrazné množství make upu, který zakryje modře prosvítající vousy, zjemní tvář a pomůže jim vypadat více žensky.

Tato problematika je druhý kámen úrazu. Musí se naučit, jak používat make up, aby jim pomohl zakrýt nedostatky a aby na nich vypadal přirozeně. Protože pokud už nejsou od narození feminnějšího vzhledu, je velmi těžké upravit tvář s výrazně mužskými atributy tak, aby vypadala žensky. Ve společnosti tak mnohdy působí jako namalovaní muži než jako ženy, což může prohloubit jejich frustraci. Zatímco společnost nemá příliš velký problém přijmout mužsky vypadající ženu, žensky vypadající muž je pro společnost stále někým, koho přijímá velmi špatně. Vychází to nejspíš z dřívějších stereotypů a předsudků, kdy muži byli vnímáni jako ti silnější, na vyšší společenské příčce než ženy. Když se tedy rodilá žena přesune na pozici muže, je to vlastně zlepšení. Ale když se muž změní v ženu, je to propad. Často jsou vnímáni jako směšné figurky, atrapy chlapa, „transky“ v nepříliš pozitivním slova smyslu.

Tento přístup veřejnosti je pro ně nesmírně těžký, nesmírně deprimující a často nepřekonatelný. Když se k tomu přidají ještě negativní vlivy hormonů, jedná se o opravdu nezáviděníhodnou situaci. Která navíc může trvat velmi, velmi dlouho. Jako rození muži bývají často vyšší postavy, širších ramen a na první pohled vyčnívají z davu. S hlubším, mužským hlasem se musí naučit pracovat, často chodí ke specialistovi. Pomoci jim může i operace hlasivek, která vede ke snížení hloubky hlasu. Ochlupení řeší pomocí laserových zákroků. Tyto zákroky si musí hradit sami, a tak ne každý si je může dovolit.

Teprve když zvládnou projít tímhle vším a dostanou se k poslední fázi, začínají na tom být o trochu lépe než FtM. Moderní medicína totiž dokáže v řadě případů přeměnit mužské genitálie v ženské natolik věrně, že to případný partner, který není informovaný o minulosti dotyčné MtF, nemusí ani poznat. MtF, které jsou průměrné výšky, nepříliš širokých ramen, jemnějších rysů a dobře umí pracovat s hlasem, mohou po nějaké době dosáhnout toho, že už by nikdo nepoznal (ani partner), že se narodily v jiném těle. Ne každý však může dosáhnout takto perfektního výsledku.

Anketa

Znáte někoho takového ve svém okolí?
Ano, znám FtM i MtF.
19 %
Ano, znám FtM.
9,5 %
Ano, znám MtF.
14,3 %
Nikoho takového neznám.
57,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z osobních kontaktů a z následujících článků:

https://jsmetransparent.cz/pro-trans-lidi/jak-probiha-oficialni-tranzice-v-cr/

https://jsmetransparent.cz/hrt-fem/

https://www.healthline.com/health/mtf-transition-timeline#surgery

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz