Hlavní obsah
Lidé a společnost

Radek Brzobohatý měl být námořníkem, ale stal se hercem. Třikrát přežil prorokovanou smrt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI pomocí PicsArt

Skvělý herec, výborný muzikant. Manželství s Bohdalovou bylo divoké, klid našel až u třetí manželky. Na jevišti stál do poslední možné chvíle. Takový byl Radoslav Brzobohatý, muž, který podle horoskopu třikrát přežil vlastní smrt.

Článek

Když se řekne jméno Radek Brzobohatý, většina z nás si vybaví skvělého a charakterního herce, který dokázal zahrát různé postavy a v každé byl neuvěřitelně uvěřitelný. Hercem se stal jenom díky své tvrdohlavosti, měl být námořníkem nebo mechanikem.

Radek Brzobohatý se narodil ve Vrútkách, dnešním Slovensku, na podzim roku 1932. I přes slovenské místo narození, tehdy československé, strávil dětství na Valašsku, konkrétně v Jarcové a také ve Valašském Meziříčí, které mu v době dospívání nabídlo řadu kulturních možností a studoval zde gymnázium.

Jeho rodina byla námořnická a Radkův otec viděl podobnou profesi i pro svého syna. Dědeček byl dokonce námořním kapitánem, tatínek se vypracoval na strojního důstojníka. Paradoxně tak v rodině nebyl nikdo s hereckými kořeny a Radek tak musel tento svět objevovat sám. Když v kvintě gymnázia skončil, respektive byl vyhozen, vyučil se mechanikem pletařských strojů v Krnově. Ale ani mechanika ho nijak neoslovovala a už v té době vystupoval s kapelou a stal se členem ochotnického kroužku. Muzika a herectví, to byl jeho svět. Tatínek mu to dlouho měl za zlé, ale když ho jednoho dne viděl v roli námořníka, sám se mu omluvil.

Velký úspěch zaznamenal v roce 1950, když se dostal na DAMU, kterou mu doporučil herec Ladislav Pešek. To byl slibný začátek kariéry, po které toužil. Pár let nato se uchytil v Městském divadle v Kolíně a během dalších let vystřídal divadel několik, než se v roce 1962 přesunul do Prahy, kde působil v Divadle S. K. Neumanna a v roce 1967 zakotvil v Divadle na Vinohradech, což bylo kolem roku 1967. Toto divadlo se stalo jeho hereckým domovem na dalších třicet let.

Kromě divadel vystupoval i v řadě filmů a pohádek, jmenovat lze například Princ a Večernice, kde zahrál zlého čaroděje Mrakomora. Drama Zlatí úhoři, Noční jezdci, Jehla, Oblouk světla, Záchvěv strachu, Skalpel, prosím, F. L. Věk, Všichni dobří rodáci, komedie Sněženky a machři a jeden z jeho posledních filmů byly Vrásky z lásky, kde se opět potkal se svojí druhou ženou, Jiřinou Bohdalovou.

Kromě herectví miloval i sport a hudbu

Přestože herectví věnoval hodně času, nezapomněl si najít volnou chvíli i na sport, kterým se udržoval v dobré kondici. Podobně jako jeho tatínek a dědeček chtěl být fit, na nějaké naříkání nebo nemohoucnost si vůbec nepotrpěl, o nemocech se vůbec bavit nechtěl. Hrával tenis, basket, házenou, rád si i zalyžoval. A pokud se o něj přeci jen něco pokoušelo, léčil to slivovicí. Jedna štamprlička lepší jak jedna tabletka léku.

Podobně jako se věnoval sportu, miloval i hudbu. Už jako mladý hrával v kapele a nezanevřel na to ani v dalších letech. Uměl hrát na kytaru, basu, housle, ale třeba i trubku.

Třikrát přežil vlastní smrt

Jednou si od režiséra filmu Všichni dobří rodáci nechal vyložit budoucnost. Vojtěch Jasný mu tehdy prorokoval, že před dosažením 40 let zažije během 24 hodin tři okamžiky, kdy mu půjde o život a bude mít jen 12% šanci na přežití.

V listopadu 1971 jel na chalupu, kterou měl v Jizerských horách, kde si chtěl zalyžovat. Za tímto účelem si dokonce koupil nové lyže. Když dorazil na chalupu, odložil lyže v patře a vydal se nejdřív na návštěvu za kamarády. Když se vrátil, byla chalupa v plamenech. Tehdy unikl smrti poprvé, protože i přes veškeré nebezpečí vyběhnul do patra pro nové lyže. Ve dveřích zaváhal a jen díky zaváhání neudělal v ten okamžik krok, který by ho stál život, neboť v následujícím okamžiku se podlaha propadla.

Když kolem třetí ráno dorazili k chalupě hasiči, vydal se Radek Brzobohatý za svým kamarádem. Po cestě měl železniční přejezd, před kterým však byla rozkopaná vozovka. Protože to nečekal, před hromadou zeminy zabrzdil. Jen díky tomu nevjel v následující minutě na přejezd, kterým se prohnal plnou rychlostí vlak. Signalizace totiž v tu chvíli nefungovala.

Potřetí se objevil stín smrti následující ráno, když se vracel do Prahy. Po cestě slyšel divné bouchání, ale dokázal dojet až do Prahy, kde mu však na Palmovce upadlo kolo. Jen těžko domýšlet, co by se stalo, kdyby mu upadlo někde po cestě ve vysoké rychlosti.

Štěstí našel až ve třetím manželství

Radek Brzobohatý byl ženatý celkem třikrát. Jeho první manželka, Jarmila Kolářová, pocházela také z hereckého prostředí a poznali se při studiu na DAMU. Brali se oba mladí, ve věku 20 let a spolu měli dceru Radanu. Před jejím narozením žili kvůli zaměstnání každé jinde, Jarmila v Jihlavě, Radek v Olomouci. Po narození dcery se ale sestěhovali dohromady, aby mohli žít jako rodina, nicméně Radek čím dál častěji trávil čas v Praze. Jejich manželství trvalo deset let, ale bohužel nevydrželo a Jarmila požádala o rozvod. Nejspíše se stále oba milovali, ale pro Jarmilu to nebyl manželský život, alespoň ne takový, jaký by si přála.

Druhé manželství trvalo dlouhou řádku let a manželkou se mu stala dobře známá herecká hvězda Jiřina Bohdalová. Cestu k sobě našli už v roce 1964, když natáčeli drama Hvězda zvaná Pelyněk a vzali se v létě 1970. Jejich manželství však bylo všechno, jenom ne klidné. Radek měl všude zástupy fanynek, což Bohdalová těžce nesla. Manželství tak bylo plné žárlivosti, hádek, podezírání a nakonec i nevěry. Po dvanácti letech se rozvedli a celých 30 let spolu nemluvili, protože Jiřina mu měla rozvod za zlé. Přesto se po mnoha letech objevili bok po boku ve filmu Vrásky z lásky a zjistili, že po profesní stránce to mezi nimi stále funguje. Ještě v době manželství společně s Jiřinou vychovával Radek její dceru Simonu Stašovou, která na něj ráda a v dobrém vzpomíná.

Svoji třetí ženu poznal na Slovensku, když natáčel film Noční jezdci. Oba v tu dobu byli zadaní, ale chemie udělala svoje. Po natáčení jezdil Radek za Hanou poměrně často a tak netrvalo dlouho a jejich vztah prasknul. Rozvod byl docela dramatický, alespoň v případě Radka Brzobohatého. Hana Gregorová, která byla o dvacet let mladší než on, mu poté byla partnerkou až do jeho smrti a byli společně šťastní. Narodil se jim syn Ondřej, který po otci zdědil hudební a herecké geny a věnuje se stejné profesi jako jeho tatínek.

Roku 2004 založil společně se svojí třetí ženou Divadlo Radka Brzobohatého. Impulsem k tomu byl nejprve odchod z Divadla na Vinohradech v roce 2000, protože nedostával významné velké role, ve kterých by se mohl realizovat. Přemýšlel o tom, že by s divadlem definitivně seknul, ale byla to prý jeho třetí žena, která ho přemluvila, aby to ještě zkusil. Nejdříve zazářil jako Řek Zorba v Karlínském hudebním divadle. Následně pak založil divadlo svoje.

Za své výkony obdržel během života několik ocenění, mj. v roce 1988 získal titul Zasloužilý umělec a v roce 2006 Cenu Františka Filipovského za celoživotní skvělý výkon v dabingu. Jen rok před svou smrtí se dostal do Dvorany slávy TýTý.

Radek Brzobohatý zemřel 12. září 2012 ve věku nedožitých 80. narozenin (o jeden den). Dlouhou dobu trpěl kardiovaskulárními problémy a  osudnou se mu stala ruptura aneurysmatu břišní aorty následovaná masivním krvácením.

V jakých rolích se vám herec Brzobohatý líbil nejvíce?

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:


https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-laska-a-vztahy/618577/radoslav-brzobohaty-kolik-zen-miloval-a-proc-si-pral-umrit-na-jevisti.html

https://www.csfd.cz/tvurce/1531-radoslav-brzobohaty/prehled/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radoslav_Brzobohat%C3%BD

https://dvojka.rozhlas.cz/radoslav-brzobohaty-prezil-trikrat-svoji-smrt-behem-24-hodin-8573896

https://www.extra.cz/osudove-zeny-radoslava-brzobohateho-davna-laska-italie-s-bohdalovou-i-milovana-gregorova-08974

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/radoslav-brzobohaty-umrti-vyroci-10-let.A220909_093906_lidicky_zar#space-a

https://www.denik.cz/film-a-televize/bodry-valach-radoslav-brzobohaty-se-narodil-pred-devadesati-lety-20280912.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz