Hlavní obsah
Aktuální dění

Rovná práva všem? U nás bohužel ne, tak vám děkujeme za další zklamání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Manželství nebude, budeme tomu říkat partnerství. Zapomeňte na adopce, možná se vám podaří si přiosvojit dítě. A nějaká práva dostanete, abyste pořád nebrblali. A běda, jestli budete chtít víc.

Článek

Ve středu 28. 2. 2024 se schvalovala ve třetím čtení novela občanského zákoníku. Stejnopohlavní páry mohly dosud uzavírat pouze registrované partnerství, které však ani zdaleka nedosahovalo stejného statutu jako manželství různopohlavního páru.

Pro řadu lidí je naprosto nepřijatelné, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat manželství, protože podle nich je manželství vyhrazeno pouze pro svazek muže a ženy. Budiž. I když se významy slov přirozeně vyvíjejí s postupující dobou, aby odrážely aktuální situaci, myslím, že nikdo nemá problém s tím, že slovo manželství jako takové i nadále zůstane vyhrazené pro svazek muže a ženy. Vždyť o samotném slovu či označení to vůbec není.

Podstatou problému je fakt, že lidé v registrovaném partnerství, přestože žijí ve stejné svazku jako lidé v manželství, nemají ani zdaleka stejná práva jako manželé. A proč? Jenom kvůli své orientaci. Vidíte, jak nepochopitelně to zní? Nemají práva jako jiní kvůli orientaci. Nesmysl, že?

Novela se zabývala tím, jak tento problém vyřešit. Poslanci se nakonec shodli na jistém kompromisu. Svazek stejnopohlavního páru se nebude nazývat manželstvím, ale partnerstvím. Potud super, pokud bude rozdíl jenom v názvu. Jenže nebude.

Adopce bude lidem stejnopohlavního páru i nadále zapovězená. K osvojení dítěte bude moci dojít jen tehdy, pokud biologickým rodičem bude jeden z páru. Romana Bělohlávková z klubu lidovců brojila proti adopcím stejnopohlavními páry z toho důvodu, že dle jejího názoru je pro nezbytný zdravý vývoj dítěte potřeba matky i otce, zatímco dvě matky nebo dva otcové by pro dítě znamenali zmatek, děti by se za svoji rodinu styděly a byly by terčem šikany.

Milá paní poslankyně, jenom kvůli lidem s podobnými názory se mohou děti stávat terčem posměchu a šikany. Protože kdybyste přestali dělat z lidí s menšinovou orientací někoho, kdo je „jiný“, pak i děti to budou brát tak, že na tom nic divného není. Děti pouze přebírají názory a chování, které vidí u svých rodičů a ve svém okolí. Proto dokud budou lidé, kteří budou stejnopohlavní páry odsuzovat, budou i děti, které budou toto chování replikovat.

Zajímalo by mě, zda jste se zamyslela nad tím, kolik dětí vyrůstá pouze s jedním rodičem nebo dokonce bez rodičů. Samozřejmě, že je lepší, když má dítě mužský i ženský vzor, ale to nemusí být nutně vždycky rodič, stačí nějaký další člen rodiny nebo blízký člověk. V dnešní době, kdy se rozvádí každé druhé manželství (opravdu posvátný svazek, když jej každý druhý člověk neudrží) a děti žijí mnohdy jen s jedním z rodičů, je tato argumentace opravdu „mimo“. A co děti v dětských domovech, které nemají ani jednoho rodiče? Kolik takových dětí v domovech žije? A kde je problém? Je to nedostatek zájemců z řad heterosexuálních párů? Nebo by zájemců bylo dost, ale mnoho z nich není pro sociálku dostatečně dobrých, aby mohli dítě adoptovat? Proč tedy nerozšířit řady těchto zájemců o stejnopohlavní páry, které můžou být stejně dobrými rodiči jako heterosexuální páry?

Zcela nepřekvapivě se proti novele postavilo hnutí SPD.

I tak lze ale novelu považovat aspoň za malý nadějný krok, protože některá další práva, která jsou běžná v manželství, budou nyní běžná i pro partnerství. Možná se jednoho dne dočkáme toho, že nebudeme lidi rozlišovat podle jejich orientace. A možná se jednoho dne dočkají i opuštěné děti, které místo tetiček z domova budou mít milující rodiče. Byť stejnopohlavní.

Děkuji všem poslankyním a poslancům, kteří se zasadili aspoň za tento kompromis, který je lepší než nic. Rovnost pro všechny by neměla být věc názoru. Měla by to být samozřejmost pro každou férovou společnost.

Anketa

Souhlasíte s novelou?
Ano, ale preferoval bych plné zrovnoprávnění včetně adopcí.
33,9 %
Ano, souhlasím včetně zamítnutí adopcí.
19,6 %
Ne, nesouhlasím a nejsem pro zrovnoprávnění.
46,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 271 čtenářů.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanci-ve-tretim-cteni-resi-manzelstvi-pro-vsechny-40462329#

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-manzelstvi-pro-vsechny-okamurova-spd-zablokovala-jednani-snemovny-246749

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-manzelstvi-osob-stejneho-pohlavi-lgbt-zmena-obcanskeho-zakoniku.A240228_053008_domaci_kop

https://echo24.cz/a/HHKEB/zpravy-domov-hlasovani-manzelstvi-uzdrzoval-poslanec-spd-pekarova-svolala-mimoradnou-poradu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz