Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Rybenky, noční spolubydlící milující teplo a vlhko. Většinou neškodí, ale záleží na druhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jsou starší než dinosauři. Žijí po celém světě a jsou schopné vydržet až rok bez potravy. Často je potkáme, když jdeme v noci na toaletu. Mohou nám uškodit?

Článek

Rybenky, nepříliš atraktivní tvorové, kteří mohou v někom vyvolávat i znechucení a pro některé jsou znakem zanedbané domácnosti. Pořádek s nimi však příliš nesouvisí, zato mohou být indikátorem jiného problému - nadměrné vlhkosti.

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)

Rybenka není jenom jedna, ale v našich zeměpisných podmínkách je nejčastějším druhem rybenka domácí. Její přídomek „domácí“ není jen tak, protože se vyskytuje především v domácnostech, a to aniž bychom si jí leckdy všimli.

Jedná se o malého tvora velkého obvykle kolem jednoho až dvou centimetrů. Tělo je kapkovitého tvaru, směrem dozadu se zužuje a je zakončeno dvě štěty a jedním paštětem uprostřed, přičemž všechny jsou stejně dlouhé. Tím se mj. odlišuje od chvostnatek, které jsou podobné, ale jejich paštět je delší. Zbarvení je stříbřité, lesklé, povrch těla je tvořen šupinkami, díky čemuž skutečně může připomínat malou rybičku, a i proto je v anglickém jazyce obecně zvaná jako „silverfish“.

Aktivní začíná být za soumraku a v noci. Proto mnohdy ani netušíme, že s námi sdílí domácnost, protože ji během dne nezahlédneme. Když však zajdeme do koupelny, na toaletu nebo do vlhčí chodby, můžeme ji po rozsvícení krátce vidět, jak se běží schovat. Světlo totiž nemá ráda.

Během dne přežívá v různých skulinách, které najde. Nedostatečně zaplněné spáry u dlažby, škvíry pod lištama, nábytkem, za tapetama… Někdy ji tak můžete objevit i během dne, když odtáhnete nějaký kus nábytku, za kterým se jí mohlo líbit.

Přestože přežije i v sušším prostředí, vlhko a teplo má prostě nejradši. Když tam najde i něco k snědku, nemá důvod odcházet jinam. A k snědku najde něco téměř vždy, protože není vybíravá. Vyhledává organické látky, zejména rostlinného původu, ale nepohrdne třeba ani šupinkami lidské kůže, které z nás mohou v koupelně odpadnout na zem. Dokonce může konzumovat i samotnou plíseň, která se ve vlhku může tvořit. Pokud se rybenky namnoží hodně, pak je celkem i jisté, že v daném prostředí je vlhkosti opravdu nadmíru, což našemu organismu už může škodit, zejména právě kvůli dobrým podmínkám pro existenci plísní. Rybenky tak mohou být indikátorem, že bychom se měli na vlhkost v místnosti zaměřit.

I když jde o malého tvorečka, mohou se dožít i 6-8 let. V domácnosti se dožijí vyšší hranice, venku a ve sklepech spíše nižší, protože tam na ně číhá více nepřátel, kteří je mohou ulovit. Mezi jejich predátory patří pavouci, stonožky, škvoři i některé druhy brouků. A samozřejmě i člověk.

Většině lidí občasný výskyt rybenek nijak nevadí. Nepatří mezi přenašeče nemocí, takže nejsou významnou hrozbou a mohou s námi koexistovat v míru. Problém s nimi mohou mít však alergici, zvláště když se více namnoží. A také mohou být problémem, pokud si vyhlídnou špajzku, kde mohou poškozovat zásoby, např. mouku či cukr. Kusadla nemají silná, ale pokud jich bude hodně a budou mít dostatek času, tak se papírovým sáčkem prokousat mohou.

Prevencí jejich výskytu nebo přemnožení je tak udržování přiměřené vlhkosti v místnostech. Je jasné, že například v koupelně bude vlhkost vždy trochu vyšší, ale proto je potřeba pravidelně a dostatečně větrat. Kdo bojuje s nadměrnou vlhkostí, např. ve starších domech, ten si může pořídit i odvlhčovač, který pomůže udržovat vlhkost na rozumné úrovni, čímž se dá předcházet i vzniku plísní. Likvidace všech drobných spár a škvír je dalším krokem.

Vyzkoušet se dají i různé „babské rady“. Rybenky prý nemají rády určité vůně, např. levanduli, vanilku, citrusy, skořici nebo cedr. Pokud je tedy chcete vypudit, umístěte na místa jejich výskytu kousky těchto potravin. Během několika dnů by se měl jejich účinek projevit. Může se však stát, že si najdou jiné vhodné místo, kde tyto kousky mít nebudete, a tak se z toho stane spíše taková hra na honěnou.

Někdo tedy dává přednost pastičkám. Ty mohou být také přírodního původu, nebo chemické. Mezi přírodní patří např. nastrouhaná brambora na papíře, kde vytvoří vrstvu. Rybenky se do ní mohou zahrabat a pak je další den stačí vyhodit i s bramborou. Jiný způsob je vytvoření lepkavé směsi, která je naláká jako zdroj potravy, ale rybenky se přilepí a ráno je opět vyhodíte. Chemické pastičky fungují na podobném principu, obvykle obsahují lepivý pás, na který se rybenky přilepí a pak vše vyhodíte. Sehnat se také dají různé sypké směsi nebo biocidní spreje. Pokud však nejste alergik a rybenky nemáte přemnožené, je jejich likvidace vcelku zbytečná. Především se vám tam mohou nastěhovat nové, pokud nevyřešíte původní příčinu.

Rybenka skleníková (Thermobia domestica)

Rybenka skleníková je podobná rybence domácí, ale její zbarvení je spíše dohněda. Navzdory svému přívlastku skleníková je k nalezení i v domácnostech, ale mnohem častěji preferuje objekty, kde je na jednu stranu vlhko, ale zároveň je tam i výrazně tepleji. Může se jednat o různé fabriky, pekárny a místa, kde vede teplovodní potrubí. Ve sklenících ji však můžeme nalézt také.

Foto: By Micha L. Rieser, Attribution, Wikimedia Commons

Kniha poničená rybenkou papírovou

Rybenka „papírová“ (Ctenolepisma longicaudata)

Zatímco předchozí rybenky nejsou příliš problémové, o rybence zvané papírové se to už říct nedá. Jak už název napovídá, velmi ráda si smlsne na papíru. Pochází pravděpodobně z Jižní Afriky, ale v Evropě se šíří primárně z Nizozemí, kam zřejmě dorazila lodní dopravou. Je odolnější než naše běžné rybenky a rozhodně škodlivější. Je velkým postrachem pro knihovny, archivy, sběratele, muzea a další objekty, kde se skladují papírové předměty.

Jejich kusadla jsou silnější, a tak se dokáží prokousat i silnějším materiálem než rybenka domácí. A mají větší apetit. V případě jejich přemnožení tak může dojít ke značným škodám na uchovávaných předmětech. Setkat se s nimi můžeme i v domácnostech, typicky třeba na půdě, kde můžeme uchovávat staré knihy, fotoalba apod. U nás v Čechách ještě nebyla zaznamenaná, ale to nutně neznamená, že tu není.

Zbavit se jí není snadné. Je velmi odolná, o čemž vypovídá i skutečnost, že na Zemi žije už přes 300 milionů let a je spokojená tak, jak je. Nemá příliš důvod se dál vyvíjet, protože se jí takto celkem dobře daří. Neplatí na ni ani běžné vychytávky a pastičky jako na naše domácí rybenky. V případě jejího výskytu a namnožení je tedy lepší povolat odborníky.

Anketa

Vyskytují se u vás v domácnosti rybenky?
Ano a snažím se je zlikvidovat.
48,6 %
Ano, ale nevadí mi.
28,7 %
Velmi výjimečně se u nás vyskytnou.
20,1 %
Ne, ještě jsem je u nás neviděl/a.
2,6 %
Celkem hlasovalo 488 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-jak-na-to-jak-se-doma-zbavit-rybenek-40022440

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-se-zbavit-rybenky-rychly-a-ucinny-postup

https://www.denik.cz/dum-a-byt/rybenka-skudce.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rybenka_dom%C3%A1c%C3%AD

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rybenka_sklen%C3%ADkov%C3%A1

https://www.idnes.cz/hobby/domov/papirove-rybenky-skudci-rybenka-hmyz.A170714_141756_hobby-domov_brv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz