Hlavní obsah
Umění a zábava

Skupina Boney M. trhala žebříčky hitparád, přestože za některé členy zpívali jiní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Erwin Winkelman (Flickr profile at archive.org, 2015) - Flickr, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Největší slávy dosáhli po roce 1976 a těšili se z ní několik let. Úspěch nebyl pouze jejich, za skupinou stál německý hitmaker, který byl i autorem mužských vokálů, což bylo pro mnohé překvapením. Bobby Farrell byl především energický tanečník.

Článek

Boney M. je hudební skupina, která svoji největší slávu zažila na konci 80. let 20. století. Žánrově se soustředili na disco, R&B, funk a reggae. Za vznikem celé skupiny byl německý písničkář a hitmaker Frank Farian, původním jménem Frank Reuther. Ten dal také dohromady čtyři další členy skupiny, nicméně v průběhu let se obsazení více či méně měnilo a kapela vystupovala v různých formacích. Překvapením bylo, když se svět dozvěděl, že za mužskými vokály nestojí Bobby Farrell, ale sám hitmaker Farian. A nešlo o jediný případ. Na studiových nahrávkách nezpívala ani Maizie Williams. Tento počin zopakoval i u skupiny Milli Vanilli, kterou představovali Fab Morvan a Rob Pilatus, ale ve skutečnosti nezpíval ani jeden z nich.

Frank Farian a Baby Do You Wanna Bump

Frank Farian (1941-2024) byl německý hudební producent a zpěvák. Původně se vyučil kuchařem, ale táhlo ho to k hudbě a zpěvu. Když se svojí první skupinou Frankie Boys Schatten vydal singl Shouting Ghost, byl to propadák a nic nenaznačovalo, že by tomu mělo být někdy jinak. Frank se ale nevzdal a zkusil to jako sólový zpěvák, což se ukázalo jako dobrý tah a jeho cover verze začaly obsazovat přední pozice žebříčků.

Svého snu o skupině se však nevzdal. Vytvořil hudební skupinu, kterou pojmenoval Boney M. Jak sám později uvedl, k názvu skupiny došel čirou náhodou, když si jednoho večera pustil televizi a zrovna končil australský detektivní seriál Boney. Slovo se mu zalíbilo, přidal ještě „M“ a zvučný název skupiny „Boney M.“ byl na světě.

Nahrál skladbu Baby Do You Wanna Bump, která si spíše než na textu zakládala na tanečním rytmu. Zpočátku nikoho příliš nezaujala, ale postupem času si vydobyla své místo a stala se více hranou a poslouchanou. Tehdy Farian spojil svoji hudební produkci a zpěv s vystoupením živé skupiny. Našel zpěvačku Maizie Williams pocházející z Montserratu, zpěvačku Marciu Barrett z Jamajky, která přivedla ještě třetí zpěvačku Liz Mitchell a Bobbyho Farrella, tanečníka z Aruby, který měl skupině dodat tzv. „šťávu“.

Foto: By Natraj - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Frank Farian, německý producent a zpěvák, zakladatel Boney M.

Skromné začátky brzy vyústily v nevídaný úspěch

První album Boney M. bylo vydáno v roce 1976. Rozhodně se nedá říct, že by v tu chvíli začali posluchači šílet. Farian se svojí skupinou byl však vytrvalý a neúnavně objížděli diskotéky, hudební kluby i různé venkovské hudební akce, aby se dostali do povědomí posluchačů a vytvořili si reputaci. Těžko říct, jestli by to stačilo samo o sobě, každopádně to však pomohlo k tomu, že je do svého pořadu Musikladen pozval producent Leckebusch z Radio Bremen. Skupina pak vystoupila v živé hudební show, kde již předvedli i své odvážné kostýmy a zahráli píseň Daddy Cool, která začala rychle nabírat na popularitě. Následoval song Sunny, který byl také trefou do černého.

Nikoho tehdy nezajímalo a ani nenapadlo, že výkon skupiny není tak úplně přesný. Farian byl totiž přesvědčený, že hlas Maizie není dostatečný, a stejně tak neocenil ani Farrella. Mužský hlas v písních tedy nazpíval sám Farian, protože jen tak si byl jistý, že budou nahrané desky kvalitní. Při živých vystoupeních, pokud nebyly z playbacku, však mohli zpívat oba, jak Maizie, tak Bobby. Aby však i živé vystoupení mělo dostatečnou pěveckou úroveň, bývali na pódiu kromě samotných členů Boney M i doprovodní zpěváci, kteří výkon do určité míry „podrželi“.

Druhé album z roku 1977 obsahovala hity jako Ma Baker a Belfast, které se rychle staly mezinárodně velmi oblíbenými. To byl správný čas na první velké koncertní turné, které absolvovali s živou kapelou The Black Beauty Circus. Turné bylo úspěšné a všichni se těšili na jejich další album.

To přišlo o další rok později, v roce 1978, který patřil k jejich nejúspěšnějším. Singly Rivers of Babylon a Brown Girl in The Ring doslova trhaly hitparády. V tu chvíli už byla jejich popularita skoro celosvětová. Následoval hit Rasputin a vánoční píseň Mary´s Boy Child, která se např. ve Spojeném království stala vánočním singlem číslo jedna. Téhož roku také absolvovali cestu do Sovětského svazu, kde patřili mezi oblíbené skupiny. Jedinou výjimkou byla jejich skladba Rasputin, kterou Sovětský svaz odmítnul.

Počátek (skoro)konce

Zpětným pohledem by se nyní dalo říct, že jejich album The Magic of Boney M. - 20 Golden Hits bylo zakončením nejúspěšnější části jejich hudební kariéry. Samotné ještě mělo velký dosah a prodalo se obrovské množství kusů, ale album, které po něm následovalo, už mělo klesající tendenci.

Mělo vyjít na podzim 1980, ale nahrávání se pozdrželo a vyšlo až v roce 1981. Ve Spojeném království nedokázalo prolomit Top 100, ale aspoň v pevninské Evropě se mu celkem dařilo, i když ne tolik, jak skupina očekávala. Album Boonoonoonoos tak bylo pro některé členy zklamáním. Bobby Farrell se v té době současně nepohodl s Frankem Farianem a ze skupiny odešel. I když nebyl pěvecky významný, jeho taneční kreace k vystoupením prostě patřily. Bez něj současně nemohla skupina své album dostatečně propagovat, což mohla být jedna z příčin slabšího úspěchu.

Šesté album bylo vánoční, a přestože si své posluchače našlo, nedokázalo zvrátit upadající slávu v Evropě a Americe. Ta naopak stoupla ve Vietnamu, kde během Mistrovství světa ve fotbale v roce 1982 hráli místní stanice hit Rasputin. Kapela se zde díky tomu stala populární na mnoho let.

Mužský prvek ve skupině chyběl, a tak nastoupil za Farrella nový člen, Reggie Tsiboe, britský bavič, tanečník a zpěvák s ghanskými kořeny. Ani nová čerstvá posila však nepomohla proti neustále klesajícímu zájmu posluchačů. Teprve až na podzim roku 1984 se jim podařilo prorazit do hitparád se songem Kalimba de Luna. Do skupiny se tou dobou vrátil i Bobby Farrell a Boney M. začalo vystupovat s pěti představiteli.

Sestupný trend však nešlo zvrátit, ani když se podařilo prorazit s nějakým hitem. O skupinu začal v roce 1985 ztrácet zájem i samotný Frank Farian, který ji založil. Když bylo osmé album Eye Dance propadákem, bylo to všem jasné. V roce 1986 se skupina oficiálně rozpadla.

Boney M. v mnoha verzích

Oficiální rozpad skupiny však neznamenal ukončení činnosti jejích interpretů. Jednotliví členové vystupovali v různých sestavách, někdy i s podporou Fariana, jindy bez ní. Pod názvem Boney M. tak byli viděni zcela jiní interpreti, které vždy zaštítil některý z původních členů skupiny. To někdy vyvolávalo problémy s právy, kdo všechno může jméno Boney M. využívat. V roce 1988 se dokonce sešli původní členové, akorát bez Fariana, ale napětí mezi nimi bránilo opětovnému trvalému spojení.

Sám Farian podporoval oficiálně Liz Mitchell a její uskupení, ostatní se museli obejít bez jeho podpory. Bobby Farrell získal práva na používání názvu Boney M. jen v Nizozemí, takže se musel živit různými způsoby. V Rotterdamu žil nějakou dobu i na sociálních dávkách, a dokonce se dostal i do vězení, když se pokusil zapálit svoji vlastní ženu. Ta se s ním poté rozvedla.

Každý si tak jel po své vlastní linii. Bobby Farrell bohužel zemřel na konci roku 2010 v Petrohradě na srdeční selhání. Ostatní členové vystupují dodnes, v létě 2023 se Liz Mitchell se svým uskupením vydala na městské turné po USA. V lednu 2024 pak zemřel i zakladatel skupiny Farian. Přestože měl „čuch“ na interprety a stejně tak byl schopným producentem i zpěvákem, na jazyku zůstává po vyslovení jeho jména trocha pachuti. Své interprety vybíral především jen jako tváře, které měly zajistit jeho písním atraktivitu a slávu. To předvedl i v případě dua Milli Vanilli, kde Roba a Faba vybral jenom kvůli vzhledu, zatímco zpěv za ně obstarávali jiní. Při prozrazení museli vrátit cenu Grammy a byli obviňováni z podvodu. Paradoxně ale tomuto obvinění vyklouzl Farian, který byl autorem.

Když sláva uskupení začala pohasínat, obrátil se k nim zády a hledal zase nové tváře. Dnes bychom to možná nazvali vykořisťováním, zejména i proto, že největší příjmy z vystoupení plynuly především Farianovi, který se holedbal, že těmto interpretům pomáhá. Když však příjmy poklesly, po jeho pomoci nezbyla ani stopa. Na druhou stranu, kdo jde do tvrdého byznysu, měl by si ve vlastním zájmu pohlídat všechny smlouvy, aby pak nesplakal.

Anketa

Poslouchali jste/posloucháte Boney M.?
Rád/a, patřili mezi mé oblíbené skupiny.
67,7 %
Řadu jejich písniček mám rád/a, ale nebyl/a jsem vyloženě jejich fandou.
23,6 %
Poslouchat se to dá, ale není to můj šálek čaje.
5,8 %
Jejich písničky se mi nijak zvlášť nelíbí.
2,6 %
Neznám je.
0,3 %
Celkem hlasovalo 1337 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.bestmusic80.com/post/the-3-rivers-of-babylon

https://en.wikipedia.org/wiki/Boney_M.

https://www.theguardian.com/music/2024/jan/24/frank-farian-boney-ms-mastermind-was-one-of-pops-greatest-oddballs

https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Farian

https://medium.com/@chrisopera132/the-boney-m-story-and-exploitation-at-its-finest-6d501e0aa50d

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz