Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stella Zázvorková byla vzdělaná a sršela humorem, i když její život poznamenaly rodinné tragédie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, AI PicsArt

Její život poznamenal chladný vztah s maminkou, divoké manželství s Milošem Kopeckým i tragická ztráta jediné dcery. Přesto dokázala jít dál a věnovat se tomu, co milovala - divadlu a filmu, kde se stala nezapomenutelnou.

Článek

Stella Zázvorková patří k herečkám minulých generací, ale přesto jsou její role i dnes nezapomenutelné. Jako mnoho jiných, ani ona neměla zpočátku na růžích ustláno a její osobní život byl protkán mnohým neštěstím. Možná i proto věnovala svoji veškerou energii práci, kterou milovala. Herectví.

Zajištěná rodina není všechno, když chybí láska maminky…

Narodila se na jaře roku 1922 do rodina, která měla k umění blízko. Milovaný tatínek, se kterým měla krásný vztah, byl architektem a mj. také autorem Národního památníku na Vítkově. Maminka byla modelka, módní návrhářka, žena, která měla ráda krásu, jež sama nabízela. A to samé si představovala i u své dcery, kterou pojmenovala Stella - hvězda.

Malá Stella ale nebyla prototypem prvoplánové krásky, alespoň ne v očích své vlastní matky. Ta viděla každou drobnou nedokonalost, každý gram navíc, a to vše malou Stellu diskvalifikovalo. Jednou prý prohlásila, že Stella „není ani stín její krásy“. Zklamání z toho, že její dcera nemá na to, aby mohla jít v jejích stopách, vedla k tomu, že jejich vztah byl velmi chladný, Stella o matce mluvila jen nerada a nazývala ji odtažitě matkou, zatímco tatínka, pro kterého byla milovanou dcerkou, zbožňovala.

Rodina byla finančně zajištěná a po materiální stránce nikdo z členů nestrádal. I přesto se však Stella rozhodla v 15 letech odejít z domova. Už tehdy za sebou měla menší zkušenosti s herectvím, ve čtyřech letech s tetou vystoupila na divadelní prkna. Herectví ji lákalo i nadále, ale kromě toho zvažovala i možnost práce v diplomacii. Měla talent na jazyky a jako dospělá mluvila hned sedmi. V knihovně měla svazky knih psané v originálních jazycích.

Herectví však bylo silnější, a tak se přihlásila na konzervatoř. Sebevědomí jí nescházelo, věřila si, že zkoušky zvládne bez problému, a tak se na ně nijak nepřipravovala. Bohužel se přecenila a od zkoušek ji vyhodili.

Divadlo a herectví celkově se stalo životní cestou

To jí však nebránilo aktivně hrát, chodila např. do herecké školy u Divadla E. F. Buriana a prostřídala několik divadel, kde si jí všiml i Jan Werich. Její výkony byly skvělé, jediné, co kazilo její pověst, byla naprostá absence jakékoliv disciplíny. Chodila pozdě na zkoušky a myslela si, že jí to prostě projde. Pro jistotu měla vždy vymyšlenou i nějakou výmluvu, která však byla zcela průhledná a naprosto nelogická, takže všem bylo jasné, že je to výmysl. A jednoho dne jí principál na rovinu řekl, jak je její chování a výmluvy dětinské a že se to k ní nehodí. Tehdy šla Stella do sebe a začala v tomto směru „sekat latinu“.

Kdo by však čekal, že s nově nalezenou disciplínou přijde i uklidnění, ten by se mýlil. Stella byla odjakživa temperamentní a to jí zůstalo po celou dobu. Pro někoho byla nespoutaným diblíkem, Werich ji společně s Jaroslavou Adamovou označoval za ženu s chlapským myšlením a když pořádal ve své vile večírky, Stella s Jaroslavou patřily vždy mezi první zvané.

Jejich večírky byly vyhlášené a o Stelle se tradovalo, že může pít celou noc, ráno se jen umyje a může jít do práce. Těžko říct, do jaké míry to byla pravda, ale všichni její přátelé se shodují, že opravdu mohla pít celou noc a znát to na ní nebylo. Později na tradici večírků u Wericha navázala a večírky pořádala sama, scházela se u ní známá herecká jména jako Horníček, Menšík, Sovák…

Životní láska a ztráta jediné dcery

Další známý herec se dokonce stal jejím manželem. Nebyl to nikdo jiný než Miloš Kopecký, sám známý svojí těžkou povahou poznamenanou nemocí. Oba se do sebe zamilovali a netrvalo dlouho, vzali se, zatímco na cestě byla jejich společná dcera. Jejich svatba pobavila celé okolí - Miloš vezl Stellu k oltáři na invalidním vozíku, což byla recesistická narážka na jejich švejkovské představení.

Kdo by však myslel, že Stella své dceři poskytne to, co sama postrádala, ten by se mýlil. Svoji dceru milovala, ale práce jí zabírala příliš mnoho času, než aby se jí mohla plnohodnotně věnovat. Dcera Jana tak vyrůstala spíše s tetou či chůvami. Dokonce ani Miloš jí nebyl vzorným tatínkem, protože se se Stellou velmi brzy rozvedl. Oba se milovali, zůstali přáteli a oba se měli i po rozvodu ve velké úctě, ale jejich společné soužití nebylo možné. Miloš byl záletník, což Stella nesnesla. A svoji roli hrál jistě i fakt, že jejich povahy byly natolik temperamentní, že na sebe neustále narážely.

Po rozvodu už Stella žádného jiného muže k trvalému vážnému vztahu nepřijala. Miloš pro ni byl osudový a i když se jejich cesty rozdělily, po zbytek svého života jej považovala za jediného muže, kterému mohla patřit.

Dcera Jana to nenesla snadno a kombinace absence tatínka a pracovní vytíženost maminky udělala svoje. Toužila po pozornosti tak jako každé jiné dítě, a tak se během svého dospívání několikrát pokusila o sebevraždu. Za její nevyrovnanou povahou kromě nedostatku pozornosti rodičů možná mohly i geny zděděné po otci - sám Miloš Kopecký se celý život potýkal s psychickými problémy. Vždy však šlo o demonstrativní pokusy, kterými chtěla získat pozornost. Poslední pokus se ale stal bohužel fatálním. Pustila si plyn. Pravděpodobně čekala, že její matka každou chvíli přijde a včas ji objeví, ale Stella se po práci zapovídala s kolegyní a dorazila později. Příliš pozdě na to, aby dceři mohla ještě pomoci.

Bolestnou ztrátu se snažila přežít pomocí usilovné práce. Hrála v divadlech a ztvárnila nespočet filmových rolí. Její záběr byl velmi široký a neměla problém zahrát drama, nebo naopak komedii. Kromě herectví milovala i vědomosti. Toužila po informacích, byla zkoumavá, přemýšlivá, velmi vzdělaná. Ráda si povídala s jinými vzdělanými a chytrými lidmi a nové informace doslova „sosala jako houba“.

Věk byl však neúprosný a na stará kolena se přihlásila řada neduhů. Kromě častého problému, jako jsou bolesti kloubů, trpěla i leukémií, kterou se snažila zpomalit transfúzemi.

Nakonec odešla v roce 2005, kdy prodělala infarkt. Až do poslední chvíle se však věnovala tomu, co jí šlo nejlépe - herectví.

-----

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.vlasta.cz/celebrity/stella-zazvorkova-leukemie-milos-kopecky-zivot-filmy/

https://www.extra.cz/smutny-osud-stelly-zazvorkove-nevydarene-manzelstvi-s-kopeckym-sebevrazda-dcery-jany-a-posledni-roky-v-samote-34d57

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/milos-kopecky-herec-stella-zazvorkova-herecka-film-slavne-ceske-filmove-pary.A200730_085455_lidicky_sub

https://www.dotyk.cz/magazin/zazvorkova-kopecky-svatba/

https://www.lifee.cz/stella-zazvorkova-s-werichem-poradala-legendarni-vecirky-v-piti-byla-neporazitelna-neznala-totiz-kocovinu-d2842

https://www.krajskelisty.cz/praha/obvod-praha-7/6825-matka-o-ni-nestala-dcera-spachala-sebevrazdu-co-vsechno-cilevedoma-stella-zazvorkova-obetovala-kariere-tajnosti-slavnych.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz