Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Toxicita v pracovním prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yan Krukau / Pexels

Toxické pracovní prostředí

S toxickým pracovním prostředím se setkala bezpochyby řada z nás. Někteří v takovém zaměstnání stále pracují. Ani si toho nemusí být vědomi, jen cítí, že je práce fyzicky, ale i psychicky ničí.

Článek

Aby bylo jasno, nemůžeme zaměňovat toxicitu prostředí za fakt, že vás ta konkrétní práce třeba nebaví, nebo si nerozumíte s kolegy, nebo se vám prostě jen nechce dělat. Příčin, proč se vám do práce nechce, může být mnoho. Některé důvody budou jistě oprávněné a pochopitelné, jiné zase méně. Ale je to vaše volba a máte možnost to nějakým způsobem ovlivnit.

Co ale moc neovlivníte, je toxické prostředí. Práce v takovém prostředí je ubíjející a zdraví nebezpečná.

Jak může vypadat toxické pracovní prostředí a co jej může způsobovat?

  • Šéf

Začneme shora. Šéf je základem. Nemůže brát ohledy na všechno a všem vycházet vstříc. Ale náplní jeho práce je jasně úkolovat, kontrolovat a směrovat své podřízené tak, aby mohli svoji práci dobře a efektivně vykonávat. Měl by být nezaujatý, objektivní a vůči všem přistupovat spravedlivě a měřit stejným metrem. Pokud je tomu naopak, pak vytváří velmi špatné prostředí, ve kterém se nedá fungovat. Takový šéf může některé pracovníky protežovat, jiné zatěžovat nesmyslnými úkoly, zadávat nereálné termíny, neustále kritizovat, může se účastnit „drbů“, znesnadňovat práci, nevycházet vstříc konkrétnímu zaměstnanci, i když by to bylo možné a jiným vstříc vychází. Také se můžete setkat s tím, že není stabilní ve svých požadavcích. Jeden den vám řekne, že máte udělat „A“, za pár dní vám řekne, že jste měli udělat „B“, přičemž očekává, že jste udělali „C“ a ještě vás sjede, že „A“ nikdy neřekl. Pokud to dělá pravidelně, můžete si začít připadat jako blázen. Velmi podobnou aktivitou je tzv. gaslighting, kdy jste příjemcem zkreslených informací (ať už ze strany šéfa nebo kolegy) s cílem s vámi manipulovat a přehazovat případnou vinu na vás. Možností, jak může šéf vytvářet špatné prostředí, je spousta. Pokud má na své straně i řadu podřízených, kteří jsou na podobné „vlně“, pak moc šancí, jak situaci zlepšit, nemáte. Pokud by byl v tomto konání osamělý, pak je šance na zlepšení větší.

Mezi první možnost obvykle patří otevřený rozhovor, kde bez zbytečných emocí sdělíte svému nadřízenému, co vám vadí a předložíte ideálně i argumenty, kterými svá tvrzení podložíte. Komunikace je ostatně základ všeho. Podle reakce pak můžete přemýšlet o tom, jak postupovat dál. Někdy opravdu stačí se jenom ozvat. Druhá strana si nemusí být nutně vědoma, že její chování může takto působit nebo může jít jen o nedorozumění.

  • Kolektiv

Dobrý kolektiv je základ. Stačí však jen jeden „škodič“ a atmosféra se může dát krájet. Pokud je takový člověk v menšině, je velká šance dát vše do pořádku. Nejdřív by měl zase přijít na řadu upřímný pohovor, kde si zkusíte vše vyříkat. Následně můžete jako kolektiv zajít i za nadřízeným a nastínit mu celkovou situaci. Pokud ani to nepomůže, semkněte se v kolektivu a nedejte takovému člověku šanci, aby jej rozvrátil pomluvami, negativizací všeho, nekolegiálním chováním apod. Takovému člověku pak nebude v daném prostředí dobře a většinou to dřív nebo později vzdá. Buď se přizpůsobí většině, nebo radši odejde. Pokud je však takových lidí v kolektivu víc, nedej bože je podobně založený i šéf, pak je obvykle lepší dát práci sbohem a najít si jinou.

  • Work - life balance

Tento bod většinou souvisí s nadřízeným. Vyžaduje po vás, abyste pracovali i mimo svoji pracovní dobu? Abyste reagovali na telefonáty i maily? Chce po vás přesčasy, které vám ani nejsou uhrazeny, jak by podle zákona měly? Nejen, že na něco takového nemá právo, ale pokud vám přesčas ani nezaplatí, pak porušuje zákoník práce. Upozorněte jej na to a nenechte si takové jednání líbit. Výjimkou je, pokud jste na manažerské pozici a nějaké hodiny přesčas už máte podle smlouvy započítané ve své mzdě/platu.

  • Nejistota

Pracujete, jak máte, ale přesto každou chvíli posloucháte, že je to málo a že za dveřmi je řada zájemců o vaši pracovní pozici? Chodíte do práce s obavami, jestli nebudete nečekaně vyhozeni? I takovéto vyhrožování vytváří toxické prostředí.

  • Nejasné náplně práce a zodpovědnost

Děláte si svoji práci tak, jak vám byla zadána, ale následně jste obviňováni, že jste udělali něco špatně nebo naopak vůbec, přestože jste to neměli v popisu práce a nikdo vás o to ani nepožádal? Nevíte, za co všechno jste odpovědní, protože to není jasně nastavené? Nebo vás činí zodpovědnými za něco, co nemáte možnost ovlivnit?

------

Každý bod se dá ještě rozvíjet. Můžeme se bavit o šikaně, bossingu, diskriminaci (na základě věku, pohlaví, barvy pleti, původu atd.), obtěžování, naschválech, lhaní a pomluvách, neetických požadavcích, nulové podpoře, úmyslném vyvolávání konfliktů, manipulaci apod.

Pokud se ráno budíte s hrůzou, že musíte jít do práce, žaludek máte ustavičně sevřený, neustále očekáváte, s čím kdo přijde a co se zase nepovedlo, pak je na místě se ptát sám sebe, jestli má taková práce smysl. Často člověk živí rodinu, platí hypotéku nebo nájem, a tak se bojí změny, bojí se, že novou práci nenajde, nebo bude hůře placená. To vše nám brání se opravdu svobodně rozhodnout a udělat krok ke změně.

Ale mějte na paměti, že dlouhodobá práce v takovém prostředí, které se vám nepovede napravit, vytrvalý stres a napětí vedou jenom ke zhoršení vaší situace. Vaše sebevědomí bude postupně klesat do suterénu, mohou se objevit panické ataky, úzkost, fobie, deprese. Psychická zátěž se velmi rychle odrazí i na fyzickém zdraví. Vaše imunita bude narušená, budete častěji nemocní. Budete trpět trávicími obtížemi (vzpomeňme nejen na žaludeční vředy), třesem, nekvalitním spánkem, zhoršenou pamětí, neschopností se soustředit, dlouhodobý stres se může podepsat i na srdeční aktivitě a může vyvolat řadu onemocnění, např. cukrovku.

Čím dál necháte tohle všechno zajít, tím hůře se vám bude dělat ten první krok ke změně zaměstnání. Pokud cítíte, že nemáte šanci změnit stávající pracovní prostředí, začněte se rozhlížet po jiné práci ve svém okolí, která by pro vás byla více uspokojující. Když budete mít přehled a zmapované možnosti, budete si jistější a nikdo vás nebude moci srazit na kolena. Nebojte se. Je lepší riskovat chvilku nepohodlí než setrvávat tam, kde vás to postupně úplně zničí. Zdraví máte pouze jedno.

Anketa

Setkali jste se s toxickým pracovním prostředím?
Ano a práci jsem změnil/a.
55,6 %
Ano, v takovém zaměstnání však i nadále zůstávám.
40,7 %
Osobně ne, ale mám ve svém blízkém okolí člověka, který v takovém prostředí pracuje
1,9 %
Ne, nikdy jsem se s tím nesetkal a nikoho takového ani neznám.
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě osobních zkušeností a informací z následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz