Hlavní obsah
Zdraví

„Vytrhněte mi, prosím, ten zub.“ „Kdepak, ten ještě spravíme“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rochak Shukla, www.freepik.com

Asi si ho vytrhnu sám kleštěma. Nic jiného mě nenapadá. Bolí mě celá čelist a zubař ten jeden zub opravuje pořád dokola, i když jsem po druhé neúspěšné opravě prosil o vytržení. Proč mi to jen dělá?

Článek

Pokud nepatříte mezi pár šťastlivců, kteří většinu svého života chodí k zubaři leda na kontroly, při nichž se ujistí, že mají zuby v pořádku, asi jste někdy řešili bolavý zub. Někdo se s tím setká už v mládí, například, když se mu prořezávají tzv. zuby moudrosti, jiní až později, když se objeví nějaký kaz.

Pokud chodíte pravidelně na kontroly, pak většinu kazů dobrý zubař včas objeví a vyřeší. Vy tak kromě zaplombování ani netušíte, že nějaký problém byl. V horším případě se může stát, že kaz zubaři při kontrole unikne, popř. nebyl opravený dostatečně a zub vás začne bolet. Objednáte se k zubaři, který zub prohlédne a kaz vyřeší nebo předchozí opravu znovu opraví, tentokrát snad už úspěšně.

U malých kazů je obvykle po zásahu zubaře vyřešeno. Vy se dál musíte starat o své zuby co nejlépe, aby nedocházelo k dalším kazům. Některé kazy však dají zubařům zabrat. A co teprve, pokud máte třeba slabou sklovinu a zub má tendenci se lámat. Nebo se opravuje už poněkolikáté a z vlastního zubu už moc hmoty nezbývá. To se pak zubař mnohdy zapotí.

Nejvíce mají tendenci kazit se zuby, které jsou umístěny v zadní části ústní dutiny, především tedy stoličky. Je to tím, že jsou vzadu, hůř na ně vidíme a často jsou „nalepené“ na sobě, což ztěžuje mezizubní čištění, i když máte potřebné vybavení. Ale kazy se pochopitelně mohou objevit kdekoliv. Bolest od stoliček také patří k těm nejvýraznějším, protože může zasahovat i do vzdálenějšího okolí. Mohou vás bolet čelistní klouby, může vás bolet ucho, celá tvář. Často dochází k podráždění poblíž procházejících nervů, které mohou pocit bolesti přenášet dál. Mnohdy tak ani sám postižený s jistotou neví, který ze zubů ho vlastně bolí.

S bolestí zubů si také častěji užívají ženy, protože jak se mění v průběhu měsíce jejich hormonální hladiny, může se s blížící se menstruací zvyšovat i citlivost a napětí v těle. Pokud nejsou zuby zcela v pořádku, pak bolavý zub, který by za normálních okolností možná vůbec necítila, nyní vnímá daleko silněji.

Bude hrát cena roli?

V případě běžných kazů byl donedávna velmi často využíván amalgám jako materiál hrazený pojišťovnou. Bílé plomb byly hrazeny jen u předních zubů. V rámci Evropy však došlo k zákazu používání amalgámu od roku 2025, naše republika ho smí používat ještě rok, do poloviny roku 2025. Poté už nebude k dispozici až na vzácné výjimky. Lidé tak budou při řešení zubních kazů muset sáhnout do peněženky, neboť bílé plomby ani po zákazu amalgámu hrazené nebudou.

Bílé plomby budou zcela jistě estetičtější, ale nabízí se otázka, zda nutnost plateb neodradí část obyvatel od řešení zubních kazů a jestli to nepovede k celkovému zhoršení jejich stavu. Od neřešených zubních kazů pak samozřejmě může docházet i k dalším souvisejícím potížím.

Dá se také předpokládat, že vzroste počet lidí, kteří budou chtít bolavý zub řešit jinak než opravami - vytržením. A tím narážíme na komplikaci - většina stomatologů totiž nechce zub vytrhnout, dokud je sebemenší možnost jej udržet. Bohužel, někdy je to běh na dlouhou trať, kdy člověk absolvuje několik návštěv, několik oprav, ale po krátkém čase musí přijít znovu, neboť se oprava nepovedla a zub opět bolí. A penízky se z peněženky jenom sypou.

Opravit, nebo vytrhnout?

Určitě nechci obviňovat zubaře z toho, že se snaží opravovat zuby jen kvůli tomu, aby měli více peněz.

Jednak si myslím, že mají tolik práce, že nemají potřebu si přidělávat další, a jednak opravdu ne každý zubař řeší každou korunu. Samozřejmě se však mohou najít tací, jejichž motivací může být mj. snaha vydělat si další peníze.

Většinou se však zubaři snaží zachránit každý zub proto, že i když má vadu, může ještě stále dobře posloužit, a i v budoucnu se může hodit, pokud by bylo potřeba vytrhnout jiný zub. Některé opravy zkažených zubů totiž vyžadují, aby v dutině bylo alespoň pár zubů nebo pahýlků, na které půjde přidělat případná zubní náhrada.

Můžete si také nechat zuby implantovat. Počítat však musíte s vysokou cenou a také možností, že vaše tělo implantát nepřijme.

Oprava zubu však také nebude zdarma, mj. kvůli výše zmíněnému konci amalgámu. V drtivé většině případů však bude cena za opravu i tak nižší, než by byla cena za jakékoliv jiné řešení, které by vás pravděpodobně v budoucnosti čekalo, pokud byste si zub nechali úplně vytrhnout.

Plomba a endodontické ošetření

Pokud jde o menší kaz, zubař jej vyvrtá a ošetří plombou. Cena za takové ošetření bude záviset na množství použitého materiálu, čase a ceně práce vašeho lékaře. A samozřejmě na tom, zda spolupracuje s pojišťovnou, nebo se jedná o soukromníka. Pro někoho půjde o nevýznamnou částku, pro jiného však už může být oprava bílou plombou celkem citelným zásahem do rozpočtu. A budou i lidé, kteří si takové ošetření budou moci jen stěží dovolit.

Endodontické ošetření obvykle přichází na řadu tehdy, kdy kaz proniknul už příliš hluboko a zasáhnul dřeň zubu. Často způsobí i zánět, což se projevuje dalším zesílením bolesti a v extrémních případech může jít i o život kvůli otravě krve.

Endodontické ošetření je poměrně běžným, ale nelehkým zákrokem. Jeho cílem je zachovat postižení zub, tedy spíše jeho „skořápku“ a vyřešit problém s napadenou dření a nervy. Pokud není jiné možnosti, pustí se lékař do ošetření, které zahrnuje:

  • odstranění zubní dřeně z dutiny zubu. Napadená dřeň už nejde zachránit a je v tento okamžik už jenom na obtíž.
  • zprůchodnění, rozšíření vchodů a pročištění vnitřních prostor zubu a kořenových kanálků. Kořenové kanálky zubař musí prohlédnout, zda tam není další problém, např. perforace stěny kanálku (ta je obvykle způsobená čištěním, nutno tedy prohlédnout i po vyčištění, zda je kanálek stále v dobrém stavu)
  • kontrola, že byla odstraněna veškerá postižená dřeň

Po vyčištění zubu se přistupuje, za předpokladu, že je v pořádku, k jeho vyplnění. Někdy je možné zub vyplnit rovnou finální výplní, v řadě případů se však nejdříve použije dezinfekční vložka a až s postupem času finální výplň.

Co když ten zub ale opravdu chci vytrhnout?

Někdy se může stát, že vaše přání je dost odlišné od toho, jak poškozený zub vnímá zubař. Zatímco podle jeho názoru stojí za to zub zachránit, protože si dokáže představit, že v budoucnu může být ještě velmi potřebný, vy máte se zubem spíš jenom trápení a nechcete se s ním crcat a nechat jej každou chvíli revidovat, protože třeba vypadává plomba, stejně trochu pobolívá (i když by neměl), ulamují se z něj kousky atd.

V první řadě si nejdříve promluvte se svým lékařem, sdělte mu svůj názor a jak byste zub chtěli řešit. On by vám měl správně popsat současný stav a možnosti řešení i s jejich následky, ať už pozitivními, nebo negativními. Pokud však nedojdete shody a vy stále budete trvat na vytržení, zatímco lékař na zachování, máte ještě další možnost, jak dosáhnout svého:

  • nalézt zubaře, který bude ochotný zub vytrhnout. Ideální je stomatochirurg, protože ne každý běžný zubař zuby i trhá.
  • zajít si na pohotovost. Na zubní pohotovosti obvykle volí nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak člověku ulevit. Takže pokud řeknete, že chcete zub vytrhnout, s největší pravděpodobností vám vyhoví.

Pokud vás zubař odrazuje od vytržení, pravděpodobně má své důvody (které by vám měl i sdělit). Na druhou stranu, co člověk, to jiný názor a týká se to i zubařů. Zatímco jeden nevidí pro vytržení zásadní důvod, pro druhého to může být rovnocenná alternativa k zachování zubu, protože sám bude vnímat šance zubu na zachování jako mizivé.

Anketa

Setkali jste se už s odmítnutím vytrhnout zub?
Ano, ale nakonec ho vytrhnul.
23,8 %
Ano, nechal jsem si ho vytrhnout jinde.
8,3 %
Ano, ale nakonec jsem uznal, že má pravdu.
10,7 %
Ne, když jsem požádal, tak bez okolků vytrhnul.
16,6 %
Ne, nebyl důvod.
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1427 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastní zkušenosti a informací z následujícího zdroje:

https://www.wikiskripta.eu/w/Endodontick%C3%A9_o%C5%A1et%C5%99en%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz