Hlavní obsah
Aktuální dění

Český olympijský výbor vyhrožuje školám. Chce zakázat znalostní olympiády

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vytvořila Ai GPT 4o

Opravdu nesmí být chemické či biologické olypiády? Český olympijský výbor by si to přál.

Český olympijský výbor má dlouhodobě pošramocenou pověst. Aktuální spor o to, zda školní biologická či matematická olympiáda může být olympiádou jen ukazuje, že ČOV ztrácí kontakt s realitou.

Článek

To by mě zajímalo, na čem jedou,“ zaznělo v hospodské diskuzi na téma aktuálního dění kolem školních olympiád, které rozvířil Český olympijský výbor. Diskutující neměl na mysli ani tak dopravní prostředek jako zakázané látky. V čem je problém?

ČOV vydírá a vyhrožuje

Sice se může zdát, že olympijský výbor je etalonem férovosti, ale opak je pravdou. Mezinárodní olympijský výbor souhlasil s účastí ruských a běloruských sportovců na olympiádě a ten český se pro změnu uchýlil k vyhrožování českým školám.

Český olympijský výbor žádá, aby školy nepoužívaly termín „olympiáda“. Pokud se slůvka nevzdají, nemusejí prý na pořádání tradičních, oblíbených a často prestižních vědomostních soutěží získat peníze od Ministerstva školství,“ píše Petr Švihel na Seznam Zprávách. Vzhledem k tomu, že školy obecně bojují s penězi, tak podpora jakékoli činnosti, jež vylepší motivaci žáků zlepšit se v kterémkoliv oboru, je víc než vítaná. A chemické, biologické, či zeměpisné olympiády jsou přesně tím motivačním prvkem, které žáky „nutí“ dělat víc, než si jen poslechnout učivo ve škole.

Olympiáda je jen jedna. Ta sportovní

V minulosti jsem seděl v komisi těch nejnižších kol biologických olympiád, takže z osobní zkušenosti vím, že děti, které se přihlásily, měly nadstandardní znalosti. Slovo olympiáda pro ně mělo soutěžní, nikoliv sportovní význam. A výhra, tedy postup do dalších kol, se počítal a slouží jako odrazový můstek k prohloubení vědomostí. Velmi zjednodušeně řečeno, motivuje soutěžící (žáky a studenty) k tomu, aby se učili.

Ovšem nic není zadarmo. I školu nebo subjekt, který olympiádu organizuje, příprava něco stojí. Jakkoliv to zní nesmyslně, tak Český olympijský výbor by rád tuto finanční injekci zablokoval jen proto, aby si mohl monopolizovat slovo „olympiáda“. Je to podobné, jako kdyby si součást holdingu Andreje Babiše chtěla monopolizovat slovo „kuře“, protože Vodňanské kuře ho má v názvu.

Bafuňáři z Českého olympijského výboru totiž zcela v rozporu s realitou naznačují, že školní olympiády jsou komerční aktivitou a tvrdí, že souhlas s používáním slova olympiáda mohou udělit pouze oni.

Osobně jsem se v minulosti drobně podílel na relizaci biologických olympiád a můžu dosvědčit, že jsem to dělal zdarma. Tedy pokud nebudeme počítat kávu (turka) a dva chlebíčky, což je „odměna“, které by se vrcholoví činitelé ČOV bezesporu vysmáli. „ČOV upozornil, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy souhlas s užíváním názvu „olympiáda“ udělit nemůže, a to ani prostřednictvím schválené podpory takového projektu. Tento souhlas vám může udělit pouze ČOV,vysvětluje Jakub Rozehnal v magazínu Heroine.

Povolení neuděleno

Bizarní je, že Ministerstvo školství, které jinak vzdělávání podporuje, se nechalo zastrašit a doporučilo si souhlas s použitím slova „olympiáda“ vyžádat. A výsledek? Český olympijský výbor povolení neudělil.

Přestože samotné olympijské hry jsou na rozdíl od školních olympiád výsostně komerčním, a v poslední době i politickým podnikem, přehlídkou úplatků a politického nátlaku, tak se Český olympijský výbor snaží komplikovat cestu k zájmovému vzdělávání dětí a studentů.

Matematická olympiáda (ani žádná jiná školní olympiáda) nezneužívá symboly olympijských kruhů a shání si peníze, jak to jde. Pokud jim některý odborný ústav vyjádří podporu nebo firma poskytne peníze na ubytování či ono zmiňované kafe (v mém případě mě „hostila“ škola), jde podle ČOV o komerční aktivitu, a to je něco, co zavání penězi. A o ty, jak víme, jde ve vedení sportu víc než o samotné výkony.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz