Hlavní obsah
Věda

Charles Darwin: muž, který svrhl Boha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herbert Rose Barraud / wikimedia commons / volné dílo

Charles Darwin vzal bohům sílu tvořit a dal ji přírodě. Dne 12. 2. 2023 by oslavil 214 let.

Článek

„Bůh učinil rozmanité druhy zemské zvěře i rozmanité druhy dobytka a rozmanité druhy všelijakých zeměplazů,“ tvrdí Bible. Striktně braná věrouka praví, že je stvořil najednou a neměnné. Nemohou se tedy samovolně měnit jeden v druhý a teorie, že bychom měli mít společného předka nejen s opicemi, ale i se salátem, by měla být pro opravdové křesťany nepřekročitelnou červenou linií.

Tu však překročil Charles Darwin knihou O původu druhů, v níž 24. listopadu 1859 poprvé uveřejnil svou evoluční teorii, založenou na proměnlivosti druhů a přírodním výběru. K něčemu podobnému sbírat celý život zkušenosti a poslední léta odvahu, neboť sám byl věřícím a původně dokonce měl být knězem.

Foto: Topi Pigula

trilobit Psychoparia striata

Charles Darwin, který se narodil v roce 1809 jako pátý ze šesti dětí bohatého lékaře Roberta Darwina a Susannah Darwinové (rozené Wedgwoodové) měl pro studium ideální předpoklady. Na jedné straně bylo slušné materiální zabezpečení (byl vnukem hrnčíře a podnikatele Josiaha Wedgwooda), které mu umožňovalo na rozdíl od tisíců jeho britských vrstevníků v klidu se věnovat svým zájmům. Žil v přímém protikladu k chudobě, kterou ztvárnil Charles Dickens v podobě Olivera Twista.

Foto: Topi Pigula

fosílie měkkýše rodu Perisphinstes

Intelektuální zázemí v rodině krom jiného zajišťoval dědeček Erasmus Darwin. Lékař, vynálezce, básník a vědec, který s evoluční myšlenkou laškoval již na konci osmnáctého století v lékařsko-zoologickém pojednání Zoonomie. Charles Darwin už jako osmnáctiletý předložil učené Plinian Society svůj vlastní objev. Dokázal, že černé útvary často nalezené v lasturách ústřic, už tehdy oblíbené pochoutky, jsou vajíčka pijavice s krásným českým jménem chobotnatka rejnočí (Pontobnella muricata). Jakkoliv Darwin v mládí nezpochybňoval stvoření, byl na své cestě téměř pětileté kolem světa velmi všímavý. Na brigu Beagle nastupoval ve věku 23 let, jako zapálený přírodovědec a metodický sběratel, který si jednotlivá fakta dokázat dávat do vzájemných souvislostí. A o doslovnosti Bible začal pochybovat.

Foto: Topi Pigula

trilobit druhu Harpidemis grimmi

„Jasně vidíme, proč zvířata, která nemohou překročit širé prostory oceánu, jako žáby a suchozemští savci, by neměli obývat oceánské ostrovy; a proč naopak nové a svérázné druhy netopýrů, které mohou překračovat oceán, by se tak často měly nacházet na ostrovech daleko vzdálených od jakéhokoli kontinentu. Taková fakta jako přítomnost zvláštních druhů netopýrů a nepřítomnost všech ostatních savců na oceánských ostrovech, jsou na teorii nezávislých aktů stvoření naprosto nevysvětlitelné,“ napsal ve své knize s plným českým názvem O vzniku druhů přírodním výběrem, neboli uchováním prospěšných plemen v boji o život. Metodičnost mu zůstala po celý život.

Být vědcem znamená mít pružnou mysl a na základě důkazů odvahu změnit do té doby zavedené „pravdy“. Slunce už díky Koperníkovi neobíhá kolem Země a tvorové díky Darwinovi spatřili světlo světa postupným vývojem a nikoli Božím zásahem. Byl to Darwin, kdo sebral Bohovi mýtus stvoření a dodal smysl milionům fosilií dokazujícím evoluci. Díky pane Darwine.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz