Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína už není nejlidnatější zemí světa. Dostalo ji zabíjení holčiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Je smutné, když na vás nevyjde nevěsta.

Když Čína nastoupila politiku jednoho dítěte, synové měli přednost. Dnes na to Čína začíná doplácet. A nejen tím, že se nedostává nevěst.

Článek

Uvažovat o násilné (jak jinak) přeměně demografické křivky začala Čína v roce 1977. Zatímco před rokem 1979, kdy byla uzákoněna politika jednoho dítěte, měla průměrná čínská rodina 4 děti, později už byl druhý potomek považován za hřích spáchaný na stranické linii. Takové věci se neodpouštěly, takže docházelo nejen ke znemožnění studia, ale i k vyhazovu z práce nebo nucenému stěhování. Za politikou jednoho dítěte stál strach z toho, že při silné populaci nebude schopna Čína své lidi uživit. Zatímco v roce 1960 byla průměrná délka života v Číně 43 let, v roce 2017 se posunula na 76, 7 roku. Ještě markantnější je rozdíl průměrném počtuu dětí. V roce 1960 porodila čínská žena průměrně 5, 75 dítěte, v roce 2017 už to bylo jen 1,6 dítěte. Mimochodem v Česku to v roce 2021 bylo 1,57 dítěte na jednu ženu.

Chybí 30 milionů manželek, milenek, matek

Nechtěně snížil populaci Mao Ce Tung, jehož Velký skok vyvolal v zemi hladomor a masívní umírání. Pozdější zavedení politiky jednoho dítěte následně vedlo k tomu, že v Číně, kde se z ekonomických důvodů preferovali chlapci, měly prvorozené holčičky menší šanci na přežití. „Při sčítání v roce 1990 byl zaznamenaný poměr mužů a žen 1,066; normální poměr pohlaví při narození a normální rozdíly v přežití by poskytly poměr ne vyšší než 1,02. V Číně byla dívčí úmrtnost ve vztahu k mužské úmrtnosti evidentně abnormálně vysoká,“píše se ve studii Five Decades of Missing Females in China. Někdy docházelo k přímému zabití hned po porodu, jindy holčičky zemřely v důsledku horší mateřské péče. Není proto divu, že poměr pohlaví se začal vychylovat ve prospěch mužů, což znamenalo nedostatek žen pro založení rodiny a početí potomka.

Podle odhadů UNICEF čekalo na 100 dívek 111 chlapců. Muži, na které ženy nezbyly, byli frustrovaní. Podle odhadů aktuálně chybí v zemi 30 milionů žen, což je zhruba tolik, jako počet obyvatel Česka a Rumunska dohromady. To ale nebyl zdaleka jediný důsledek. Čínská společnost tradičně spoléhá na to, že o rodiče se postarají potomci. Jenže jak to udělat, když dítě je jen jedno a rodiče jsou dva?

Podle agentury Reuters čínští statistici váhali s uveřejněním počtu obyvatel z proběhlého sčítání. Pokles je zřejmý, zřejmé nejsou důsledky, a pokud komunistická strana neschválí, co se má zveřejnit, je bezpečnější se zveřejňováním počkat. Nakonec ke zveřejnění došlo a Čína sestoupila z pozice nejlidnatější země světa. S 1,417 miliardou obyvatel ji předběhla Indie.

„Údaje o počtu obyvatel jsou velmi citlivé a nebudou zveřejněny, dokud se vládní ministerstva nedohodnou na datech a jejich důsledcích, dodal v úterý Financial Times s odkazem na své zdroje,“ napsal Reuters. „Celková populace země klesla od konce roku 2021 do konce roku 2022 o 850 000… Předpokládá se, že do roku 2035 bude 400 milionů lidí – tedy více než třetina současné čínské populace – starší 60 let, což by znamenalo bezprecedentní tlak na infrastrukturu a zdroje země pro seniory,“ informoval časopis Time.

Prudce rostoucí střední třída se do mnohonásobného rodičovství už vrátit nechce a postupem času přibývá starších lidí a ubývá populace v produktivním věku. Čína tak svým obrovským technologickým nástupem předběhla sama sebe, svými výrobky zásobuje celý svět, od tenisek po čipy. Jenže začínají chybět lidi a koronavirová pandemie situaci nijak nevylepšila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz