Hlavní obsah
Aktuální dění

Další prohraný soud Andreje Babiše je dobrou zprávou i pro jeho příznivce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš byl odsouzen za ostouzení novinářky Holcové. Ze všech úhlů pohledu je to dobrá zpráva. Pro všechny kromě Babiše.

Článek

Ander Babiš s oblibou tvrdí, že všechny soudy vyhrál a ty které nevyhrál, ještě trvají. Jeho strategií je se odvolávat, nicméně tentokrát mu odvolací soud trest zpřísnil. Původně měl pomlouvačný post mířený na novinářku Pavlu Holcovou jen smazat, odvolací soud k tomu dodal povinnost omluvy. Není to poprvé, kdy došlo k odsouzení Andreje Babiše. V minulosti se musel omluvit třeba pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je udavač.

V posledním rozsudku se doslova píše: „Omlouvám se paní Pavle Holcové za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku pod titulkem ‚Došlo Whatsappem‘ na internetové stránce www.facebook.com/AndrejBabis ze dne 2. 4. 2022. Ing. Andrej Babiš.“Pavla Holcová vede server investigace.cz, který informaci o přelomovém rozsudku zveřejnil.

Dobrá zpráva

„Novinářské normy objektivity a vyváženosti vznikly jako odpor mezi novináři proti rozšířenému používání propagandy v první světové válce (zejména jejich vlastní roli v její propagaci) a proti vzestupu korporátních vztahů s veřejností ve 20. letech 20. století,“ píše prestižní vědecký magazín Science. Ovšem s prudkým rozmachem sociálních sítí se nebývale rozrostly možnosti šířit neověřené nebo dokonce záměrně nepravdivé zprávy, takže už dávno neplatí, že„co je psáno, to je dáno“.

Ostatně samotný fakt, že Andrej Babiš si post na FB dal do rubriky „Došlo Whatsappem“ ukazuje na to, že s ověřováním si tým spravující sociální sítě Andreje Babiše hlavu nelámal. Babiš zdaleka není první odsouzený, který doplatil na to, co publikuje na svých sociálních sítích. Ovšem v ostatních případech šlo převážně o násilnické či rasistické příspěvky.

Foto: Topi Pigula

Socha spravedlnosti

Lež oběhne svět dříve, než si pravda stihne obout boty

V případě bývalého premiéra šlo o text „jen“ pomlouvačný, který mu měl pomoct vyhrál volby. Důležité je, že soud jasně řekl, že každý je odpovědný za to, co publikuje. „Hate speech“, tedy nenávistné výroky, jsou nedílnou součástí sociálních sítí a mají mnohem větší rychlostí šíření, než klasické objektivní vyjádření. Právě rychlost šíření fake news je nebezpečná. Studie americké MIT popsala, že fake news se na Twitteru šíří šestkrát rychleji než pravdivé zprávy. Proto facebookový profil s 377 000 sledujícími, který má Andrej Babiš k dispozici, je pro šíření pomluv v „malém českém rybníku“, poměrně zásadní.

Pokud se rozsudku dostane široké pozornosti, může to vést alespoň k drobné sebereflexi a autocenzuře, což ve výsledku znamená kultivaci prostředí sociálních sítí. Když byl za post odsouzen muž, jenž nemá problém zaplatit si špičkové právníky, tak může být odsouzen kdokoliv. Byť je pravda, že ne každý má tak silnou základnu followerů. Přelomový rozsudek se tak může stát varovně vztyčeným prstem pro každého, kdo šíří pomluvy či nenávist. I kdyby mu to přišlo odkudkoliv. Třeba whatsappem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz