Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak staré je vaření? Vědci přinesli odpověď v podobě tepelně upravených ryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Na barmském trhu sladkovodní úlovek z řeky Iravádí.

Vaření je nutnost i móda. Občas vaří celebrity jako show a denně ti, co se chtějí najíst. Teď se dozvíte, kdy a kde to všechno začalo.

Článek

Na otázku, jak dlouho používáme kontrolovaně oheň k přípravě potravy, by se dalo odpovědět jednoduše. Oheň pro přípravu jídla používáme od chvíle, kdy náš předek oheň zkrotil. To znamená dovedl ho opakovaně rozdělat. Pak jen stačilo poblíž plamenů nechat kus masa, které změklo, změnilo chuť a na jeho trávení nebylo potřeba tolik energie. Celý proces následně vyústil k plným policím kuchařek a televizních kuchařských show. To ale stále neodpovídá na otázku, kdy se to stalo poprvé. Vědě a faktům oddaný člověk chce důkaz.

Vědecký objev z izraelské lokality a následný článek v Nature Ecology and Evolution přinesl odpověď. Vaříme 780 000 let. Podle týmu vědců je konzumace sladkovodních ryb jedním z prvních kroků, které prehistoričtí lidé učinili na své cestě mimo domovský africký kontinent. „Na místě raného středního pleistocénu, z doby před 7 80 000 lety se v izraelském Gesher Benot Ya’aqov zachovaly důkazy o aktivitách homininů souvisejících s krbem a velké množství pozůstatků sladkovodních ryb,“ píší autoři studie. Vědcům se dokonce podařilo rozlušti odpověď na otázku o jaké ryby šlo. Podle množství kostí si naši prapředci pochutnávali na parmovitérybědruhu Luciobarbus longiceps a parmě palestinské (Carasobarbus canis).

Foto: Topi Pigula

Rybář na barmském jeteže Inle.

„Množství rybích pozůstatků nalezených na místě dokazuje jejich častou konzumaci ranými lidmi, kteří vyvinuli speciální kuchařské techniky,“ píše ve článku server sciencedaily zabývající se novinkami ve vědě. Podle archeologů byly ryby vystaveny teplotě menší než 500 stupňů, to znamená, že byly vařené a nikoliv pečené.

Vaření je podle autorů studie jedním ze základních kamenů evolučního úspěchu našeho rodu a dodnes je vidět, jak silný sociální vliv má kuchyně. Od místních tradičních pokrmů v jedné konkrétní rodině (recepty dědící se se mezi matkou a dcerou) až po utváření celých sociálních skupin, jako jsou vegetariáni z přesvědčení nebo celiaci z nutnosti. Společné jídlo je rituálem, pojídá se „Kristovo tělo“ vtělené do pečených oplatek nebo naopak se nejí to, co je v tom či onom náboženství považováno za nečisté. A začalo to vařenou rybou. Možná proto, že k jejímu ulovení je potřeba nejmenšího množství energie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz