Článek
V turistických destinacích Blízkého východu si můžete vychutnat skvělou kávu z džezvy vařenou v písku. Běžní Arabové si vystačí s kávou z džezvy připravenou na plynovém hořáku, turistovi ale chtějí dopřát exotický zážitek.
Pod vrstvou písku v Aquabě
Aquaba je jordánské hraniční město s necelými 189 000 obyvateli, které bezprostředně navazuje na Izrael. Díky vlídnému podnebí a Rudému moři je příjemnou turistickou destinací, kde vám u pláže milý Arab zanoří džezvu s kávou do horkého písku. Tekutina vzkypí a milovník kávy má pocit, že dostal svůj oblíbený mok připravený vskutku originálním způsobem. Jenže skutečnost je trochu jiná a o dost méně romantická.
Teplota písku ve stínu rozhodně není taková, aby uvedla vodu s kávou do varu. Vtip je v hořáku napojeného na plynovou lahev ukrytou v útrobách vozíku. Plamen dodává potřebnou teplotu plechu, na kterém je vrstva „pravého pouštního písku“. Není vyloučeno, že pochází z nedaleké pláže, má totiž klasickou žlutou barvu jako všechen písek okolo. Nejznámější a jen několik desítek kilometrů vzdálená poušť Wadi Rum má písek znatelně načervenalejší. Aby voda v džezvě zavařila co nejrychleji, je předehřátá v rychlovarné konvici.
Samotný proces
Mletá káva se nasype do džezvy, která se vsune do nahřívaného písku. Následně se zalije horkou vodou a během minuty vzkypí. V tu chvíli je potřeb ji trochu zchladit, aby nepřetekla z nádoby. K tomu slouží krouživé pohyby, které džezvu dostávají z míst s největší teplotou. A chuť zvýrazní drobně mletá zrníčka kardamonu, které jsou běžnou součástí tamní kávy.
Původně se káva v džezvě zalévala studenou vodou, ale to by celý proces trval dlouho a stánkař potřebuje odbavit další zákazníky. Jednoduché, efektní i efektivní. A dojem „kávy uvařené v písku po berberském způsobu“ zůstává zachován.
Samotná džezva, tedy malá konická nádobka, je slovo tureckého původu, a je proto bizarní, že klasický český „turek“, tedy káva zalitá horkou vodou, po níž v hrnečku zůstává logrový sediment, v Turecku vůbec neznají. Káva z džezvy je v Turecku „turecká káva“. Když se totiž káva z džezvy nalévá do malých šálků, kávová sedlina zůstává v nádobce. Pro přípravu je ideální káva druhu Coffea arabica nebo její směs s robustou. Základem je její extrémně jemné mletí, které hrubostí připomíná hladkou mouku.
Arabika v ohrožení
Arabika, jež je považována za nejkvalitnější druh kávy, je podle přírodovědců v ohrožení. Kávovníkovým keříkům totiž nevyhovují příliš velké teploty a současné klimatické změny ji mohou vytlačovat. Jenže o zas tak špatnou zprávu se nejedná. Jinému druhu kávy, konkrétně Coffea stenophylla, teplejší klima vyhovuje a jeho zrna jsou chuťově srovnatelné. Takže jak píše Douglas Adams ve svém Stopařově průvodci po galaxii: Žádnou paniku.