Hlavní obsah
Věda

Kdy si kočka domestikovala člověka? Genetika dala jasnou odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Domestikace koček proběhla v oblasti tzv. úrodného půlměsíce.

Kočka se k člověku přidala před zhruba 10 000 lety. Může za to změna životního stylu.

Článek

Za to, že kočka přilnula ke člověku, může zemědělství a ztráta kočovného způsobu života. V oblasti, kde se dnes rozkládá Irák, část Sýrie, Libanon, Jordánsko, Palestina a Izrael došlo v minulosti k rozvoji zemědělství. Řeky Eufrat a Tigrid dodávaly vodu k zavlažování polí a lidé v oblasti Blízkého východu zvaného „úrodný půlměsíc“ ztratili důvod kočovat. A začali kočkovat.

Vznikala města coby centra obchodu a vesnice coby centra zemědělství. Lidé spoléhali na to, že na jaře zasejí a na podzim sklidí, takže se nebudou kočovným způsobem přesouvat. „Nová studie na University of Missouri zjistila, že tato změna životního stylu u lidí byla katalyzátorem, který podnítil první domestikaci koček na světě, a když lidé začali cestovat po světě, přivedli své nové kočičí přátele s sebou,“ píše Brian Consiglio na univerzitních stránkách. Zatímco skot či kozy byly domestikovány v různých dobách a různých částech světa, genetický výzkum ukazuje na domestikaci kočky právě v oblasti úrodného půlměsíce.

Foto: Topi Pigula

Máte ji doma?

Koncentrace polí, ztráty během sklizně i celoroční skladování vyhovovalo hlodavcům, kteří se tak bezpracně přiživili na lidské práci. Titíž hlodavci ve svých kožiších hostili blechy roznášející mor a další nemoci. Přátelství mezi kočkou lovící hlodavce a člověkem se ukazuje jako oboustranně výhodné.

V minulosti se za „pravlast“ domestikace koček považoval Egypt, zejména díky zachovalým kočičím mumiím a textech o nich, ale genetické výzkumy posunuly historii lidsko-kočičího soužití hlouběji do minulosti a více na východ. Za předky kočky domácí se považují kočka plavá, což je africká forma kočky divoké, její asijská varianta kočka stepní a evropská kočka divoká.

Domestikace koček se i přes desítky plemen, které člověk vyšlechtil, úplně nepovedla. Nevznikla u nich totální závislost jako u jiných zvířat. Pokud nebudeme brát v úvahu takové extrémy, jako jsou bezsrstá plemena jako je donxský sphynx nebo peterbald, jsou běžné potulné kočky schopné se v přírodě uživit. Bezsrstá plemena jsou ve volné přírodě mnohem náchylnější na nemoci, chlad, přehřátí i zranění. Zdivočelé i domestikované kočky patří mezi „nejúspěšnější“ lovce drobného ptactva. Jen v USA usmrtí 1, 4 miliardy ptačích jedinců ročně.

Foto: Topi Pigula

Vypadá nevinně, ale je to lovec

Zvonek na obojek

Přitom stačí umístit kočkám na obojek malý zvoneček, který jim lov zásadním způsobem komplikuje, neboť lovenou oběť varuje. Podle studie Královské společnosti na ochranu ptáků (Royal Society for the Protection of Birds) sníží počet úlovků zhruba o třetinu. Kočky se mají díky lidské péči královsky. Nejen, že „donutily“ člověka založit jim specifický průmysl vyrábějící kočičí konzervy, kapsičky a jiné pamlsky, ale dokonce se některé přikrmují na ptácích přilétajících v zimě na krmítka. Takže jde, v jisté nadsázce řečeno, i o kočičí krmítka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz