Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha dní od Patti Smith není tak úplně její

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Beni Köhler / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Patti Smith v roce 2007 ve Finsku

Fotografická Kniha dní od Patti Smith sice obsahuje 365 fotek, ale ne všechny fotila ona.

Článek

„Kniha dokládá jedinečnou estetiku Patti Smith,“ píše se na přebalu Knihy dní, pod kterou je podepsána americká zpěvačka, skladatelka, punkerka a obecně poetická duše Patti Smith. Pokud si „progooglujete“ její fotky na internetu, zjistíte, že jde o ženu sice krásnou, nicméně velmi vážnou. Snímek, na kterém by se usmívala, či dokonce smála, je v poměru k těm zasmušilým vzácný. Podobné je to i s jejími portréty, které kniha obsahuje.

Přesně 365 fotek, jedna na každý den, evokuje každodenní celoroční focení, podobné instagramovém hashtagu #photoofday. Ostatně v předmluvě Patti přiznává, že základem byly polaroidové snímky publikované na Instagramu, které se později překulily ke snímkům z mobilu. Jenže o nic takového nejde.

Takže co Kniha dní není

Není záznamem jednoho roku pomocí snímků.

Není ve 100 % případů ukázkou fotografického vidění Patti Smith. Někdy cizí snímek přizná (17. červenec a portrét Reného Daumala od Luc Dietricha), jindy to vychází z kontextu. Bernardette Soubirous, která svým božským „viděním“ založila slávu Lourd, zemřela 72 let před narozením autorky.

Některé portréty jsou opravdu povedené, kvalitou až na profesionální úrovni (3. ledna – Greta Thunberg, 18. února - Yoko Ono). Jsou tak dobré, že vzhledem k uvedenému se vkrádá pochybnost, kdo je fotil. Až úplně na konci knihy se dozvíme, že „všechny fotky z polaroidu a mobilu jsou dílem Patti Smith nebo pocházejí z jejího archívu, nebo se jedná o volně šiřitelná díla“ a následuje seznam 47 autorů a zdrojů, odkud fotky pocházejí. V případě Grety Thunberg to je UNICEF a v případě Yoko Ono je to Bob Gruen.

Tím, jak jsou snímky od různých autorů i různých zdrojů, tak se liší i jejich kvalita technická (polaroid byl a zůstal spíše hračkou než seriózním fotoaparátem) i kompoziční. Mnohdy jde o záznamy chvil a scén mající význam zejména pro jejich autorku. Kdyby se podobný snímek objevil jinde než v kontextu knihy Patti Smith, zůstal by patrně nepovšimnut. Je vidět, že i pořadí snímků není náhodné, 10.-13. srpna spojuje Jackson Pollock, na dvou snímcích je dokonce jeden a tentýž kámen jen focen z jiné vzdálenosti.

Díky popiskám má čtenář šanci proniknout do světa tak, jak ho vidí a vnímá Patti Smith. Někdy je hodně osobní a datum je vybráno v souvislosti s narozením či úmrtím umělce či zrození díla, jindy je souvislost buď neznámá, nebo nepostřehnutelná. Vždy je ale patrný poetický rukopis, byť je občas potřeba ho brát s podobnou nadsázkou jako loterijní výzvu Andreje Babiše.

Například v případě zmiňované švédské aktivistky Patti píše, že příroda o jejím aktivismu ví a v den jejích narozenin se na ni usmívá. Ve skutečnosti je to přírodě jedno a usmívat se nemá čím. Je bizarní představa, že by se bakterie, lišejníky, komáři, orchideje nebo prasata bradavičnatá dozvěděli, kdy má Greta narozeniny, a usmáli se. Nelson Mandela je podle ní „hlas usmíření, hlas lásky“ bez ohledu na to, že se jednalo o komunistu, který se stal velitelem teroristické frakce Kopí národa. Na druhou stranu je třeba férově přiznat, že obdržel Sacharovovu cenu, a dokonce i velmi kontroverzní Nobelovu cenu míru (tu mimo jiné dostal i americký ekologický aktivista a kandidát na prezidenta Al Gore, který neměl s mírem či válkou nic do činění).

V koncepci knihy jde o připomenutí různých kulturních osobností, s nimiž se Patti Smith během života potkala, událostí či míst, které má ráda a které ji ovlivnily, a to vše se snažila sdělit v poetice sobě vlastní. Často zmiňuje básně, knihy, umělce. Rozhodně stojí za to si ji prolistovat. V našem uspěchaném světě totiž umí čtenáře vtáhnout, přibrzdit a donutí ho na chvíli se zasnít. A to není málo.

Smith P.: Kniha dní, nakladatelství Dokořán, 2022, Praha, ISBN 978-80-7675-096-8, 400 stran

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz