Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kvete jednou za 120 let. Unikátní bambus roste i u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sten / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Mrazuvzdorné bambusy

Když si na zahrádku pořídíte mrazuvzdorný trpasličí bambus, kvést ho nejspíš neuvidíte. Jeho perioda kvetený přesahuje století.

Článek

Bambusy, kterých je více než 1 640 druhů, u nás budí svým neobvyklým zjevem oprávněný pocit exotiky. Některým mrazuvzdorným druhům se daří i u nás, takže je můžete vidět nejen v botanických zahradách, včetně venkovních expozic, ale na zahrádkách u rodinných domků. Mezi ně patří i trpasličí bambus druhu Sasa borealis. Jeho kvetení patří mezi málo prozkoumané jevy, kvete totiž jen jednou za více než století.

Foto: Topi Pigula

Mrazuvzdorné bambusy v Čechách

„Mnoho druhů bambusu zůstává ve vegetativní fázi po celá desetiletí, po kterém následuje hromadné synchronní kvetení a následná smrt,“ píše kolektiv autorů ve studii The Bamboo Flowering Cycle Sheds Light on Flowering Diversity. V Číně způsobilo masivní kvetení bambusů paniku v obavě, že jakmile plošně odumřou staré bambusové porosty, nebudou mít pandy co žrát. Smrt neznamená vyhynutí druhu, neboť další pokolení už existuje v klíčících semenech.

Foto: Topi Pigula

Bambusový porost

Když v roce 2016 došlo k masivnímu kvetení trpasličího bambusu v Japonsku, jednalo se z botanického hlediska o význačnou událost. „Bylo to poprvé po 120 letech v tomto regionu,“ napsali autoři studie publikované v magazínu Ecological Processes. Žádný z žijících botaniků ještě neměl šanci něco podobného pozorovat, běžně se tento bambus rozšiřuje vegetativně.

Foto: Topi Pigula

Bambusy šířící se pomocí výhonků

Na zahrádce nevadí, v lese ano

Pokud se vysadí na zahrádce, dá se udržet v bezpečných mezích tím, že se rozšiřující výhonky jednoduše vykopou. Klidně je pak můžete darovat dál, pravděpodobnost, že ve vhodné půdě zakoření je poměrně vysoká. Jenže v v japonských a korejských lesích, kde je centrum původního rozšíření, jde o problém.

Bambusy se výhonky bohatě množí a šíří do okolí. Listový opad se rozkládá velice pomalu a pod bambusy toho moc neroste. Zjednodušeně řečeno, tam, kde rostou bohaté porosty bambusů, tam se snižuje biodiverzita podobně, jako například v českých smrkových monokulturách.

Foto: John Delano / wikipedie commons / public domain

Bambus druhu Sasa palmata

Navíc se ukázalo, že masivní kvetení bambusů má vliv na rozšíření hlodavců. Myšovitým hlodavcům se najednou vyskytne nebývalá úroda potravy v podobě bambusových semen, což se projeví na větší porodnosti. Ovšem v následujících letech už bambusy nekvetou a neplodí, takže myši si musejí hledat potravu jinde, třeba v lidských příbytcích. K tomu došlo například například v Arunáčalpradéši v Indii.

Tam v roce 2009 plošně vykvetlo hned několik druhů bambusů (Bambusa balcoa, B. tulda, Dendrocalamus hamiltonii a Stapletonia arunachalensis). Následně byla v oblasti kvetení hlášena ohniska hlodavců, která způsobila vážné škody na mnoha plodinách,“ píše odborný server Frontiers in Plant Science. Přestože se časem vrátí ekologický systém do normálu, v danou chvíli ohrožuje invaze hlodavců sklizně.

Foto: Topi Pigula

Mrazuvzdorné bambusy v botanické zahradě v Troji

Slouží nejen jako lešení, vodovodní potrubí nebo příloha k jídlu, ale i jako zbraně. Krásné bambusové porosty jsou k vidění v pražské botanické zahradě v Troji, ale mnohdy se vyskytují jako okrasné prvky ve velkých kancelářských budovách. Bambus je přerostlá tráva, ostatně botanikové ho mezi trávy řadí. Jenže na rozdíl od naších travin ho jen tak kvést neuvidíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz