Hlavní obsah
Názory a úvahy

Máme v Česku čínskou krajinu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Julius Silver / pixabay.com / public domain

Zní to bizarně, máme tady Český i Moravský kras, Český ráj i České Švýcarsko. Možná časem zjistíme, že u nás je klasická čínská krajina. Oni už to totiž zjistili.

Článek
Foto: Topi Pigula

České pokličky na Kokořínsku. Ale Číňanům by se líbily.

Číňané jsou známí svým tahem na branku a trpělivostí, která se jim v dlouhodobém horizontu vyplácí. Ze zanedbané a chudé země zamčené za velkou zdí se vypracovala do pozice ekonomického lídra, který zásobuje zbožím celý svět. Kdo si nikdy nic neobjednal z čínského e-shopu, ať hodí kamenem.

Častá krůpěj i kámen proráží

Čína dlouhodobě okopává kotníky každému, kdo se jen otře o jejich zlořády, k jejich nelibosti stačí jen „pouhá“ návštěva Tchaj-wanu. Naopak je ochotná „podpořit“ kohokoli, kdo tancuje podle jejich not. Místopředseda představenstva čínské společnosti CEFC, „Luftjarda“ Tvrdík o tom ví své. Právě dlouhodobá snaha, metoda cukru a biče, respektive úplatků, slibů a výhrůžek, nese ovoce.

Na konferenci o geologii mluví čínský profesor. Sděluje, že pískovcovým krajinám, jakými jsou skalní města severních a severovýchodních Čech, Číňané rozumějí jinak než Evropané, Američané a Australané. Pro ně není tolik důležité, jestli jsou strmé skalní pilíře složené z pískovce nebo jiné propustné horniny. Důležitější je, aby byly červené. Podle jedné z místních oblastí totiž čínští geologové takováto místa na Zemi nazývají „dandžia“, což znamená červený oblak,“ píše ve své knize Krajiny typu dandžia geolog a paleontolog Radek Mikuláš. Děsivé na tom je, že Číňané skutečně mohou dosáhnout svého. Už se jim to totiž v nedávné minulosti povedlo.

Důkaz čínského úspěchu

Čína vyvinula obrovskou, leč skrytou snahu s cílem odklonit název „čínská chřipka“. Sice na ni umřelo několik milionů lidí, ale má nicneříkající název covid-19. Číňané s vytrvalostí sobě vlastní pomalu pracovali na tom, aby se nemoc s Čínou nespojovala, dokonce se snažili nákazu „hodit“ na USA.

Úplatní vědci

Za dva tři roky se několik dalších renomovaných evropských geologů může ocitnout bez prostředků na výzkum. Objeví se lákavá nabídka na grant financovaný z Číny. Jeho tématem budou třeba „Krajiny typu dandžia v Evropě“. Kdo by odolal?“ ptá se na konci kapitoly své knihy Mikuláš a trefuje hřebíček na hlavičku. Přesně takhle se totiž dá s vědci, doufejme, že jen s promile z nich, pracovat.

Stejně tak jako tabákový průmysl manipulovat se studiemi o škodlivosti tabáku (a jsou vědci, kteří se na nich se ziskem podíleli), nebo se utrácí obrovské peníze za dovolené lékařů maskované za vědecká sympozia. „Lékaři třeba od farmaceutických reprezentantů dostávali úplatek 300 až 500 Kč za jediné balení předepsaného léku; jiní jejich kolegové pak na účet farmaceutických společností trávili dovolené u moře,píše Margit Slimáková v týdeníku Reflex.

Dočkej času jako Číňan příležitosti

Zatímco farmaceutickým společnostem jde o peníze, Číně jde o vliv. Pomalý a dlouhodobý. Proto si ve velkém kupuje území v Africe a politiky všude, kde to jde a to včetně naší malé zemičky. Bývalý prezident, velký přítel Číny, země s koncentračními tábory, o tom ví své. A kdyby se náhodou ukázalo, že červeně zbarvené pískovce jsou vlastně obrazem čínské krajiny, dalo by se na tom stavět. Třeba vhodným grantem a chudým geologem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz