Hlavní obsah
Aktuální dění

Moskva pod útokem ISIS: Putinovo nové válečné dilema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FlanellKamerasFilm / pixabay.com / public domain

Klasika bojovníků za svpbodu - kalašnikov.

Kreml má problém. Čím dál hůř se mu bude obhajovat „ukrajinská stopa“, protože k moskevskému útoku vede jasná stopa Islámského státu. Ale česká média stále přebírají ruské narativy.

Článek

Speciální operace už není speciální

Je jasné, že se Vladimír Putin snažil naznačit možnou ukrajinskou stopu ve snaze podpořit mobilizaci své speciální operace, která se brzy bude moct pojmenovat pravým jménem. Mluvčí Kremlu Peskov už slovo válka v souvislostí s agresí na Ukrajině použil. Důvody jsou jasné, na speciální operaci to trvá už moc dlouho a padlo moc vojáků. Zároveň je třeba vystupňovat rétoriku tak, aby se dala použít i v případném konfliktu s dalšími zeměmi. Tam už by pojmenování „speciální operace“ působila směšně. Putin tak vypouští testovací balónky, jak bude západ reagovat a zároveň doufá v Trumpovo vítězství, které by mohlo oslabit jednotu NATO.

Oprávněné spekulace

Vyskytly se spekulace, že akce v divadle, která vyústila ve více než 140 mrtvých, proběhla v režii ruských tajných služeb. Zní to divoce, ale nebylo by to poprvé. Když v roce 1999 proběhla vlna bombových útoků zaměřených na panelové domy, leccos naznačuje, že v tom i tenkrát měla prsty ruská FSB. Právě radikální postup vůči Čečencům následně vynesl Putina do prezidentského křesla. Není důvod, tedy pokud pomineme etickou stránku věci, tehdy úspěšný scénář nezopakovat. Jenže k čemu by něco podobného bylo dobré, když všichni předem znali výsledek prezidentských voleb a o udržení Putina ve funkci nejde?

Speciální stav s válečnými důsledky

Ve hře je jeho pověst a ego. Třídenní operace se táhne přes dva roky a úspěšné napadení ruských rafinerií může Rusům zdražit benzín. Proto cokoliv negativního, co se dá svést na Ukrajinu, se hodí. Masivní atentáty civilních obyvatel obzvláště. Opět je potřeba odhlédnout od ruského bombardování porodnic a přehrad. Pokud by se Putinově propagandě povedlo svést střelbu v divadle na Ukrajince, měl by čím ospravedlnit další vlnu mobilizace, aby Ukrajince „potrestal“ a učinil podobnému jednání jednou pro vždy konec. V Rusku se mlčí o tom, že USA pomocí zpravodajských kanálů Kreml před možným útokem varovala. BBC doslova napsala, že Rusko ignorovalo varování před útokem extremistů. Jak Američané, tak Ukrajinci ukrajinskou stopu popřeli. Zato ČTK zprávu o tom, že v tom Ukrajina mohla mít prsty dál šíří a spoléhá při tom na zprávy v ruské FSB, která je proslulá svou lživostí a vypouštěním falešných konstruktů a obvinění.

Mimo české zdroje

Zaměstnanci security jsou nejvíce zesměšňovaní a nedostatečně placení lidé v Rusku. A svou práci dělají tím nejhorším možným způsobem“ řekl Al-Džazíře 51letý učitel ruského jazyka a literatury na veřejné škole. Podle této stanice Rusové brutálně podcenili varování, které se jim dostalo. I tady se zmiňuje možná linka vedoucí do Kremlu. „Jiní analytici a ruské opoziční skupiny však tvrdí, že nelze vyloučit ještě temnější možnost: poukazují na potenciální politické zisky prezidenta Vladimira Putina z pátečního masakru. Páteční útok „ukázal naprostou impotenci“ ruských speciálních služeb, národní gardy a celého systému vymáhání práva, “ řekl Al-Džazíře Nikolaj Mitrochin, výzkumný pracovník z německé univerzity v Brémách.

Islamistická pointa

Putinova administrativa se bude snažit (a zpráva ČTK dokazuje, že se jí to daří) ze všech sil najít „ukrajinskou stopu“, nicméně to vypadá, že hra se vyvíjí jinak. Atentátníci měli tádžické pasy a k činu se přihlásila odnož Islámského státu, což je něco, co se aktuálně Putinovi extrémně nehodí. Musel by tříštit pozornost a ukázat, že Ukrajina není ani tím nejhorším, ani jediným nepřítelem. A měl by adekvátně reagovat, jenže nemá ani lidi, ani zbraně. A tak nejspíš zůstane u zoufalého hledání, jak přiznání islamistů napasovat na Ukrajinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz