Hlavní obsah
Věda

Největší savec, který kdy kráčel po Zemi, nebyl slon, ale nosorožec s žirafím krkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Henry F. Osborn / wikimedia commons / volné dílo

Ve vodě, která nadnáší, mohou být obří kytovci. Ale co savci žijící na suchu, kteří se musí vyrovnat s gravitací bez pomoci vztlaku? Ten největší měl až 17 tun.

Článek

Paraceratherium je nosorožec

Vyhynulý tvor, dnes známý jako Paraceratherium byl obrovský příbuzný nosorožců. Slovo nosorožec vzbuzuje představu rohu na nose, Paraceratherium tento charakteristický rys postrádal. Ostatně samotný název se dá přeložit jako „bezrohé zvíře“. Spásal rostlinstvo před zhruba 34 až 23 miliony lety. V roce 2021 vědci popsali své zkoumání fosilií na Tibetské plošině a jednalo se právě o kosti patřící „bezrohému nosorožci“.

K objevu došlo už v roce 2015, ale nějaký čas trval jejich výzkum. Tvor nakonec dostal jméno Paraceratherium linxiaense (mimo jiné proto, že lokalitu si nárokují Číňané, kteří byli součástí mezinárodního čínsko-amerického týmu). Sedimenty, které kosti ukrývaly, mají stáří kolem 26,5 milionu let.

Pokud nebudeme mluvit o váze, tak nálezy tohoto rodu nejsou nijak extrémně unikátní. Na svém kontě je mají podobné nálezy jak Sověti, tak Číňané či Američané. Často se o něm mluví jako o „největším nosorožci všech dob“, což je z hlediska evoluce a fylogeneze správně, ale laikovi by tvor připomínal spíše obrovskou antilopu s protáhlým, mírně žirafím krkem. Jediný, kdo jeho prvenství ohrožuje, je vyhynulý druh asijského slona. Palaeoloxodon namadicus mohl dosahovat maximální hmotnosti kolem 22 tun. Tento odhad je založený na výpočtu velikosti podle fragmentu stehenní kosti, takže jeho váha není všeobecně přijímaná.

Vraťme se k obrovi

„Předpokládá se, žeParaceratherium mělo celkovou délku 7,4 metru a výšku v kohoutku 4,8 metru (15,7 stop), což z něj činí nejhmotnějšího savce, který kdy chodil po Zemi. Odhad váhy prehistorického goliáše je kolem 17 tun – téměř pětkrát více než jeho dochovaný protějšek,“ vysvětluje Maddy Champan v populárně naučném magazínu IFL Science.Váha se vypočítala na základě odhadů z částečně rekonstruované kostry v Americkém muzeu přírodní historie.

Malý mozek vyhynulého obra

U paraceratérií činí délka mozkovny jen 8 % délky lebky, zatímco u současných nosorožců indických je to více než dvojnásobek (kolem 17,7 %),“ naznačuje popularizátor dinosaurů Vladimír Socha na severu osel.cz fakt, že nemuselo jít zrovna o prudce inteligentního savce. Pravdou ale je, že mu jeho velikost pomáhala, podobně jako žirafám, dosáhnout na větvičky stromů a keřů v místech, která byla jeho býložravým konkurentům nedostupná. Nicméně ani to ho před vyhynutím neochránilo. Důvodem zřejmě bylo nepřizpůsobení se měnícím se klimatickým podmínkám, které radikálním způsobem měnily jeho životní prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz