Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přestaňte se bát. Teprve pak začnete normálně žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Máme se bát? Prý ano.

Covid, válka, násilí v ulicích. Drahota, nemoci, závislosti. Tlak na to, abychom se báli, je díky médiím natolik všudypřítomný, že se stal trvalou součástí našich životů.

Článek

Přestože strach je ochranným mechanismem, nadměrný nebo neopodstatněný strach může omezovat jednotlivce v jejich každodenním životě a bránit jim v dosažení svých cílů. Někdy má strach až bizarně nepochopitelné podoby. Obavy o duševní vývoj našich ratolestí jde tak daleko, že v Austrálii mají zakázáno učitelé v některých školách opravovat písemky červenou barvou. Alespoň to tvrdí Frank Furedi ve své knize Jak funguje strach. Co na tom, že původně šlo o výraznou barvu, která upozorňovala na chyby a cílem bylo, aby je žák nepřehlédl.

Novinářská zkratka

Podíváme-li se na titulní stránky zpravodajských serverů, tak v pondělí 18. 9. na idnes.cz dominuje zpráva, že „každý desátý Čech je alkoholik.“ Podle průzkumu, který si deník nechal zpracovat, přiznal každý desátý oslovený svou závislost na alkoholu, což editor v titulku vztáhl na celou populaci bez ohledu na fakt, že 40,6 % oslovených řeklo, že alkohol pijí jen výjimečně. Kolik lidí se průzkumu účastnilo, tedy jak moc reprezentativní byl, se ze článku nedozvíme.

Foto: Topi Pigula

Pohodové ráno bez negativních zpráv.

Jeden z prvních prémiových (tedy placených) článků serveru Lidovky.cz láká na titulek: Za boj dostali milost, teď vraždí. Rusko děsí bývalí vězni v řadách wagnerovců. Rusko má podle odhadů americké CIA rovných 141,698,923 obyvatel. Článek v úvodu popisuje případ jednoho zločince, který se po návratu z fronty stal vrahem. Je otázkou, jak moc on a jemu podobní děsí více než 141, 6 milionu jeho spoluobčanů. Dokonce i tak seriózní médium, jako je Deník N, neodolalo a vydalo zprávu ČTK o učitelce na Slovensku zabité střelou náhodně vypálenou z lovecké zbraně. Zpráva má nulovou informační hodnotu. Máme se bát, že nás někdo omylem zastřelí, i kdyby byl 200 m daleko? Přesně tak daleko byla totiž ona zastřelená učitelka.

Aktuálně.cz na titulce nabízí výlet do restaurací, které neprošly hygienickou kontrolu a ignoruje tisíce skvělých hospod a kaváren. Informace tak vyvolává pocit, „pozor, nevíte, jestli vaše oblíbená hospoda taky nemá myší výkaly v kuchyni.“

Foto: Topi Pigula

Hygiena několik hospod zavřela. Což je vlastně dobrá zpráva, protože tisíce jiných zůstaly otevřené.

Zatímco v dobách před covidem byly podzimní trvalkou zprávy o tom, že přichází každoroční vlna chřipkových onemocnění, tentokrát ji vystřídal covid. Deník.cz ho hned v prvním nadpise připomíná a informuje, že „počet prokázaných respiračních onemocnění meziročně vzrostl přibližně o osm procent. Minulý týden bylo denně něco přes 150 nakažených covidem, před týdnem v pondělí asi 200.“ Čísla o výskytu chřipkových virů poskytována Státním zdravotním ústavem jsou mnohem, mnohem vyšší, ale covid má výrazně vyšší strašící potenciál.

Zároveň zprávou dne je v Deníku informace o tom, že kdesi „při zřícení civilního letadla v brazilské Amazonii zemřelo čtrnáct lidí.“ Ovšem stačilo by porovnat počet mrtvých při leteckých a automobilových nehodách a ukázalo by se, že letecká doprava je nejen v Bolívii, ale celosvětově tou nejbezpečnější. A to včetně Česka, přesto je u nás mnohem více lidí, kteří se bojí létat letadlem a nebojí sednout do mnohem nebezpečnějšího automobilu.

Továrna na strach

„Fox News Fear Factory neboli továrna na strach Fox News je termín, který použil jeden z novinářů, aby podal obraz mediálního průmyslu, který schválně vysílá strach nahánějící příběhy. Není pochyb o tom, že zprávy sdělované médii se často zaměřují na upoutání pozornosti publika prostřednictvím útoku na pocity úzkosti a strachu,“ píše Furedi ve své knize.

Psychologové varují před nárůstem počtu lidí trpící úzkostí. Strach nás za normální situace varuje před nebezpečím, strach z výšky mnohým brání příliš se vyklánět z okna nebo jít na hranu útesu. Na druhou stranu překonávání strachu naopak posouvá naše limity. Strach z neúspěchu může zapříčinit, že nepůjdete na pohovor, strach z prohry může stát za tím, že vůbec nezačnete hrát. Zrovna pohovor je dobrý příklad toho, proč se nebát. I kdyby nedopadl ve váš prospěch, nebudete na tom hůř, ale naopak lépe. Sice jste práci nezískali, takže jste ve stejné situaci jako před pohovorem, ale o zkušenost bohatší. Třeba to zmenší strach z příštího pohovoru.

Strach jako byznys

Podnikatelé ze strachem, zejména z oblasti politické scény, straší lidi ve velkém. Před pár lety to byli migranti, později covid a aktuálně drahota. Vytrhávají informace z už tak mediálně osekaného kontextu, využívají nejistoty, které je díky překotnému vývoji silnější než kdy jindy, a podobně jako titulky v médiích využívají emoční nátlak. Bohužel právě oni udávají tón diskuze a dodávají médiím témata. Je důležité být si vědom těchto technik a kriticky přemýšlet o informacích, kterým jsme vystaveni, abychom se mohli chránit před manipulací pomocí strachu.

Základem je nebát se

Nebojme se, protože situace zdaleka není tak katastrofická, jako se média snaží naznačit. Kondenzační stopy na obloze ukazují, že ne každé letadlo spadne a tisíce otevřených hospod jsou důkazem, že gastroscéna má stále co nabídnout. „Média se ze strážců demokracie proměnila v strážce našeho strachu,“ upozorňuje Jan Motal v Deníku Referendum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz