Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident mluví s občany – jaké to bylo v Ústí nad Labem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jabůrková, Jiří Turek (J3T) – Kancelář prezidenta republiky / wikimedia comone / CC-BY-SA 4.0

Prezident České republiky Petr Pavel

Není nad osobní setkání. Petr Pavel se v Ústí nad Labem předvedl jako bytostný demokrat.

Článek

Začátek byl očekávaný, tašky, deštníky bylo nutno zdarma odložit v šatně, co jste měli po kapsách nebo za opaskem nikoho nezajímalo. Samozřejmě, pokud jste se nechovali natolik divně, že by si vás policejní nebo prezidentská ochranka všimla.

Prezident přišel do socialistického kulturáku v Ústí nad Labem, který byl, jak se posléze ukázalo, naplněný většinou jeho příznivci. Podle oznámení moderátora večera, šéfredaktora divize severočeských a východočeských Deníků Vladimíra Mayera, se v sále zatím sešlo nejvíce lidí na prezidentských „spanilých jízdách“.

Akce splnila přesně to, co slibovala. Po krátkém úvodu se lidé ptali a prezident odpovídal. Od toho, co se stalo, že spadl na motorce (nic, prostě spadl na motorce) až po to, zdali by byl ochoten ohnout Ústavu v případě, že by se k moci dostali populisté (nebyl, respektuje naši nejvyšší zákonnou normu). Bez ohledu na to, že jeho předchůdce hned v několika případech ukázal, že s Ústavou lze pracovat kreativně.

Jeden z dotazů se věnoval i dezinformační scéně, respektive, zdali česká vláda zvládá boj s dezinformacemi. Prezident, který odpovídal většinou v souvislostech, tentokrát, než odpověď rozvedl, řekl jasně, že nezvládá. Ostatně s hybridními akcemi má jako voják obrovskou zkušenost.

Situace se pomalu mění, ale dezinformační scéna v ČR je neuvěřitelně silná a bohužel velmi špatně postižitelná. „Mělo by se zabránit jasným lžím,“ řekl v této souvislosti prezident. Jenže stačí si vzpomenout na jasné, leč nepostižitelné lži, výmysly a často až zbytečně bulvární výkřiky členů ANO a SPD na půdě sněmovny.

Mnohokrát se opakovalo, že pokud se občanům něco nelíbí, mají jít za svými volenými zástupci. Jenže takhle v Česku zastupitelská demokracie nefunguje, protože pořád tady existuje systém papaláštví. Ostatně vše se odehrávalo v Ústí nad Labem, městě, kde vládne ANO, a s jistou potměšilostí se chce dodat, že to podle toho i vypadá. Posledním „majstrštykem“ bylo totální zkomplikování do té doby víceméně bezchybně fungujícího systému městské veřejné dopravy.

Víra v to, že lidé nakonec dohodou dosáhnou svého a prosadí nejlepší z možných řešení, působila v Ústí nad Labem, kde až smutně často platí opak, až bizarně.

Prezident si dával extrémní pozor, aby ani náznakem nejmenoval opozici v negativních souvislostech. Jediná chvíle, kdy mu to trochu uniklo, byla poznámka „v Ústí se toho nebojí“, když jeden z řečníků mluvil o „nacistech a populistech“ ve vysokých politických funkcích. Jeho odpovědi nikoho nenapadaly.

Ve srovnání s Milošem Zemanem, který si zakládá na tom, že pozuráží kde koho, si Petr Pavel dával pozor, aby se nikoho nedotkl. A pokud bychom chtěli ve srovnání pokračovat třeba s Andrejem Babišem, jehož projevy občas působí, jako by je stvořil náhodný generátor slov, tak všechny myšlenky měly pointu a ani jednou nezaznělo kňourání, jak jsou na něj všichni zlí.

Není divu, že když prezident odcházel, doprovázel ho nikoliv pískot, ale potlesk ve stoje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz