Hlavní obsah
Věda

Taky jste si mysleli, že zebry mají pruhy jako maskování? Tak je to jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Pokud se poznatků biologů chytnou módní návrháři, tak nedávný pokus s kůží zebry a impaly možná povede k novému vzoru košil na afrických safari.

Článek

Klasická poučka v přírodopisu základní školy byla, že tygr má pruhy proto, aby se lépe schoval v trávě mezi ostrými stíny jednotlivých rostlin. U zeber prý mělo jít o matení lovce. Když se stádo zebřích pruhů rozběhlo na všechny strany, predátor prý mohl být zmaten a ztratit několik vteřin, které byly pro život kopytníka rozhodující. Nedávný pokus se zebří kůží a mouchami ukázal, že evoluce dala zebrám pruhy ze zcela jiného důvodu.

Foto: Topi Pigula

Zebra bezhřívá (Equus quagga borensis) je poddruhem zebry stepní.

Studie publikovaná v odborném Scienfic Reports říká, že zebří pruhy odpuzují kousavé mouchy, ovšem neodhalují mechanismus účinku. Podle starších výzkumů prý ve hře mohl být způsob, jakým jednotlivé barvy odrážejí světlo. Otázkou tak zůstává, jestli by pro podobný efekt stačilo mít „zebří“ košili, nebo je ve hře i pach zvířete či struktura povrchu.

Pokus byl poměrně jednoduchý. Do uzavřeného boxu se dala kůže z antilopy impaly a kůže ze zebry, načež se na ně vpustily bodavé mouchy rodu Stomoxys. Ukázalo se, že mouchy silně preferovaly impalu. Jinak řečeno, zebra je k sání nelákala. Šířka pruhů na preferenci neměla vliv, což je důkazem, že mouchy se zebrám vyhýbají už z dálky, kdy jsou schopné tento faktor rozeznat.

Foto: Topi Pigula

Zebra Grévyho yla vědecky popsána v roce 1882 a nazvána na počest tehdejšího francouzského prezidenta Grévyho, který zvíře dostal darem od etiopského císaře Menelika.

V savaně rozhodně není černobílé pruhování žádné maskování. Vědci uvažovali, zdali barva zebří kůže nemá nějakou souvislost s termoregulací (černá se zahřívá výrazně lépe než bílá), nebo se socioekologických prvků ve stádě (zebry by se podle pruhů mohly vzájemně poznávat). Znalci filmu Stvoření světa kreslíře Jeana Effela vědí, proč má zebra pruhy. Koníkovi je nakreslil andílek s uměleckými sklony (ve filmu ve 26. minutě), kterého stvořil Bůh. Proslulý zebří vzor je unikátní nejen v rámci jednotlivců, ale i v rámci druhu. Zebra Burchelova má na rozdíl od zebry Grévyho pruhované břicho a zebra Champmanova má navíc hnědé mezipruhy.

Autoři Velkého úplného universálního lexikonu vydaném v Lipsku 1777 o zebrách napsali:„Africký lesní osel, u Habešanů nazývaný zecora, v Kongu zebra, má výšku mula, bíle zbarvení se střídavými šedými a černými nestejně širokými příčnými pruhy, jejichž dobrému uspořádání a správnou souměrností je tak ozdobně vykreslen, že by mohl být pokládán za nejkrásnější zvíře Země, kdyby nebyl poznamenám délkou uší.“ Vtipná je ona lexikonová sebejistota, že je univerzální a úplný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz