Článek
Miluji klasické anglické snídaně, takže fazole z plechovky, párek a k tomu kus toustového chleba. Méně zdravou snídani si lze jen těžko představit. Mezi průmyslově nezpracované potraviny (ultrazpracované potraviny) patří snad jen čaj, který snídani uzavírá.
Nezdravý chleba
„Chléb patří mezi základní potraviny ve výživě člověka, a to již po tisíciletí. Většina historiků se shoduje na tom, že první chléb z kynutého těsta byl upečen již před více než 6000 lety, a to ve starém Egyptě,“ píše Iva Suchánková ve své bakalářské práci.
Za tak dlouhou dobu se základní recept zásadně nezměnil a zdálo by se, že na něm není co vylepšovat či inovovat. Obecně platí, že čím jednodušší jídlo je, tím je zdravější, a čím méně přidaných chemikálií se v něm vyskytuje, tím lépe. Přesto snaha o to vyvinou „lepší a inovovanější toustový chleba“ tu stále je, a dokonce se na něj dá získat stomilionová dotace. Čím může být chleba inovovanější, lepší, modernější? Přesto i přes zvyšující se ceny, spoustu jídla vyhazujeme.
Vylepšit se dá chleba třeba přidáním cukru, sušené syrovátky, stabilizátoru E412, kyseliny askorbové, barviva E101 a rajčatového prášku. Co dělá rajčatový prášek v chlebu je otázka na ty, kdož vymýšlejí inovativní postupy výroby chleba. V tomto konkrétním případě se jedná o výrobek prodávaný pod názvem chalupářský chleba, nicméně není bez zajímavosti dozvědět se více o složení pečiva ze supermarketů.
Peníze až v první řadě
Trik se skrývá v moderní metodě rychlovýroby chleba vynalezené roku 1961. V zásadě se jedná o zrychlení celého procesu zvaného CBP (Chorlewood Bread Process), což umožňuje za jednotku času upéct a následně poslat do prodeje násobně víc výrobků.
Například „kynutí“ se zkrátilo přidáním emulgátorů a enzymů na 5 – 8 minut a celý proces, od přípravy těsta po rozkrájení a zabalení hotového výrobku, trvá asi 3, 5 hodiny.
Zrychlení výroby znamená více produktů, zlevnění procesu a na konci celého řetězu i větší zisk. Kdyby se měl chleba připravovat klasickým pomalým kynutím bez přidaných podpůrných látek a vysokorychlostního míchání, které v domácích podmínkách není možné, trvalo by to násobně déle. A čas jsou peníze.
Anketa
Pokud si během nákupu najdete čas na přečtení složení toustového chleba, možná u některých druhů budete nemile překvapeni. Totéž platí i o obyčejném rohlíku, v němž můžete najít i několik desítek látek. Nicméně žádný z nich by neměl mít na lidský organismus zdravotně negativní vliv. Jen vylepšují vzhled či strukturu výrobku.