Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zapršelo a rostou. V lese vyrazila záplava lišek, klouzků a hřibů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Hřib hnědý (Imleria badia) klasika smrkových a borových lesů

Sbíráte houby? Měli byste vyrazit. Houby už vyrazily.

Článek

Většina českých houbařů má jasné pravidlo. Houby, které mají rourky jsou jedlé, byť i tady existují výjimky. Hřib žlučník lidově zvaný hořčák sice rourky má, ale jako bonus k tomu extrémně nechutnou hořkou chuť. I jedna malá plodnice dokáže spolehlivě zlikvidovat celé jídlo. Druhá, většinově opomíjená skupina hub má zespodu místo rourek lišty.

Foto: Holger Krisp / wikimedia commons / CC BY 3.0

Hřib žlučník dokáže zkazit připravené jídlo

Rostou!

„Rostou?“ zeptal jsem se houbařské rodiny, která měla v nedělním dopoledni dno košíku decentně pokryté houbami. „Ve stopovém množství,“ odpověděla hlava rodiny poněkud zklamaně. O hodinu později jsme si zoufali, že nemáme kam houby dávat. V mechu pod nohama ostře žlutě vystupovaly lišky (Cantharellus), zatímco hřiby hnědé, věrné svému jménu, se skvěle maskovaly pod spadlým listím a jehličnatým opadem. Stačilo zajít dál, než jen do nejbližšího okraje lesa za obcí. Borové monokultury kolem Ralska zvlhčené deštěm nezklamaly. Návrat hub po období sucha hlásí houbaři i ze Šumavy.

Foto: Se souhlasem Světlany Olejákové

Klouzek strakoš (Suillus variegatus)

Hřib hnědý

Suchouš, sucháč, podborovák, podhříbek, modrák… Vypadá to, jako kdyby každá oblast Česka měla pro tuhle houbovou klasiku své jméno. Synonyma má dokonce i v odborném názvosloví. Faktem ale je, že aktuálně znova vyrazily a jeho za vlhka slizký klobouk se znova leskne v ranní rose.

Pomačkaná či otlačená spodní strana klobouku je modrá, což je jeden z jeho identifikačních znaků. Jeho oblíbenost pramení ze všestranného využití, dá se totiž sušit, zavařovat do kyselého i sladkokyselého nálevu, zpracovat začerstva do smaženice, polévky nebo jako podklad pod masitou pečeni.

Foto: Se souhlasem Světlany Olejákové

Hřib hnědý v Doksech

Lišky

„Ty s chladičem nesbírám“, shrnul jednoduše oslovený houbař Martin jednoduché pravidlo. Jenže právě teď se objevilo velké množství lišek a ryzců, které mají právě onen „chladič“. Lišky jsou přitom skvělé kulinářské houby, omáčka z čerstvých lišek patří mezi skvosty lokálních kuchyní. „Není mnoho lepších a pro mě skvělejších surovin než jsou čerstvé lišky,“ vyznává se šéfkuchař Roman Paulus.

Foto: Topi Pigula

Liška obecná v Novohradských horách

Není divu, že se jedná o vyhledávanou tržní houbu. Navíc není těžké je v lese najít právě pro jejich výrazně žlutou až mírně oranžovou barvu. A navíc rostou ve skupinách. Lišky obecné se sbíhají často až do poloviny třeně. Podobně chutná je i liška nálevkovitá.

Foto: Topi Pigula

Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis)

Klouzci

Další aktuálně rostoucí houbou jsou klouzci. Nejde jen o elegantního klouzka sličného, ale i jeho blízce příbuzné druhy, jako je klouzek obecný, pod borovicemi rostoucí klouzek zrnitý. Borovice jsou pro něj důležité, neboť je mykorrhiticky navázaný na borovicové kořeny. Proto jsou jeho bohatá naleziště právě v okolí Ralska, Doks a Máchova jezera, kde se na pískovém substrátu borovicím daří a kde byly ve velkém uměle vysazovány. Ve hře je aktuálně i klouzek strakoš se žlutavě zbarvenou nohou a místně „strakatým“ kloboukem.

Foto: se souhlasem Světlany Olejákové

Klouzek ve vřesu

Lakovka

Téměř až „jedovatě“ zbarvená lakovka ametystová je skvělou a nezaměnitelnou houbu. Ti, kdo ji znají neváhají, ti ostatní je pro její malý vzrůst (max. 6 – 7 cm) a barvu raději nechají bez povšimnutí. Jde o klasickou podzimní houbu, kterou lze najít ještě v listopadu zejména v lesích, kde jsou zastoupeny listnáče.

Foto: Topi Pigula

Lakovka ametystová (Laccaria amethystina)

Ralsko a Doksy s březovými monokulturami mají smůlu, Šumava či vedlejší Novohradské hory naopak místy „zfialověly“. Ideální je pro okamžité využití. Pro některé může být třeň (nožička) příliš houževnatá, doporučuje se sbírat jen klobouky, ale stačí chvíli podusit a je po problému.

Anketa

Sbíráte i houby s lupeny, tedy ty, které mají na spodní straně klobouku lišty místo rourek?
Ano, sbírám.
78,8 %
Ne. Sbírám jen houby s rourkami.
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2145 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lišky (houby)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz